Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tess-na początku to jest wszystko ok, Dostawia się kolejne doniczki. Najgorzej jest, kiedy przychodzi do pikowania i nagle zapotrzebowanie na powierzchnię parapetową się podwaja
wtedy robi się problem, to dlatego co roku obiecuję sobie- NIE SIEJĘ !!! Kupię parę sadzonek i będzie dobrze i bez problemów. Ale niestety, to jest koszmarny nałóg, albo ja jestem niereformowalna

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
A czy Ty się jeszcze w domu mieścisz
Ja na szczęście mogę swoje skrzyneczki i donice rozmieścić w dwóch mieszkaniach, u siebie i u mamy na tym samym osiedlu.
No ale jak taka kocia banda roślin pilnuje, to nie ma opcji, żeby się nie udały.
Ty się martwisz, czy Ci kanny nie podmarzły, a ja odwrotnie, czy im nie za ciepło i czy nie wyschną za bardzo

No ale jak taka kocia banda roślin pilnuje, to nie ma opcji, żeby się nie udały.
Ty się martwisz, czy Ci kanny nie podmarzły, a ja odwrotnie, czy im nie za ciepło i czy nie wyschną za bardzo

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- judyta
Aguś-jeszcze się mieszczę, teraz to dopiero mała przygrywka, ale po 20 lutym jak zapytasz, to nie wiem co na to odpowiem
Kotki bardziej michy pilnują-przez to okno mają całkowity wgląd na garkuchnię.
Poza tym jest sielsko i anielsko
Rudzia to prawdziwa artycha, na wszelki wypadek nie spuszcza michy z oczu...zawsze jest w pobliżu

..nieco nerwowości z powodu wróbla na płocie...

...wróbla nie rusza nic...

...a co tam wróbel....

Kotki bardziej michy pilnują-przez to okno mają całkowity wgląd na garkuchnię.
Poza tym jest sielsko i anielsko
Rudzia to prawdziwa artycha, na wszelki wypadek nie spuszcza michy z oczu...zawsze jest w pobliżu

..nieco nerwowości z powodu wróbla na płocie...

...wróbla nie rusza nic...

...a co tam wróbel....

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Judytko. No proszę jakie śliczne kotki zastałam. Ja też kociara...bardzo je lubię. Nie chciałam zaśmiecać czyich wątków, więc spytam tu. Czy tego szkarłata...normalnie w sklepie się nie da kupić?. Co prawda od dziś zacznę za nim patrzeć....ale może coś o nim wiesz?. Czy to aż po nasionka trzeba pisać aby przysłali. Czy to jakieś trudno dostępne?. Pozdrawiam.

- judyta
Zeniu-jestem przekonana, że szarłat i szałwię można kupić w normalnym sklepie z nasionami.
To nie są jakieś egzotyczne rośliny ani żadne wynalazki. Teraz wszyscy buszują po necie i sklepach internetowych, bo ogrodnicze sklepy w realu są jeszcze niedotowarowane. Dla handlowców sezon ogrodowo-działkowy zaczyna się później
Ja weszłam w spółkę z Agą , która zamówiła w PNOS różne nasiona dla siebie i dla mnie
( nie tylko szarłat i szałwię, także warzywa )
Gdyby nie to, też szukałabym ich w normalnych sklepach.
To nie są jakieś egzotyczne rośliny ani żadne wynalazki. Teraz wszyscy buszują po necie i sklepach internetowych, bo ogrodnicze sklepy w realu są jeszcze niedotowarowane. Dla handlowców sezon ogrodowo-działkowy zaczyna się później

Ja weszłam w spółkę z Agą , która zamówiła w PNOS różne nasiona dla siebie i dla mnie
( nie tylko szarłat i szałwię, także warzywa )

- Zenia
Dzięki ci Judytko. Będę szukać..może się uda. Chciała bym ją nabyć...ale specjalnie po jedne nasionka pisać?. Nigdy zresztą nie zamawiałam w ten sposób...ani nie wiem jaki to koszt wraz z przesyłką. Ani nie wiem gdzie napisać. Napisz mi na wszelki wypadek ..koszt. Jeśli nie trafię w sklepie..może się skuszę. Nasionka to groszowe sprawy...tylko te ich przesyłki nieraz przewyższają kilkakrotnie wartość nasionek.

- judyta
Zeniu- nie taki diabeł straszny jak go malują. Odbierz PW !
W razie niejasności pytaj śmiało
W razie niejasności pytaj śmiało

- judyta
W oczekiwaniu na wiosnę planuję nowe nasadzenia i zmiany w ogrodzie. Mam dwie zaczęte rabatki- wyrwane trawnikowi z niewielkimi nasadzeniami. Wiosną chciałabym je dokończyć łącząc część widoczną na pierwszym zdjęciu z rabatą z drugiego zdjęcia. Na drodze stoi czereśnia. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł, aby pod czereśnią cokolwiek sadzić? Wiadomo- zbiór owoców to zagrożenie dla rosnących w pobliżu roślin.

Może lepiej ominąć czereśnię zostawiając tam trawnik - byłaby tam taka trawnikowa wysepka
ograniczona jakimiś kamieniami lub drewnem, kompletnie nie mam pomysłu
Mam kilka takich rabatek, które muszę połączyć lub powiększyć.

Może lepiej ominąć czereśnię zostawiając tam trawnik - byłaby tam taka trawnikowa wysepka

Mam kilka takich rabatek, które muszę połączyć lub powiększyć.
Judutko, zamówienie zrobione, mam nadzieję, że nie będziemy długo czekać.
Szkoda, że nie wiedziałam, że Zenia też poszukuje nasion, dopisałybyśmy i ją do listy, a potem przesyłka do niej poszłaby w zwykłym liście za grosze. W sklepie PNOS koszty faktycznie przewyższą wartość nasion.
Szkoda, że nie wiedziałam, że Zenia też poszukuje nasion, dopisałybyśmy i ją do listy, a potem przesyłka do niej poszłaby w zwykłym liście za grosze. W sklepie PNOS koszty faktycznie przewyższą wartość nasion.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- Zenia
Witaj Judytko. Ja bym pod tą czereśnią zostawiła kawałek pustego. Ale nie w kształcie koła..jak to się często widzi, ale takie trochę esy ..floresy. Poza zasięgiem tych esów...nasadziła bym kwiatów, czy czegoś co masz w planie. Ja będę w tym roku robić podobnie. Tylko u mnie został już tylko pień po drzewie.

- judyta
Aguś - super, że zamówienie poszło-już się cieszę z naszego spotkania. Za ile dni spodziewamy się przesyłki? A zima trzyma i nie pozwala myśleć o wiośnie.
-7 stopni.
Nie opłaca się w PNOS zamawiać kilku torebek nasion właśnie ze względu na dochodzący niemały koszt przesyłki
Dlatego Aguś strasznie się ucieszyłam , jak znalazłam Wspólnika do zamówienia.
Mariolu-wprawdzie czereśnie nie są zbyt długo na drzewie i rosnące pod nim rośliny można na czas zbioru jakoś zabezpieczyć, aby amatorzy czereśni ich nie wydeptali. Muszę jednak przy powiększaniu rabat mierzyć siły na zamiary. Potem takie wielkie połacie rabat trudno mi utrzymać przy młodych nasadzeniach w tzw, "kulturze"czyli stanie bezchwastowym
Zeniu- właśnie taki pomysł mi przyszedł do głowy ostatnio. Zostawić nieregularnego kształtu wyspę trawnikową, na której zasadzę krokusy. Podobają mi się nieregularne kształty rabat .Dlatego muszę jeszcze zmienić ułożenie krawężnika na poniższym zdjęciu i także zmienić kształt tej rabaty.

I oczywiście wielka jabłoń, której nie wytnę, bo mam do niej wielki sentyment i jest jednym z kilku starych dużych drzew w moim ogrodzie, a która sypie jabłkami niemiłościwie po moich kwiatowych nasadzeniach.

To wszystko muszę jakoś pogodzić.

Nie opłaca się w PNOS zamawiać kilku torebek nasion właśnie ze względu na dochodzący niemały koszt przesyłki

Dlatego Aguś strasznie się ucieszyłam , jak znalazłam Wspólnika do zamówienia.

Mariolu-wprawdzie czereśnie nie są zbyt długo na drzewie i rosnące pod nim rośliny można na czas zbioru jakoś zabezpieczyć, aby amatorzy czereśni ich nie wydeptali. Muszę jednak przy powiększaniu rabat mierzyć siły na zamiary. Potem takie wielkie połacie rabat trudno mi utrzymać przy młodych nasadzeniach w tzw, "kulturze"czyli stanie bezchwastowym

Zeniu- właśnie taki pomysł mi przyszedł do głowy ostatnio. Zostawić nieregularnego kształtu wyspę trawnikową, na której zasadzę krokusy. Podobają mi się nieregularne kształty rabat .Dlatego muszę jeszcze zmienić ułożenie krawężnika na poniższym zdjęciu i także zmienić kształt tej rabaty.

I oczywiście wielka jabłoń, której nie wytnę, bo mam do niej wielki sentyment i jest jednym z kilku starych dużych drzew w moim ogrodzie, a która sypie jabłkami niemiłościwie po moich kwiatowych nasadzeniach.

To wszystko muszę jakoś pogodzić.