Liliowce -Hemerocallis cz.VI
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Owszem, tak mogą wyglądać semievergreeny i dormanty. Moje evergreeny jednak w większości mają suche liście i nadgniłe pędy. Jednak się tym zbytnio nie przejmuję, bo co roku to się powtarza na starszych i nieźle odbijają- nawet kwitną. Martwię się tylko o te z jesiennych zakupów- były zbyt słabe i niezbyt mocno ukorzenione, żeby bez problemów się wykaraskać- ale podobnie miałam z ubiegłorocznymi i wszystkie w końcu wyszły- dlatego jestem pełna optymizmu.
Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość- czasem trochę długo to trwa.
Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość- czasem trochę długo to trwa.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śnieżko - dziękuję za radę.
Tak też zrobiłam i zobaczymy co dalej będzie.
Niestety dwa pozostałe nie były nadgnite, tylko całkiem wraz z korzeniami całkiem zbutwiałe - próchno.
W tym przypadku nie było już co ratować.
Tak też zrobiłam i zobaczymy co dalej będzie.
Niestety dwa pozostałe nie były nadgnite, tylko całkiem wraz z korzeniami całkiem zbutwiałe - próchno.

W tym przypadku nie było już co ratować.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Kontakt:
Shirley Temple Curls
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- tadeo
pozdrowienia dla Snieżki z pytaniem jak tam wyszly sadzonki dla mnie nie moge sie doczekac.niestety lub może stety musiałem przekopać część trawnika w celu przygotowania miejsca pod nowe sadzonki.mysle że w tym roku to zakwitnie juz niezła kolekcja w naszym ogrodzie.U mnie kilkanascie sadzonek częściowo podmarzło ale wszystkie ładnie odbiły,jutro wkleje zdjęcia tych podmarzniętych.
w miarę możliwości proszę jednak o pomoc w identyfikacji

- tadeo
Liliowce
pozdrowienia dla Snieżki z pytaniem jak tam wyszly sadzonki dla mnie nie moge sie doczekac.niestety lub może stety musiałem przekopać część trawnika w celu przygotowania miejsca pod nowe sadzonki.mysle że w tym roku to zakwitnie juz niezła kolekcja w naszym ogrodzie.U mnie kilkanascie sadzonek częściowo podmarzło ale wszystkie ładnie odbiły,jutro wkleje zdjęcia tych podmarzniętych.
w miarę możliwości proszę jednak o pomoc w identyfikacji

- tadeo
Kogra-mam pytanie czy jezdzisz czesto przez Skoczow.Jadąc od Ochab do Skoczowa naprzeciw restauracji Delfin na zboczu przy samej drodze rosnie kwitnąca na niebiesko roslina zarastająca całe zbocze na moje oko z samochodu to cebulica.O tej porze powinna kwitnać,przepiękny widok.Co roku obiecuje sobie że zrobie zdjęcia tego zbocza,jeżeli masz możliwość to zrób fotki
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
Chciałabym coś wtrącic jeśli można
Tadeo odnośnie twoich liliowców do identyfikacji.
Kiedyś oglądałam takiego białego z czerwonymi pręgami w środku i opisany był jako :Varsity...
Widzę u Ciebie takiego na poprzedniej stronie, to drugi do identyfikacji. MOże się mylę, znawcą wielkim nie jestem,
ale możesz sam to sprawdzic
Pozdrawiam
Iwona

Kiedyś oglądałam takiego białego z czerwonymi pręgami w środku i opisany był jako :Varsity...
Widzę u Ciebie takiego na poprzedniej stronie, to drugi do identyfikacji. MOże się mylę, znawcą wielkim nie jestem,

Pozdrawiam
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Kontakt:
tak na szybko :tadeo pisze:moi drodzy,oto moje kolejne liliowce nie znane z nazwyale to nic piękne mimo braku nazwy[/b]
pierwszy rzut
3.(chyba) Double Dream, Brown 1978, SDLG x DOUBLE MELODY, semi, diploid
4. Darla Anita, J. Kinnebrew 1999, (IDA'S MAGIC x SPACECOAST STARBURST), evergreen, tetraploid,
drugi rzut:
1. Moonlit Masquerade, J.Salter 1992, tetraploid, półzimozielony, Junior Citation 1992; Honorable Mention 1999; Award of Merit 2002; Stout Silver Medal, 2004. To ostatnie to liliowcowy nobel.
sam wkleiłes nazwe
5.(bikolor) Frans Hals, Wilmer Flory 1957, (BAGGETTE x CORNELL), DIPLOID, DORMANT
Nazwami sie nie przejmowalem przy pierwszych 30 odmianach, teraz bardzo pilnuje, bo inaczej dostalbym krećka przy kolejnych zakupach
pozdrowienia
mz
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Miałam dziś troszkę czasu i postanowiłam pomóc Tadziowi w identyfikacji liliowców z ostatnich dwóch postów- niestety po tych zdjęciach to można tylko podejrzewać prawdopodobieństwo, zaś sam zainteresowany musi sprawdzić, czy to faktycznie to, czy nie.
wg mnie w pierwszym poście wygląda to następująco: 1-,Moonlit Masquerade;, 2-Double Dream, 3.Varsity 4. może Oranżowa Laguna 5. Frans Hals, 6. nie wiem- może Super Purple", 7. Musik Man, 8.-nie wiem
W drugim poście:
1. Justyna -Franczaka chyba, 2. u mnie taki sam ma nazwę ,Boryna- nie mam 100% pewności, że to akurat ,Boryna- ale pewnie coś Franczaka to jest, 3- nie wiem, 5. Light Years Away lub Clothed in Glory, 6- nie wiem , 7. nie wiem, 8. Cherry Cheeks, 9. nie wiem-.
A przy okazji naszły mnie refleksje co do mojej ,Darla Anita'- podobno jest to evergreen i powinien bardzo źle wyglądać po tej zimie, a u mnie w porównaniu z innymi evergreenami wygląda jakby zimy nie było- więc chyba to co pod tą nazwą się sprzedaje to może nie jest właściwa ,D.A.?
wg mnie w pierwszym poście wygląda to następująco: 1-,Moonlit Masquerade;, 2-Double Dream, 3.Varsity 4. może Oranżowa Laguna 5. Frans Hals, 6. nie wiem- może Super Purple", 7. Musik Man, 8.-nie wiem
W drugim poście:
1. Justyna -Franczaka chyba, 2. u mnie taki sam ma nazwę ,Boryna- nie mam 100% pewności, że to akurat ,Boryna- ale pewnie coś Franczaka to jest, 3- nie wiem, 5. Light Years Away lub Clothed in Glory, 6- nie wiem , 7. nie wiem, 8. Cherry Cheeks, 9. nie wiem-.
A przy okazji naszły mnie refleksje co do mojej ,Darla Anita'- podobno jest to evergreen i powinien bardzo źle wyglądać po tej zimie, a u mnie w porównaniu z innymi evergreenami wygląda jakby zimy nie było- więc chyba to co pod tą nazwą się sprzedaje to może nie jest właściwa ,D.A.?
- tadeo
- tadeo
przepraszam 1i2fotka to ten sam liliowiec