Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Cudny ten manni black i wciąż na mojej liście chciejstw ;:108
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maczku przepiękne fotografie obu falenopsisów, jestem zauroczony zwłaszcza manni black ;:63 ;:180 ;:224
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Ah Maczku, masz moje marzenie, a mianowice Phal. Mannii Black, zazdroszczę ;:108 Niech Cię długo cieszy ślicznymi kwiatuszkami.
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudny manni black :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa pod adresem Phal. mannii 'Black'.

Monia(Zabka_Monis), cofam to co powiedziałem o odpoczynku Ceratostylis rubra. Roślina zasuszyła swoje kwitnienie żeby wypuścić dwa następne kwiatki. Zaczynam się bać o tą roślinkę, chyba muszę jej trochę pogorszyć warunki bo padnie z wysiłku przy tak częstym kwitnieniu.

Obrazek

Doroto (dorotakol), fotograf ze mnie żaden. Wszystkie fotki robię na ustawieniach automatycznych + makro.
Faktycznie twój Phal. mannii 'Black' jest bardziej "czekoladowy" niż mój. Szczerze mówiąć to myślałem że mój też będzie w ciemniejszych kolorach, ale taki też mi się podoba. Czasami przy wybarwianiu kwiatu jest ważna temperatura otoczenia. Słyszałem że taka sytuacja ma miejsce właśnie przy Phal. speciosa var tetraspis C1. Obniżając o kilka stopni temperaturę kwiaty bardziej intensywniej się wybarwiają na czerwono, przy wyższych temperaturach są w odcieniu pomarańczowo-czerwonym. Nie mogę tego potwierdzić osobiście ale jak tylko będzie kwitł u mnie Phal. speciosa var tetraspis C1 to na pewno sprawdzę to.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maczku zainteresowała mnie Twoja wypowiedź odnośnie kwitnienia C1 . Mój właśnie kwitnie a kwiaty są bardziej pomarańczowe niż czerwone. Za pierwszym razem kwiat był intensywnie czerwony wręcz bordowy. Mój cały czas stał na parapecie temperatura może coś koło 20 stopni ale pączki nie chciały się rozwijać, stały takie mikruski w miejscu. Zaczął je rozwijać dopiero w momencie jak go przestawiłam do ciepłej 23-24 stopnie łazienki, ale kwiaty są właśnie pomarańczowe. Dziwny to kwiat ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudo czerwone...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
makosiu
100p
100p

Post »

Kasiu (kasia74) czytając Twoją wypowiedź na temat rozwijania się pąków na Phal. speciosa #C1 zaczołem się zastanawiać czy moja wcześniejsza wypowiedź ma sens, ponieważ w naturalnych warunkach ten kwiat rośnie w temperaturze ok 30*C w dzień i 25*C w nocy, czyli różnica temperatur oscyluje koło 5*C przez cały rok, wilgotność 70-95%. W warunkach naturalnych nie ma możliwości ochłodzenia przez dłuższy czas poniżej tempetarury ok 17-20*C. Zaczołem szukać więcej informacji na ten temat na zachodnich forach i znalazłem wypowiedź jedengo z hodowców który uważał że cały "trik" z wybarwieniem kwiatu Phal. speciosa #C1 na czerwono polega na podniesieniu mu temperatury do podanych wcześniej norm i zwiększeniu ilości światła, ponieważ w zimie przy temperaturach 17-24*C i słabym oświetleniu wszystkie kwiaty były koloru białego. W warunkach zimowych hodowca zalecał zwiększenie temperatury otoczenia oraz sztuczne doświetlanie w celu uzupełnienia braku światła. Latem płatki kwiatu chętniej wybarwiały się na czerwono z powodu wyższych temperatur otoczenia i większej ilości światła.

Która wersja jest właściwa? Tego nie wiem, jedyne wyjście to poczekać za swoim kwitnieniem Phal. speciosa #C1 i przetestować oba warianty. Chociaż drugi wariant wydaje mi się bardziej prawdopodobny. Jeśli ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w tym temacie, to proszę o weryfikację informacji.

Kasiu mam jeszcze pytanie do Ciebie. Czy to wybarwione kwitnienie na czerwono było latem czy zimą?
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maczku, sprawdziłam w swoim wątku i kwiat otwarł się pod koniec grudnia a to oznacza że formowanie pączka było na jesieni. Temperatura faktycznie mogła być wtedy nie za wysoka.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Maczku faktycznie tyle kwitnień to jest wysiłek dla Ceratostylis . A z drugiej strony prawdziwa radość oglądania takich kwiatuszków.. ;:224 cokolwiek zrobisz to na pewno sobie poradzisz. Ja bardziej bym się przejmowała tymi jasnymi przebarwieniami na górnym liściu .. wiesz co to i od czego? :?
makosiu
100p
100p

Post »

Ciepłych, pełnych radosnej nadziei
świąt Zmartwychwstania Pańskiego,
a także słonecznych spotkań
z budzącą się do życia przyrodą
życzy Maczek.

Monia, żółte przebarwienia na górnych liściach to w moim przypadku są poparzenia od lamp. Roślina już została przeniesiona w miejsce o niższym natężeniu światła. Plamy się nie powiększają ani nie czernieją.

Mała aktualizacja kwitnień.

Phalaenopsis Kung's Lob Lawrence 'peloric' (kwitnienie sklepowe)

Obrazek

Vanda 'Blue Stick' (kwitnienie sklepowe) - kolor kwiatu jest przekłamany, w świetle dziennym jest to ciemny fiolet, przy świetle lampy wybarwia się na intensywny niebieski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doritaenopsis Sogo Vivien "Golden Vivien" - kupiony na wystawie w Łodzi z pędem kwiatowym, zakwitł po ok 35 dniach.

Obrazek

A teraz coś dla miłośników storczyków z grupy "Jewel Orchids" - Macodes petola. Jak się tak dobrze przyjrzeć to faktycznie "żyłki" na liściach są diamentowo-złote.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
gejzerka

Post »

Te liście są... hmm... PRAWDZIWY KLEJNOT, stworzony przez Naturę ;:180 Dziękuję Maczku, zdjęcia oszałamiające ;:111 ;:79
Tobie również spokojnych. zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych :D
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Macodes petola- o, mamuniu! Jaki piękny jest ten storek! Jest dostępny w kwiaciarniach czy tylko na wystawach? Trudny w uprawie? Jak go prowadzisz?
Pozdrawiam Agnieszka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 ;:138 ;:138 piękne ujęcie liści, a ja zawsze zastanawiałam się dlaczego mówią na nie storczyk jubilerski i teraz dzięki Tobie już wiem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Cudeńka!!! Mi się bardzo podoba Vandzia, fantastyczny kolor. A jakiej wielkości są kwiaty? Gdzie kupiłes takie cudo?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”