Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Zakwas nastawiony.
Tak mnie naszło na chleb na zakwasie, pszenno - żytni. Mąki orkiszowej nie dotałam a pytałam w tesco, carrefour.
Tak mnie naszło na chleb na zakwasie, pszenno - żytni. Mąki orkiszowej nie dotałam a pytałam w tesco, carrefour.
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj będę piekła chlebek z orkiszem ,potem powiem jak smakuje.
Wszystkie rodziaje mąki kupuję w Auchanie .
Wszystkie rodziaje mąki kupuję w Auchanie .
- miluck
Jagódko bardzo ładnie wygląda chlebuś.
A ja dzisiaj zaczęłam piec chlebuś na zakwasie. Czyli ciasto zakwaszone, żeby jutro upiec chleb.
A ja dzisiaj zaczęłam piec chlebuś na zakwasie. Czyli ciasto zakwaszone, żeby jutro upiec chleb.
Ewo podaj przepis na zakwas..
w końcu zrobie..
piękne te Wasze chlebki
w końcu zrobie..
piękne te Wasze chlebki
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- miluck
Lisko przepis na zakwas jest na pierwszej stronie tego wątku 

Witam
No i w końcu upiekłam chlebek na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem pszennej. Upiekłam 3 bochenki, na poczekaniu zjedliśmy 1 /wzięłam go do znajomych -została się tylko piętka
Dzisiaj do śniadania sami zjedliśmy prawie drugi bocheneczek ale to był z mniejszej blaszki/25x7cm/
Zdjęcie zrobiłam ale wkleję później bo właśnie przyszła moja przyjaciółka z wnuczką
Liseczko no właśnie przepis jest na jednej z pierwszych stron tego wątku.
to wszystko przez Ciebie bo takie serwujesz zdjęcia , ze ma się apetyt
pozdrawiam
i zyczę miłego dnia
No i w końcu upiekłam chlebek na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem pszennej. Upiekłam 3 bochenki, na poczekaniu zjedliśmy 1 /wzięłam go do znajomych -została się tylko piętka

Dzisiaj do śniadania sami zjedliśmy prawie drugi bocheneczek ale to był z mniejszej blaszki/25x7cm/
Zdjęcie zrobiłam ale wkleję później bo właśnie przyszła moja przyjaciółka z wnuczką

Liseczko no właśnie przepis jest na jednej z pierwszych stron tego wątku.
to wszystko przez Ciebie bo takie serwujesz zdjęcia , ze ma się apetyt

pozdrawiam
i zyczę miłego dnia
no to idę zaraz do kuchni..
spróbuję jeszcze raz..
w sobotę bym chciała upiec chleb..
Przeżyje ten zakwas?
spróbuję jeszcze raz..
w sobotę bym chciała upiec chleb..
Przeżyje ten zakwas?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Niestety, poległam. Dwa razy próbowałam zrobić chleb na zakwasie - za pierwszym razem zakwas się udał, ale chleb już nie. Za drugim razem nawet zakwas nie wyszedł
Ale... Bardzo chciałabym podziękować AVE za przepis na chleb z ziarnami (9 strona tego wątku). Jest fantastyczny! Przepis łatwy, dość szybki no i nawet taki antytalent (do przepisów z drożdżami) jak ja może go piec!
Piekę i rozdaję po znajomych jako dodatek do prezentu. I znowu piekę i znowu rozdaję. I za każdym razem się udaje!!!!
A jak już mi się uda nie rozdać to wcinam sama
Baaaardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Kaśka

Ale... Bardzo chciałabym podziękować AVE za przepis na chleb z ziarnami (9 strona tego wątku). Jest fantastyczny! Przepis łatwy, dość szybki no i nawet taki antytalent (do przepisów z drożdżami) jak ja może go piec!
Piekę i rozdaję po znajomych jako dodatek do prezentu. I znowu piekę i znowu rozdaję. I za każdym razem się udaje!!!!
A jak już mi się uda nie rozdać to wcinam sama

Baaaardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Kaśka
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Ewo-od dawna nosiłam sie z zamiarem upieczenia chleba....ale to była dla mnie czarna magia
zakwas mam od 2 tyg.ale ciągle sie bałam....za to barszczyk był
No i w końcu....kupiłam maszynę....
była w lidlu po 150 zł i kilka gotowych ....proszków chlebowych....pierwszy nie wyszedł...chyba mieszadełka cos nie tego
...ale dzis drugi- i jest ok
i mam pytanie....czy w tym automacie moge upiec chleb wg. waszych tu przepisów ...???? i czy sie te produkty tak wrzuca do foremki i ustawia program???? jak to jest???
A to mój z formy....

zakwas mam od 2 tyg.ale ciągle sie bałam....za to barszczyk był

No i w końcu....kupiłam maszynę....

i mam pytanie....czy w tym automacie moge upiec chleb wg. waszych tu przepisów ...???? i czy sie te produkty tak wrzuca do foremki i ustawia program???? jak to jest???
A to mój z formy....

Ja mam maszyne moulinexa i korzystam z przepisów z ich strony.
Podam link, może się komuś przyda
http://www2.club-paneo.com/pl_pl/recipe ... b-M_2.html
są też przepisy na chleby robione ręcznie.
W maszynach trzeba bardzo dokladnie odważyć wszystkei składniki, mi wychodzi ładny i smaczny chlebek, zaraz ide wstawić na chłopski
Podam link, może się komuś przyda
http://www2.club-paneo.com/pl_pl/recipe ... b-M_2.html
są też przepisy na chleby robione ręcznie.
W maszynach trzeba bardzo dokladnie odważyć wszystkei składniki, mi wychodzi ładny i smaczny chlebek, zaraz ide wstawić na chłopski

- grazynarosa22
Dziś robiłam 3 raz ten sam chleb....bułkę...2x wyszedł super,wyrośnięty....a dziś oklapł do srodka.....co jest????? dlaczego????
Nie wiem co się mogło stać, u mnie pisze, że w takim wypadku może być za mało, albo za dużo - wody, mąki, drożdży. Ważysz wszystko dokładnie?
- grazynarosa22
Na razie piekę z mieszanek....więc jest ważone....woda ma miarkę a drożdże są w mieszanceDankaWS pisze:Nie wiem co się mogło stać, u mnie pisze, że w takim wypadku może być za mało, albo za dużo - wody, mąki, drożdży. Ważysz wszystko dokładnie?