Ten krzaczek był sadzony na wiosnę 2016.pelikano11 pisze:darstenka chloroza żelazowa, kiedy sadziłaś krzaki?
Borówka amerykańska - 9 cz.
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Najczęstszym powodem jest nieodpowiednie pH, najczęściej podlewanie twardą woda. W podłożu żelazo jest, ale przyblokowane pobieranie. Ale przyczyn może być wiele - tu dość dobrze wytłumaczone http://www.westernfarmpress.com/managem ... ple-causes
Krzew ma owoce, więc nie ma co teraz robić opryski chelatem żelaza. Sprawdź pH, jeśli jest wysokie to ratuj zakwaszoną deszczówką/ kwasem humusowym, itp tym co masz dostępne.
Krzew ma owoce, więc nie ma co teraz robić opryski chelatem żelaza. Sprawdź pH, jeśli jest wysokie to ratuj zakwaszoną deszczówką/ kwasem humusowym, itp tym co masz dostępne.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
pelikano11, bardzo dziękuję za pomoc
Proszę bardzo, ale zanim cokolwiek zrobisz sprawdź pH
W dużym skrócie bez 'naukowych wywodów - jeśli podlewasz twardą wodą, to żelazo w podłożu powoli przechodzi w formę niedostępną dla krzewu. Powstaje wodorotlenek żelaza, który jest nierozpuszczalny w wodzie, ale ma taką właściwość, że rozpuszcza się w kwasach.
Kalo by Ci zalecił podlanie roztworem kwasu siarkowego
ja Tobie radzę żebyś kupiła worek kwaśnego torfu (pH 3,5-4,5) i zalała deszczówką, a jak już torf wchłonie wodę na maxa, to breję podrzucaj partiami pod krzew (co jakiś czas, najlepiej zastąpić/połączyć z podlewaniem deszczówką/miękką woda). To powolny proces, warto mieć pod ręką chelat żelaza do oprysku interwencyjnego .

W dużym skrócie bez 'naukowych wywodów - jeśli podlewasz twardą wodą, to żelazo w podłożu powoli przechodzi w formę niedostępną dla krzewu. Powstaje wodorotlenek żelaza, który jest nierozpuszczalny w wodzie, ale ma taką właściwość, że rozpuszcza się w kwasach.
Kalo by Ci zalecił podlanie roztworem kwasu siarkowego

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Kup kwasek cytrynowy, daj dwie łyżki na konewkę 10l i podlewaj raz na tydzień przez trzy tygodnie a liście wrócą do zielonego koloru. Można zakwaszać na wiele sposobów ale jak ktoś nie ma odpowiedniego pH metru to kwasek cytrynowy jest najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy. Z torfami kwaśnymi w sklepach różnie bywa. Nieraz leżą miesiącami czy latami w sklepach pod gołym niebem i się odkwaszają.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
A elektrolit?
Tomala3d to poradź jeszcze forumce co potem, bo pH tym nie zmienisz..(zakładając że borówka darstenki rośnie w ziemi o wysokim pH, a do zmierzenia nie jest potrzebny jakiś super pHmetr, to nie apteka)
Jestem bardzo ciekawy czy wrócą po takim zabiegu. Dlaczego 2 łyżki? Przetestowałeś to Tomala3d? To nie złośliwość, z ciekawości pytam.Tomala3d pisze:Kup kwasek cytrynowy, daj dwie łyżki na konewkę 10l i podlewaj raz na tydzień przez trzy tygodnie a liście wrócą do zielonego koloru.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Witam. Zbliża się czas dojrzewania owoców i zawczasu chcę zadbać o ochronę przed ptakami. Jakie macie sposoby, sprawdzone na zabezpieczanie plonu przed ptactwem? Zamówiłem siatkę 8m X 14m. Jak to rozłożyć na krzewy?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Najprostsza metoda to rozpiąć siatkę bezpośrednio na krzaku lub bardziej pracochłonna zrobić stelaż nad krzakiem i na nim zamontować siatkę.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Stelaż lepszy bo nie dosięgną do owoców jak z siatki leżącej na krzakach i najważniejsze to dobrze uszczelnić przy ziemi bo cwane ptaszyska wejdą najmniejszą dziurką.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na jaki czas ta siatka ma być zakładana? Znaczy, na ile dni przed zbiorami?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak zauważysz, że zaczynają się interesować. Ja porobiłem dość szczelne pokrowce na krzaki ze starych firanek a mimo to jagód ubywało. Potem podpatrzyłem, że przychodzi wiewiórka z rodzinką.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakładałam jak tylko zobaczyłam dojrzewające borówki. Zdecydowanie uszczelnienie dołem musi być dobre, zawsze jakiś ptasi amator szuka miejsca, którędy może się wcisnąć.