Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to ja podziwiam
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tess-na początku to jest wszystko ok, Dostawia się kolejne doniczki. Najgorzej jest, kiedy przychodzi do pikowania i nagle zapotrzebowanie na powierzchnię parapetową się podwaja :;230
;:218 wtedy robi się problem, to dlatego co roku obiecuję sobie- NIE SIEJĘ !!! Kupię parę sadzonek i będzie dobrze i bez problemów. Ale niestety, to jest koszmarny nałóg, albo ja jestem niereformowalna :;230 ;:14
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

A czy Ty się jeszcze w domu mieścisz :?: :wink: Ja na szczęście mogę swoje skrzyneczki i donice rozmieścić w dwóch mieszkaniach, u siebie i u mamy na tym samym osiedlu.
No ale jak taka kocia banda roślin pilnuje, to nie ma opcji, żeby się nie udały.
Ty się martwisz, czy Ci kanny nie podmarzły, a ja odwrotnie, czy im nie za ciepło i czy nie wyschną za bardzo :?:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś-jeszcze się mieszczę, teraz to dopiero mała przygrywka, ale po 20 lutym jak zapytasz, to nie wiem co na to odpowiem :lol:
Kotki bardziej michy pilnują-przez to okno mają całkowity wgląd na garkuchnię.

Poza tym jest sielsko i anielsko

Rudzia to prawdziwa artycha, na wszelki wypadek nie spuszcza michy z oczu...zawsze jest w pobliżu
Obrazek

..nieco nerwowości z powodu wróbla na płocie...
Obrazek

...wróbla nie rusza nic...
Obrazek

...a co tam wróbel....
Obrazek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Judytko kotki masz śliczne a parapetów to ci nie zazdroszczę . Ale co będzie latem jak je wszystkie posadzisz przed domem, będziemy się skręcać z zazdrości ;:201 ;:13
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Judytko. No proszę jakie śliczne kotki zastałam. Ja też kociara...bardzo je lubię. Nie chciałam zaśmiecać czyich wątków, więc spytam tu. Czy tego szkarłata...normalnie w sklepie się nie da kupić?. Co prawda od dziś zacznę za nim patrzeć....ale może coś o nim wiesz?. Czy to aż po nasionka trzeba pisać aby przysłali. Czy to jakieś trudno dostępne?. Pozdrawiam. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu-jestem przekonana, że szarłat i szałwię można kupić w normalnym sklepie z nasionami.
To nie są jakieś egzotyczne rośliny ani żadne wynalazki. Teraz wszyscy buszują po necie i sklepach internetowych, bo ogrodnicze sklepy w realu są jeszcze niedotowarowane. Dla handlowców sezon ogrodowo-działkowy zaczyna się później :roll:

Ja weszłam w spółkę z Agą , która zamówiła w PNOS różne nasiona dla siebie i dla mnie
( nie tylko szarłat i szałwię, także warzywa ) :wink: Gdyby nie to, też szukałabym ich w normalnych sklepach.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ci Judytko. Będę szukać..może się uda. Chciała bym ją nabyć...ale specjalnie po jedne nasionka pisać?. Nigdy zresztą nie zamawiałam w ten sposób...ani nie wiem jaki to koszt wraz z przesyłką. Ani nie wiem gdzie napisać. Napisz mi na wszelki wypadek ..koszt. Jeśli nie trafię w sklepie..może się skuszę. Nasionka to groszowe sprawy...tylko te ich przesyłki nieraz przewyższają kilkakrotnie wartość nasionek. :wink: :roll:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu- nie taki diabeł straszny jak go malują. Odbierz PW !
W razie niejasności pytaj śmiało :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Judytko.PW..odebrałam. Postaram się wejść na tę stronę i wszystko dowiedzieć. Jak co to zapytam. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W oczekiwaniu na wiosnę planuję nowe nasadzenia i zmiany w ogrodzie. Mam dwie zaczęte rabatki- wyrwane trawnikowi z niewielkimi nasadzeniami. Wiosną chciałabym je dokończyć łącząc część widoczną na pierwszym zdjęciu z rabatą z drugiego zdjęcia. Na drodze stoi czereśnia. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł, aby pod czereśnią cokolwiek sadzić? Wiadomo- zbiór owoców to zagrożenie dla rosnących w pobliżu roślin.
Obrazek

Obrazek

Może lepiej ominąć czereśnię zostawiając tam trawnik - byłaby tam taka trawnikowa wysepka :roll: ograniczona jakimiś kamieniami lub drewnem, kompletnie nie mam pomysłu :cry:
Mam kilka takich rabatek, które muszę połączyć lub powiększyć.
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Judutko, zamówienie zrobione, mam nadzieję, że nie będziemy długo czekać.
Szkoda, że nie wiedziałam, że Zenia też poszukuje nasion, dopisałybyśmy i ją do listy, a potem przesyłka do niej poszłaby w zwykłym liście za grosze. W sklepie PNOS koszty faktycznie przewyższą wartość nasion.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Judytko - zakochałam się w aksamitkach jak zobaczyłam zdjęcie z ogródka Ceslavyte.
Pod dużym drzewem dosłownie dywan z aksamitek.....
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Judytko. Ja bym pod tą czereśnią zostawiła kawałek pustego. Ale nie w kształcie koła..jak to się często widzi, ale takie trochę esy ..floresy. Poza zasięgiem tych esów...nasadziła bym kwiatów, czy czegoś co masz w planie. Ja będę w tym roku robić podobnie. Tylko u mnie został już tylko pień po drzewie. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś - super, że zamówienie poszło-już się cieszę z naszego spotkania. Za ile dni spodziewamy się przesyłki? A zima trzyma i nie pozwala myśleć o wiośnie. :cry: -7 stopni.
Nie opłaca się w PNOS zamawiać kilku torebek nasion właśnie ze względu na dochodzący niemały koszt przesyłki :roll:
Dlatego Aguś strasznie się ucieszyłam , jak znalazłam Wspólnika do zamówienia. :)

Mariolu-wprawdzie czereśnie nie są zbyt długo na drzewie i rosnące pod nim rośliny można na czas zbioru jakoś zabezpieczyć, aby amatorzy czereśni ich nie wydeptali. Muszę jednak przy powiększaniu rabat mierzyć siły na zamiary. Potem takie wielkie połacie rabat trudno mi utrzymać przy młodych nasadzeniach w tzw, "kulturze"czyli stanie bezchwastowym :oops:

Zeniu- właśnie taki pomysł mi przyszedł do głowy ostatnio. Zostawić nieregularnego kształtu wyspę trawnikową, na której zasadzę krokusy. Podobają mi się nieregularne kształty rabat .Dlatego muszę jeszcze zmienić ułożenie krawężnika na poniższym zdjęciu i także zmienić kształt tej rabaty.

Obrazek

I oczywiście wielka jabłoń, której nie wytnę, bo mam do niej wielki sentyment i jest jednym z kilku starych dużych drzew w moim ogrodzie, a która sypie jabłkami niemiłościwie po moich kwiatowych nasadzeniach.

Obrazek

To wszystko muszę jakoś pogodzić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”