Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Aśka masz już pierwsze kwiatki w ogrodzie,sezon u mnie zapoczątkuje ciemiernik...mam nadzieje ,że zakwitnie... :wink:
Cieszę się ,że przyjedziesz,możesz nawet wczesną porą,to dłużej posiedzimy i pogadamy...
Może będziesz miała okazję trafić na nasiona takiej rośliny jednorocznej... ;:196
http://www.maltawildplants.com/APIA/Ammi_majus.php
poszukuję go u nas ,ale nie ma ...jest tylko egipski,niższy...

Gertruda może zakwitnie ,ale pewnie niewieloma kwiatami,też jestem jej ciekawa,a w ogóle nie była w planie... :wink: Teraz jestem na etapie szukania rożnych ciekawych ,nieznanych mi kwiatów...bylin...ten powyżej to jeden z tych znalezionych.Rok temu wysiałam egipskiego ,ale nie byl rewelacyjny chociaż ładnie komponował się z lobelią czerwoną...Ten duży mi się marzy...Wypatrzyłam go na tej stronie....

http://translate.google.com/translate?h ... .google.pl

Urocze te zwiastuny wiosny...pola kwiatów,coś dla nas.... :lol:

Dobrze ,że pokazałaś mi nasiona Rodochitona,oświeciło mnie od razu,wprowadziłam w błąd Jadzię...
prawdopodobnie pomyliło mi się z asariną...Mea culpa ;:180
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadam z rewizytą :wit, piękny ten Twój ogródek Asiu. Zmieściłaś rabaty, oczko, pnącza na takim skrawku ziemi, ode mnie pełen podziw. ;:138 Ja sobie włosy z głowy wyrywam jak się pomieścić na 700 m2, dla mnie to absolutnie za mało...a tu widzę o wiele mniejszą przestrzeń i jak świetnie zagospodarowaną. Łany krokusów i przebiśniegów w tym prywatnym ogrodzie po prostu hipnotyzujące. :wink:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
x-d-a

Post »

Asiu, wspaniała wczesna wiosna w pokazanym przez Ciebie ogrodzie!
Zachwyciły mnie zwłaszcza łany krokusów i przebiśniegów :lol:
A w Twoim ogrodzie ślicznie wygląda kwitnący oczar :D Mam taką samą odmianę, ale mój coś strajkuje i nie chce kwitnąć :( Nie wiem dlaczego. Jak się nie poprawi, powędruje na kompost :evil:
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Agata witaj ponownie, i jak to tu mówią "take your time"
Wiosna idzie ale kroczki trochę skróciła :wink: od paru dni mamy pomrożone poranki, a dziś nawet cały dzień mróz był w miejscach gdzie słonko nie dochodziło...

Aniu(gardener) cieszę się że wpadłaś! Żonkile też śliczne, chyba że miałaś nadzieję ze masz przebiśniegi a wyszły żonkile.. :D co też się zdarza zwłaszcza z"lidl/aldi" cebulami(takie miałam niespodzianki w zeszłym roku). Gratulacje eukomisów i orlików. Bradzo się cieszę że coś powschodziło.

Nelu nasionka już masz, ale to już wiesz ;:3 Mam nadzieję że kombinacja wyjdzie ci jak należy. A jeśli naprawdę poszukujesz nowości to serio, powinnaś pokręcić się po Ebay, tam są różne dziwne rzeczy, zwłaszcza teraz...
zdjęcie nasion rodochitona musiałam dodać, bo już sama zgłupiałam jak mówiłaś, że one były tyci, a ja przecież je zbierałam z mojej nieszczęsnej rośliny... Ale na szczęście wszystko się wyjaśniło ;:108

łany przebiśniegów i krokusów marzą mi się również. Szczęśliwie mam ten ogród niedaleko i mogę się nim zachwycać kiedy tylko mam ochotę(oczywiście w ramach godzin otwarcia i po opłaceniu 5 e za wstęp 8-) )

Moniko dokładnie Hipnotyzujące! To jest najbardziej trafne określenie na ten widok, szkoda że nie przyjeżdżasz w lutym.... albo w czerwcu bo to drugi miesiąc kiedy można zwiedzać ten ogród. Dziękuje za pochwały. Szczerze mówiąc to wyobrażam sobie, że z 700m2 nie jest ani trochę łatwiej. Człowiek by chciał wszystko od razu tak na dobre i do porządku( przynajmniej ja bym tak chciała) a potem się okazuje, że jednak to z tym nie chce a to z tym nie pasuje i już trza ryć i kopać i kuć... Wierzę w ciebie! Wszystko da się zrobić, trzeba tylko chcieć i pytać jak się nie wie!

Dalu Oczar na kompost! Toż to będzie królewski nawóz ;:224 Powiedz mu co o nim myślisz to może się poprawi. Nie mam niestety jeszcze doświadczenia w ich uprawie, to nie pomogę za dużo. Kupiłam go w zeszłym roku późną wiosną, kiedy w lidlu im poopadały wszystkie kwiaty, bo za ciepło i za sucho miały(wtedy przecenili :tan ). Tyle mogę powiedzieć, że u mnie ma ziemię gliniastą i duuużo słońca. Zeszły sezon był nawożony sporadycznie, bo często zapominałam albo mi się już nie chciało z przodu z konewką latać. Jest na południowej stronie i mimo, że są tam niezłe wiatry, nie przeszkadza mu to. No i zakwitł!
Marzą mi się jeszcze dwie inne odmiany, ale to już chyba nie do tego ogrodu.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiu wielkie dzięki za tak szybką reakcję... ;:196 Podzielę się z Tobą nasionkami ,które dostałam...,a są wśród nich rarytasy... :wink:
Szkoda ,że nawet podziwianie kwiatów wiąże się z portfelem...Ale warto... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

:wit Asiu Jak tam Wiosna u cb panuje czy Zima się wróciła? wklej fotki jakieś :)
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu to na pewno żonkile:) Czekam z utęsknieniem na wiosnę i nie tylko dlatego, że kocham roślinki :D Wolę wydawać pieniążki na roślinki w centrach ogrodniczych niż w aptekach :cry:
A u nas znów śnieg spadł, a było już tak fajnie :cry: Póki co planuje jakie roślinki posadzić na wiosnę w "swoim królestwie" :) Bardzo spodobały mi się u Ciebie nerine i postanowiłam posadzić je także u siebie. Może podpowiesz mi jakie stanowisko lubią najbardziej? :D
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Jejku Nelu ja tyle nasion nakupowałam przez neta ostatnimi dniami że chyba zacznę od sąsiadów ogródki obsadzać! Ale nie ma co rarytasy zawsze przyjmę. Przy okazji twoich nasionek kupiłam sobie też parę innych rzeczy, oczywiście ;:224 Miał tymianek, który uwielbiam w każdej formie i odmianie, o pomarańczowym zapachu! Zobaczymy co z tego wyjdzie. A do portfela to ja boję się teraz zaglądać :?

Adrian zima wróciła, od paru dni mamy co noc minusową temp, a do wczoraj utrzymuje się w ciągu dnia. Kwiaty cierpliwie czekają na cieplejsze dni...

Aniu wiem coś o tych.. aptekach. Ja się męczę z chroniczną infekcją zatok w tym kraju, co się wyleczę to znowu zaczyna wiać a ja nie mam pojęcia jak się przed tym wiatrem zabezpieczyć. W tym roku przeziębienie leczę napojem z liści bergamotki z domieszką miodu i cytryny. Działa cuda, liście mam ususzone z lata.
Nerine u mnie siedzą na słonecznych stanowiskach, cały sezon są cicho, takie tylko nie więcej niż dziesięć centymetrów liście im wyrastają. Dopiero późną jesienią ożywają. One są wytrwałe na mrozy(jeśli kupisz odmianę bowenii). Wielu ludzi skarży się że nie kwitną. U mnie mam karpy zbite strasznie przywiezione z innego ogrodu i te kwitną niezawodnie. Jak dwa lata temu przyszło mi na myśl żeby jedną taką karpę porozsadzać to im zaszkodziłam. Trzeba je sadzić tak aby się stykały, nie wiem czy np włożenie cebul ciasno do glinianej donicy i potem zakopać nie pomoże. Nie sadź za głęboko, mi zawsze jakoś tak wylazły na wierzch, że czubki cebul są odkryte, chyba tak lubią. Jak posadzisz w ciepłym słonecznym miejscu to masz większe szanse że zakwitną ci jeszcze przed mrozem, mróz zniszczy pąki i kwiaty(tak się stało w tym roku z moimi białymi, które miałam pierwszy sezon, za późno sadziłam)
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Asiu, tak sobie podglądam Twój wątek i zaciekawiła mnie herbatka z liści bergamotki. Czy u Ciebie rośnie taka prawdziwa bergamota, czyli pomarańcza gorzka ? Czy tojest jakaś inna roślina o podobnym aromacie ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Olu Moje bergamotki są z nasion i nie mam ich dokładnej nazwy ale to są bergamotki, tu na forum ludzie nazywają je też pysznogłówkami. Kupiłam jedną jako cambridge scarlet... i myślałam że będzie czerwona a jest ciemno różowa, ale i tak się podoba. Wszystkie mają taki specyficzny smak i zapach. Podobno kwiaty mają lepsze właściwości niż liście ale ja właśnie z liści parzę herbatę i działą ;:138 Polecam!

Mam dzisiaj taką misję. Poszukuję programu do zarządzania moim ogrodem, gromadzenia notatek, budowania bazy danych co gdzie i od kogo kupiłam, kiedy wysiałam. W tym roku chcę sobie zrobić porządny rekord. Próbowałam w zeszycie ale tam nigdy nic nie można znaleźć i ciężko poprawiać... Może ktoś z was używa jakiego programu, byłabym wdzięczna za sugestie :uszy
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

Asiu ,.. to bardzo dobrze postawione zadanie,... mnie to też interesuje, ..jak uporządkować swoje notatki wiedzę tak aby były efektywne , ;:63
próbowałem ,.i próbuję to robić tutaj na forum,..w pewnym stopniu się udaje,.. ale na pewno jest jeszcze coś lepszego,..
Z tym tematem związany jest MindMapping Tony Buzana,.. ale nie wiem czy to cię zainteresuje,
ja stosuję takie mapy od wielu lat ... a teraz informatycy doskonalą program do tworzenia map,.. :-)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Marku dzięki za pomysła, jednak nie jest to metoda która dla mnie będzie dobra. Mimo wszystko dziękuję bo nawet nie miałam pojęcia że takie coś istnieje :oops:

Po wielogodzinnych poszukiwaniach, przeglądnięciu i zainstalowaniu sporej ilości programów...,teraz przyda mi się defragmentacja dysku :;230, znalazłam dwa ciekawe programy.

Jeden jest organizerem który bardzo łatwo można sobie przystosować do różnych potrzeb. Dopiero go testuję od paru dni, ale wygląda interesująco.
Można go ściągnąć TU, bo jest darmowy. Plusem jest że ma polskie znaki, chociaż wersja jest po angielsku.

Drugi jest programem typowo do zarządzania ogrodem. Na tej stronie można ściągnąć trial Ten jest bardzo rozbudowany, ma bazę danych, pozwala prowadzić dziennik, zapis kupna i sprzedaży, zarządzać różnymi ogrodami. Można dodawać info o roślinach, zdjęcia nawet audio i filmy. Niestety wszystko po angielsku i nie ma polskich znaków...
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

No to teraz Asiu bedziesz dobrze zorganizowana :D Nic nie umknie uwadze.

Pysznogłówka to już bardziej mi znajoma roślina. Niestety nie mam jej w ogrodzie, ale to dopiero czas zakupowy się rozpoczyna. Z pewnością znajdzie się na mojej liście chociażby ze względu na jej walory lecznicze w postaci herbatki :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Kliknij raz dziennie
http://www.pustamiska.pl/index-3.php
Dzięki ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

oczywiście Asiu ,.. z tymi programami to tak jest,.. każdy wybiera to co mu najlepiej pasuje,.. zapisałem sobie twój link do tego ogrodniczego,..
zobaczymy jak się rozwinie,.
i jeszcze raz mój podziw dla twoich prac ogrodniczych w Irlandii,.. ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”