Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Zablokowany
x-Pa-a

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Post »

Piękne, zachwycające, dorodne, zadbane :D Urok tych roślin jest nieskończony.
Haworthia arachnoidea v. xiphiophylla oraz Haworthia springbokvlakensis GM166 - niesamowite są!

To zaszczyt Henryku oglądać tak wspaniałą kolekcję ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

... , a ja chciałbym zapytać, dlaczego tak piękne rośliny przez pewną grupę Forumowiczów, którzy identyfikują się jako miłośnicy kwiatów i na pewno nimi są, określana - nazywana jest mianem "chwastów, sałaty". Czy to słowa - pasują do prezentowanych przez Henryka roślin ?
Henryku, wspaniałe roślinki pokazujesz, naprawdę jest czym nacieszyć oczy. Jak znajdziesz czas na robienie fotek, to nie omieszkaj coś z tych roślin od czasu do czasu "ob-pstrykać" i fotki wstawić do wątku, na pewno masz jeszcze sporo niespodzianek i wspaniałych roślin do pokazania.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy. :)
Jak czytam to co dziś pokazałem oglądają i wpisują się tylko miłośnicy haworcji. Na całe szczęście sporo nas! :wink:

Oczywiście jeszcze mam sporo różnych haworcji myślę ciekawych - nie wszystkie jednak sfotografowałem w tym sezonie. Muszę nadrobić te zaległości choćby po to aby Was nie zawieść! ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co jedna to piękniejsza.
Najbardziej intrygująca chyba Haworthia springbokvlakensis GM166 ;:167 ;:167

Haworsje dla mnie osobiście nigdy nie były żadną "sałatą czy chwastem" nie spotkałam się z tym, aby ktoś na forum tak przyrównywał te rośliny jak pisze Akwelan. Moim zdaniem powinniśmy uszanować co komu się podoba, a co nie i takie niesmaczne uwagi zachować dla siebie. Ale tak jak pisałam wcześniej nie widziałam takich wpisów...

Henryku również jestem miłośniczką haworsji, ale bardziej taką wirtualną :)
Wolne miejsce powoli się zawęża więc trzeba być konsekwentnym.
Dobrze, że zawsze można zajrzeć do Ciebie i z wielką przyjemnością nacieszyć oko :wink: :wit
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Również jestem zaskoczona,że Akwelan_2009 pisze o dziwnych,niestosownych komentarzach.
Też jestem zdania,że sympatie nie podlegają krytyce.Lubimy rośliny chyba wszyscy - inaczej nie byłoby nas tutaj.
A przyjmujemy do swoich domów te,do których mamy szczególną słabość - i tyle ;:108 ;:180 ;:180
Henryku - jak zwykle pokazujesz egzemplarze na widok których :roll: :roll: :roll:
Z przyjemnością odwiedzam Twój wątek i z podziwem przyglądam się Twoim roślinkom ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Henryku pokazujesz przecudne roślinki. :D
Jeśli znajdziesz tylko czas pokazuj i pokazuj nie znudzą nam się na pewno :!: ;:108
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

daga01010 pisze: / ... /
Haworsje dla mnie osobiście nigdy nie były żadną "sałatą czy chwastem" nie spotkałam się z tym, aby ktoś na forum tak przyrównywał te rośliny / ... /
kociara pisze:Również jestem zaskoczona,że Akwelan_2009 pisze o dziwnych,niestosownych komentarzach.
Przepraszam wszystkich Forumowiczów tego Forum, za wprowadzone zamieszanie moją nie w pełni sprecyzowana wypowiedzią. Oczywiście na tym Forum nie spotkałem się z takimi wypowiedziami, co chciałbym bardzo podkreślić.
Jestem - czytam również wypowiedzi na innych Forach związanych z uprawą sukulentów i tam się spotkałem z takimi wypowiedziami. Na jakim Forum spotkałem się z takim określeniem ? - na jednym z popularnych poświęconym kaktusom i nie tylko. Żeby nie łamać Regulaminu Forum nie podaję jego nazwy (dokładną lokalizację takiej wypowiedzi mogę podać na PW). Mój błąd w poprzedniej wypowiedzi i nieporozumienie jakie z niego wynikło, polega na tym że w zdaniu: "/ ... / dlaczego tak piękne rośliny przez pewną grupę Forumowiczów, / ... /" nie dopisałem: - "na innych poczytnych Forach o kaktusach".
Jeszcze raz wszystkich Forumowiczów tego Forum przepraszam za niefortunne sformułowanie mojej wypowiedzi oraz za wprowadzone zamieszanie, nie było to moje zamierzone działanie.
Henryku, ciebie szczególnie przepraszam, że to w Twoim wątku przydarzyła mi się taka gafa :oops: :oops: :oops: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - żaden to problem! :)
Prywatnie w rozmowach często tak bywają przez zagorzałych miłośników cierni nazywane wszystkie rodzaje sukulentów. Nic to nowego ani... obraźliwego. Ot, taka maniera.
A my i tak przecież lubimy co chcemy i to hodujemy w swoich kolekcjach. ;:136
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

bebos pisze: Po H. retusa nie spodziewałam się takiej formy - jakby była bez okienek :shock:

longibracteata, ma rożne formy zależnie od stawiska, a ja mam jeszcze wrażenie, że zależne kiedy była "zbierana". Wiele starych stanowisk tych roślin rozdeptano lub przerobiono na pastwiska, a te z "nowszych" stanowisk są już bardziej w typie retusa ( z okienkami). Natomiast, te ze starych kolekcji są jak by inne. Wystarczy zobaczyć JDV86-064 i późniejsze numery JDV89-004 u Breuera w Edenplants. Sam myślałem, że to jakaś przerośnięta variegata. :lol:
bebos pisze:A H. springbokvlakensis bardzo mnie ciekawi - czemu taka droooga na aukcjach i w sklepach? A nazwa ma coś wspólnego z kształtem śladów kopytek springboka?
ta haworsja jest droga, bo ma praktycznie jedną lokalizacje Springbokvlakte i okolice, od nazwy "wioski" pochodzi jej łacińska nazwa.
:wit piękne rośliny
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ta haworsja jest droga, bo ma praktycznie jedną lokalizacje Springbokvlakte i okolice
Dodam jeszcze, że praktycznie nie daje odrostów oraz rośnie BARDZO powoli. :wink:
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hen_s pisze:
ta haworsja jest droga, bo ma praktycznie jedną lokalizacje Springbokvlakte i okolice
Dodam jeszcze, że praktycznie nie daje odrostów oraz rośnie BARDZO powoli. :wink:
Ale jaka jest piękna i taka niecodzienna :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

To już takie szczęscie z rogami jak coś piękne to..... niecodzienne ;:224
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan , troszkę zanadto się przejąłeś tą dyskusją.Czasami niedomówienie może spowodować,że czytający trochę
czują się zdziwieni,zaskoczeni - i tak było w tym przypadku . Poinformowałeś,że to nie my!!!! - i z tym się zgadzam ;:108 ,ponieważ akurat to forum wydaje mi się przyjazne , a forumowicze czyli my wszyscy (Ty również ;:108 ) sympatyczni ;:138 ;:138 ;:138
Mieczysławie - ;:19 dobrej nocy ;:108 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja jestem naprawdę zadowolony - przecież moje haworcje najwyraźniej się spodobały. ;:136
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżbyś miał kiedykolwiek wątpliwości ?????? :?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”