MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
U mnie jeszcze murarki pracują dość mocno odlatują wszystkie kwitnace kwiaty.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sty 2014, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie również jeszcze latają, nie tyle co na początku, ale jeszcze jest ich dużo. Widziałem jednak pierwsze nieżywe osobniki, to pewnie te najwcześniej wygryzione. W ekspresowym tempie zaklejają kolejne rurki, ciężko je dokładnie policzyć. Ciekawe jak długo jeszcze polatają? 

- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostatnie kilka dni kiedy było zimno i nie latały wybiło mi większość sztuk murarki zwłaszcza że spora ich ilość leży właśnie na spodzie ulika , jeszcze kilka lata ....
mam za to pytanie : kupiłem rurki z nożycówką , ale nic się dzieje - czy to jeszcze nie ten czas czy może sie nimi już nie nacieszę w tym sezonie?
mam za to pytanie : kupiłem rurki z nożycówką , ale nic się dzieje - czy to jeszcze nie ten czas czy może sie nimi już nie nacieszę w tym sezonie?
- iser
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2015, o 21:22

Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2014, o 03:06
U mnie też jeszcze murarki latają, z kilkanaście sztuk . Zostały tylko największe samice i korzystają z okazji, że kwitnie w pobliżu robinia akacjowa. Tydzień temu dołożyłem im rurki rdestowca o większej średnicy by miały gdzie nocować i widzę, że do nich też znoszą pyłek. Oby jak najdłużej a będzie z nich dorodne potomstwo. 

No to ja się dzisiaj zdziwiłem. Od dłuższego czasu nie padało, teraz od kilu dni ciepło, a dzisiaj gorąco, duszno.. suche powietrzeiser pisze:Drugi dzień słońca i zero pszczoły.
Jak tylko zrobiłem prysznic roślinom to tyle pszczół i trzmieli się zleciało że szok, szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem
-
Sezon zbliża się do końca. Dziś o godz.15 u siebie widziałem tylko jedną murarkę ogrodową i to odpoczywającą w rurce bo upał od kilku dni niesamowity. Za to muszek większych i mniejszych tych z niby żądełkiem dziesiątki a może i setka. Czarno to widzę. Skąd one się biorą , radar mają w tych czułkach?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie ulik już dawno zajęty w 100%, ale wczoraj jeszcze widziałem murarkę wlatującą do szpary w starej szopie.
Faktycznie, jak ostatnio zajrzałem do ulika, wokół rurek kręciło się całe stado Cacoxeus Indagator
Oj całe szczęście, że rurki już pozajmowane, bo gdyby tak było w trakcie zaklejania to chyba nie byłoby czego wyłuskiwać zimą 
Faktycznie, jak ostatnio zajrzałem do ulika, wokół rurek kręciło się całe stado Cacoxeus Indagator

Pozdrawiam, Maciek.
ja tez mam jakies muszki ale to nie te pasozyty cacoxeus tylko takie wieksze jakby mrowce z skrzydłami jest ich duzo czy to tez zagrozenie? a murarek juz nie ma od ok 2tygodni a miejsca jeszcze sporo
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
Pewnie jakiś gatunek trypoxylonów, odkładałem rurki z ich kokonami i w ostatnich dniach masowo się wygryzały. Murują w rurkach komórki podobne do murarek, tylko zamiast pyłku znoszą upolowane pająki.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
A i u mnie już w sumie koniec sezonu, lata jeszcze tylko jedna murarka, pare osowatych i innych.
Co zauważyłam z niedokończonych rurek, wyszły mi 2 larwy murarki ,kurcze samice nie zdążyły zakleić ścianek i niespodziankę na dnie budki miałam, a na pewno nie były to larwy much bo nie mają takich "oczu i ząbków "jak one. Jedna larwa juz spora, druga zbyt mała, by dała rade się jeszcze przepoczwarzyć.
Ale dałam im szanse może dojrzeją, włożyłam je do 2 pustych rurek i zalepiłam wyjścia, może coś z tego będzie.
Co zauważyłam z niedokończonych rurek, wyszły mi 2 larwy murarki ,kurcze samice nie zdążyły zakleić ścianek i niespodziankę na dnie budki miałam, a na pewno nie były to larwy much bo nie mają takich "oczu i ząbków "jak one. Jedna larwa juz spora, druga zbyt mała, by dała rade się jeszcze przepoczwarzyć.
Ale dałam im szanse może dojrzeją, włożyłam je do 2 pustych rurek i zalepiłam wyjścia, może coś z tego będzie.
:)
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po ostatnich deszczach też u mnie było w budce 5 szt larw na pewno to były murarki. W czasie deszczu i złej pogody musiały popadać i nie skończyły rurek.
Teraz już po sezonie widziałem wczoraj tylko kilka pszczółek latających a pod ulikiem pełno padniętych już pszczółek.
Teraz już po sezonie widziałem wczoraj tylko kilka pszczółek latających a pod ulikiem pełno padniętych już pszczółek.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2012, o 13:23
- Kontakt:
A teraz pytanie, co mam zrobić, bo u mnie pszczoły murarki znalazły dziury w stole metalowym. Dziurki są zasklepione co mam zrobić z tym stołem w zimie, żeby sie murarki nie zmarnowały?
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
-
Auriga Jeśli nie wstawiasz stołu na zimę do suchego, ogrzewanego pomieszczenia to murarki przetrzymają. Może warto przez zimę zrobić mały hotelik dla murarek i wiosną postawić obok w ogrodzie, wtedy wybiorą gdzie będzie im lepiej.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2012, o 13:23
- Kontakt:
Domki zrobione zostały w lutym i wiszą, tam też murarki pracują, ale ten stół jakoś bardziej je przyciąga.
Stół na zimę wstawię do altanki, niech czeka do wiosny.
W ogrodzie mam też dwa gniazda trzmieli, i na razie jeden pień pszczół miodnych (niedługo dojadą następne dwa).
Stół na zimę wstawię do altanki, niech czeka do wiosny.
W ogrodzie mam też dwa gniazda trzmieli, i na razie jeden pień pszczół miodnych (niedługo dojadą następne dwa).
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić