Róże w moim ogrodzie.

Zablokowany
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Moje są posadzone w miejscu z bardzo dużym przewiewem :)
Pytam o środki bo mąż miał kupić w sklepie ale kobieta tak pomieszału mu w głowie, że kupił jakieś dziwne nieznane mi specyfiki (jutro napiszę nazwy).
Tez nie mogę zrobic tych oprysków bo pogoda nie pozwala, jak było ciepło to zapomniałam o tym :oops:
Robię nową rabatkę z różami na skarpie (też przewiewne miejsce :lol: ) i nie wiem czy moge posadzic przy różach iglaki. Chciałabym takie płożące, żeby zagłuszyc trawę.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi o mączniak to używałam już - Amistar, Score, Topsin, Gwarant, Brawo, zapobiegawczo działa Amistar 250 SC. Z tego co czytałam jest toksyczny dla organizmów wodnych. Jakie róże u Ciebie chorują na mączniak?
Jeśli chodzi o płożące iglaki to najlepiej wolno rosnące, moja ciocia ma jałowce srebrne, miały być wolno rosnące, a nadają się już do wycięcia, po 3 latach zakryły pół trawnika.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Gosiu, jakiej budlei szukasz? Duże były w szkólce, o której mówisz?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaża - wracając do Biedermeiera - moje pąki jeszcze nie brązowieją, a róża dopiero opuściła zielone wąsy, trochę potrwa nim zakwitnie. Poza tym nie sądzę by w szkółce chodzili i rozchylali pąki, może z jakiegoś powodu ona nie chce rozkwitać.
Biedermeier ze szkółki, fotografia p. Baranowski

Dostałam cały pakiet ze zdjęciami róż ale najlepiej zobaczyć je we własnym ogródku.
Co do brązowienia płatków róż to pokaże co stało mi się z pakami Honore de Balzac.
Obrazek
Róża stała w miejscu słonecznym, spaliły jej się paski boczne. Po wsadzeniu róży w miejsce zacienione wygląda już normalnie.
Obrazek Obrazek
Od tego momentu delikatne dwukolorowe róże sadzę w miejsca ocienione, inaczej okazało się z Handlem, w miejscu słonecznym ożył, dostał dużo nowych gałęzi ale jestem ciekawa co stanie się jak zakwitnie.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - budleje zapisałam sobie jedną - IIe de France, co do szkółki to właściwie Centrum Ogrodnicze w Suchym Lesie. Jeździ obok niego nasze R832, ma nawet przystanek, muszę tylko sprawdzić jaka odmiana by mi pasowała. Byłam dziś w Auchan i LM ale nic ciekawego nie mieli - oprócz róż Poulsena za 19 zł - ciekawe szkółki-centra są poza Poznaniem np Tarnowo Podgórne.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Deirde pisze:Aniu - budleje zapisałam sobie jedną - IIe de France, co do szkółki to właściwie Centrum Ogrodnicze w Suchym Lesie. Jeździ obok niego nasze R832, ma nawet przystanek, muszę tylko sprawdzić jaka odmiana by mi pasowała. Byłam dziś w Auchan i LM ale nic ciekawego nie mieli - oprócz róż Poulsena za 19 zł - ciekawe szkółki-centra są poza Poznaniem np Tarnowo Podgórne.
Ja wczoraj byłam w Chybach (przed Żabką) i było dużo róż, częśc już kwitnących, mnóstwo powojników, sporo bylin, ale budlei nie zauważyłam. Fakt, byłam z dzieckiem marudzącym i zrobiłam tylko szybką przebieżkę. Kupiłam śliczne sadzonki jasnorózówej ślazówki -wielka donica za 18 zł. Ogromne sadzonki róż za 14 zł.

Chciałabym jeszcze budleje Black Knight - ciemny fiolet i "Twoje" Ile de France, - mam Pink Delight, Royal Red i Sungold :)
Najładniej rosną mi różowe :) Jeśli chcesz, mogę się podzielić :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gosiu,
dawno nie zaglądałam bo gdzieś zginęly twoje powiadomoenia do tego wątku.
Ale już jestem :D
ładnie ci rosną róże!
Jestem trochę zaniepokojona moją H. d Balzac, bo posadziłam ją na słońcu a tu czytam o przypalaniu płatków.
Najprawdopodobniej czeka mnie jesienne przesadzanie :?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - jeśli możesz to chętnie wezmę budleje, mam do wydania piwonie różowe i białe, irysy, liliowce, czosnek ozdobny, może na coś byś się skusiła.
W Chybach w zeszłym roku robiłam zakupy róż w sklepie przy szkółce róż, było dużo odmian Poulsena, ceny od 12 do 26 zł, te za 26 zł to naprawdę duże krzaczki, w sumie jestem z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - z tymi delikatniejszymi różami tak już jest. Na nie trzeba uważać, ja też tego nie wiedziałam i róża wyglądała okropnie, w tej chwili jest u mnie drugi sezon i ma już pąk kwiatowy, urósł jej duży pęd. Z katalogu Balzac ma mieć wysokość 120 cm, nie widzę by zbytnio się rozrastała na boki, jak to wygląda u Ciebie?
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tu jeszcze w tujkowej pierzynce:

A tu już czeka na Ciebie w doniczce :) To odmiana Pink Delight :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Deirde pisze:Ewo - z tymi delikatniejszymi różami tak już jest. Na nie trzeba uważać, ja też tego nie wiedziałam i róża wyglądała okropnie, w tej chwili jest u mnie drugi sezon i ma już pąk kwiatowy, urósł jej duży pęd. Z katalogu Balzac ma mieć wysokość 120 cm, nie widzę by zbytnio się rozrastała na boki, jak to wygląda u Ciebie?
Moja posadzona wiosną z doniczki. Na razie ledwo ruszyła. Nie można nic o niej więcej powiedzieć :? Zobaczymy z czasem .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gosiu, muszę się pochwalić..
Augusta od Ciebie ma pączusia :P
jeszcze mały ale jest, już nie mogę się doczekać aż się rozwinie :roll: :P :P :P
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Gosiu ja też mam nadzieję, że to odosobnione opinie, bo za bardzo go chcę i to od dłuższego czasu i też nie sądzę, żeby w szkółkach bawili się w "położne" :wink: Moje dwie blade w cieniu jedna już kwitła w ubiegłym roku długo i pięknie, a Eden dopiero w tym zakwitnie, ale kolejne dwie w słońcu - zobaczymy, które lepiej. Te w słońcu na 100% szybciej.
Edyta
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych delikatnych tylko Handla mam na słońcu, też jestem ciekawa jak zakwitnie.
W Wlkp chłodno, tylko 14 stopni, ciągle pada, pokaże więc tylko pączki.
Biedermeier, Eden Rose 85.
Obrazek

Winchester Cathedral, Nostalgia.
Obrazek Obrazek
Co ciekawe - róże o białych kwiatach najczęściej mają różowe przebarwienia na pąkach.
Fresia, JC.
Obrazek Obrazek
Othello, Cardinal de Richelieu.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następna róża która u mnie rozkwitła to JC, mam ją od czerwca 2008 r.

Cardinal.
Obrazek
Abraham i woda.
Obrazek
Souvenir de la Malmaison i niestety - dodatki.
Obrazek
To jednak Madame Plantier - pierwsze kwitnienie.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”