Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Aniu Błękitny Anioł dość późno się budzi,także ma jeszcze czas ;:333
Moje tulipany na balkonie cały czas mają ściśnięte płatki,nie ma ciepła to stoją jak zaczarowane ;:222
Dziś ma być około 9 stopni i słonko za chmurami.A potem z dnia na dzień chłodniej.No trudno nie mamy na to wpływu ;:224

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, znalazłam!!! ;:138 Ciężka ta apka z LM, ale udało mi się odnaleźć kwiatki i jeśli pozwolisz, zgapię od Ciebie :) Przestraszyła mnie tylko waga... niemalże 18 kg jedna sztuka :;230 . Jaką masz odległość od tarasu do altanki? Zastanawiam się jak gęsto je ułożyć:)

Wszystkiego dobrego prawie po Świętach ;:196
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witajcie :wit U mnie bardzo zimno, ale słonecznie. Boję się tych minusowych temperatur, które zapowiadają właściwie na wszystkie noce w tym tygodniu :roll: No ale co zrobić... Pozostaje liczyć na to, że wszystkie roślinki sobie poradzą, chociaż wczoraj rano widziałam jak tulipany, które mają zielone pąki, trochę przywiędły i pokłoniły sie do ziemi. Ale w ciągu dnia odbiły... :|

Aura taka sobie, ale róże pędzą jak szalone. Bardzo sa dzielne :wink:
Tutaj moja pnąca RU:

Obrazek

Powojniki tez mają już wielkie przyrosty, o nie sie bardziej martwię w kontekście tych nocnych przymrozków, wydaje mi się, że clematisy są delikatniejsze... ;:131

Obrazek

Wiśnie japońskie niedługo będą całe w kwiatkach ;:65

Obrazek

Obrazek

I znalazła sie jednak moja wątła przylaszczka :;230 A już myslałam, że ją niechcący unicestwiłam podczas jesiennego pielenia...

Obrazek

Obrazek

Beatko - Beaby, ja mam sasanki białe, czerwone i fioletowe, dopiero w zeszłym roku je wsadziłam i mają takie kolory, w jakich je kupiłam - wszystko się zgadza :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelinko, my tez w tym sezonie staliśmy sie posiadaczami trampoliny :D Ale na tym koniec rozrastania się naszego ogrodowego disneylandu :wink: Brakuje działki na te atrakcje, Trampolina stoi, huśtawka z bocianim gniazdem, piaskownica-żółw, zjeżdżalnia i teraz doszedł domek. Latem dojdzie basenik i dmuchany domek - nie będzie gdzie nogi postawić :wink: No co zrobić, rodzice najwidoczniej też duże dzieci ;:306

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu - Margo, u mnie też całe Święta było strasznie zimno. A wydawało się, że skoro w tym roku wypadają tak późno, to będziemy na leżaczkach się wygrzewać :wink: Błekitny Anioł wciąż milczy, zero znaku życia. Ale będę cierpliwa, nawet z nim rozmawiam, mówiłam mu, ze powygłupiał się, podroczył i juz starczy - do roboty :lol: Ale coś nie słucha....

Obrazek

Obrazek

Aniu - Annes, na z tym Błękitnym to nadziei nie porzucam, ale chyba juz powinien wydać choć jeden nabrzmiały punkcik na tych swoich suchych cienkich badylkach...? :roll:
A tulipany, te czerwieniące się, które pokazałam wyżej, to te najbardziej zaawansowane u mnie. Gorzej, ze niektóre po zimnej nocy lekko mdleją ;:218

Obrazek

Obrazek

Olu - Wrigley, ależ proszę, zgapiaj, cieszę się, ze mogliśmy kogoś zainspirować :D No lekkie nie są, to fakt, ale pewnie dzięki temu też są bardzo trwałe. Odległość, hmm... no strzelam, że może jakieś 8-10 metrów, kawałeczek. Ale wiesz co? Nie ma lepszego sposobu na policzenie, niż po prostu przejść się "trasą" płytek. One muszą być tak ułożone, żeby wygodnie było po nich iść. Ilośc Twoich kroków, to ilość płytek - ha, tak proste, ze aż genialne :wink:

Obrazek

No i na koniec moje hiacyntowo :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu śliczne masz hiacynty i tak dużo odmian. Piękne są te blado różowe i żółte. Chyba trzeba jesienią pomyśleć nad odnowieniem kolekcji. Kiedyś też ich trochę miałam, ale przez lata mi wyginęły.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ann_85 pisze: Olu - Wrigley, ależ proszę, zgapiaj, cieszę się, ze mogliśmy kogoś zainspirować :D No lekkie nie są, to fakt, ale pewnie dzięki temu też są bardzo trwałe. Odległość, hmm... no strzelam, że może jakieś 8-10 metrów, kawałeczek. Ale wiesz co? Nie ma lepszego sposobu na policzenie, niż po prostu przejść się "trasą" płytek. One muszą być tak ułożone, żeby wygodnie było po nich iść. Ilośc Twoich kroków, to ilość płytek - ha, tak proste, ze aż genialne :wink: ;:3
I bardzo dziękuję. ;:180 Dziś mój M jedzie już na zakupy. Nie policzyłam kroków w Święta, więc nie wiem ile ich by było - muszę tak na oko , ale lepiej niech weźmie z 5 - 6 sztuk. Zawsze gdzie indziej je mogę wcisnąć. A majówka niedługo więc będę miała co robić :tan

Pięknie kolorowo już u Ciebie, mam nadzieję że ta zwariowana pogoda nikomu i niczemu nie zaszkodzi, bo jak nie...to... ;:163
***Ola***
Moja odskocznia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu oby pogoda szybko się poprawiła... Takie cudne masz kwitnienia ;:173 Brawo dla dzielnej przylaszczki :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu już tej zimnicy chyba wszyscy mamy dość. ;:223 Hiacynty masz piękne, a że nie takie jak na opakowaniu, ;:131 nigdy takie nie są. :) Róże pięknie ruszyły, RU tylko ciepła potrzebuje. Tulipany niestety też bez słońca koloru nie pokażą. ;:174 Za to dłużej pokwitną. ;:215 Sasanki śliczne, ;:oj tylko cierpliwie czekać na wielkie kępy. Dziecięce urządzenia w ogrodzie niestety zajmują sporo miejsca, a wykorzystywane są różnie. U sąsiada widzę od dwu lat domek, ale dzieci pewnie w jakieś urodziny go oblegały, najczęściej stoi pusty. ;:108 Pytałaś o klona Globosum. Kupiłam go w lokalnej szkółce. Mam niedaleko trzy wielkie centra szkółkarskie, kupić można właściwie wszystko. Ciepła życzę. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U nas domek na drzewie był już tylko raz odwiedzany. Pierwszy raz w sezonie i ostatni, gdy było słychać:"fuuuuuj paaaaaająk!" To i domek poszedł do rozbiórki. Teraz będziemy robić tam sklaniak. Wszystko mam. Kamienie i rośliny. Ino skalniaka brak, bo pogoda nie zachęca do prac na dworze. ;:222
Aniu a sprawdzałaś czy Anioł nie odbija czasem od korzenia? Bardzo delikatnie pogrzeb paluszkiem. Ale delikatnie.
Hiacynty śliczne. Uwielbiam te kwiaty i ich zapach. ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, podziwiam Twoją wiosnę i cudnie kwitnące hiacynty. Już wyobrażam sobie jak muszą pięknie pachnieć. Moich nawet powąchać nie mogę, bo ze schylaniem mam problemy, a leżeć na rabacie w takiej zimnicy raczej się nie da :;230 A może one w ogóle nie pachną w tym roku? Chyba bym czuła chodząc dookoła? ;:24
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Rodzice nie są dziećmi, tylko są nadopiekuńczy :)
No, ale jak nie rozpieszczać naszych milusińskich?
Chociaż jak dziewczyny piszą nasze dzieci teraz nie umieją się bawić na dworze.
Pokolenie pokojowców
Za to my siedzimy za nich w ogrodzie :D
Tylko, żeby cieplej było :roll:
Najgorsze, że poprawy nie widać
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Trochę zaległości miałem w Twoim wątku. Jednak wróciłem i spotkałem piękną wiosnę ;:138
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z zazdrością patrzę na Twoje róże ;:63 Pięknie przezimowały i teraz rosną w najlepsze. Moje niestety wszystkie cięte poniżej kopczyka i bardzo ślamazarnie startują. Mam nadzieję, że się w końcu wezmą porządnie do roboty, bo jak tak dalej pójdzie, to nie zakwitną do grudnia. Zaskakują mnie żółte hiacynty w Waszych ogrodach, myślałam że ten kolor jest zarezerwowany dla innych kwiatów :;230
Synuś na pewno będzie zadowolony z atrakcji jakie mu stworzyliście
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Witajcie Ogrodnicy! :wit Najgorsze chyba za nami, prawda? ;:153 U mnie w tym tygodniu były 3 bardzo zimne noce, tulipany się poprzewieszały, niektóre nawet pokładły na płasko... Ale odżyły. Gorzej z niektórymi przyrostami clematisów, np. piękny młody pęd z ziemi mojej Little Mermaid, zmarzł, hmm... pytanie czy pojawią się następne...

Musze przyznać, że moje młode różyczki są bardzo wojownicze! Dzielnie znoszą wszystkie zawirowania pogodowe (a właśnie - dziś padał grad z deszczem ;:129 ).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiolu- Tulipanko, hiacynty są urocze, też je bardzo lubię, ale według mnie należą do tych bardziej problematycznych wśród cebulowych. Pierwszy sezon lub dwa są śliczne, grube, z gęstym kwiatostanem. Potem zaczynają się przerzedzać, "wyciągać" i już nie mają takiej ładnej formy. Chyba, że ja miałam pecha do cebul. Zobaczymy jak te moje zeszłoroczne, w tym sezonie dosyć ładne, zaprezentują się w przyszłych sezonach ;:173

Obrazek

Obrazek Obrazek

Olu- Wrigley, trzymam kciuki za Waszą ścieżkę, wpadnę do Twojego wątku po majówce zobaczyć efekty - bo chyba pokażesz, co? ;:128
A zawirowania pogodowe najbardziej chyba dały się we znaki clematisom, które już ochoczo zaczeły produkcję wiosenną. A tu zima ;:153

Obrazek

Obrazek

Małgosiu - Clem, no zobaczymy jak z tą pogodą ;:219 U mnie dziś padał grad z deszczem, mam nadzieję, że to ostatnie podrygi zimy... ;:222 Ale widziałam jaki Ty miałaś niedawno śnieg, to jakaś pogodowa kpina :evil:
A przylaszczka maleńka, ale i tak na medal :lol:

Obrazek

Obrazek

Soniu, masz rację, tulipany stanęły w miejscu, nie chcą pokazywać kolorów przez te temperatury. Niektóre ciut się zaróżowiły, ale masa stoi niezmiennie w pąku ;:224 Sasanki kwitną, ale marzą mi sie taki piękne, gęste, kształtne kepki jak u niektórych Forumek ;:171 Ale wiem, że tu kluczowy jest czas, więc uzbrajam się w cierpliwość! A jeśli chodzi o nasz ogrodowy domek, to synek nawet dziś się wspinał, lubi go, tylko kiedy ma korzystać jak na dworze nie da się wytrzymać dłużej niż pół godziny lub wcale nie da się wyjść, bo wszystko mokre... Pewnie kiedyś się mu znudzi, ale póki co, stanowi wielką atrakcję :)
Szukałam w necie takich klonów jak Twój, bardzo ma fajną formę. Tylko trochę sie boję kupować tak duże rosliny w necie... ;:218 Tak czy inaczej, musze takiego (lub dwa) mieć. Jednak to jest historia przyszłości, bo czekamy na nawierzchnię na drodze dojazdowej. Chciałabym je przed wjazdem, a nie bedę ryzykować, że zniszczą mi drzewka podczas prac budowlanych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczko, nasz domek póki co w użyciu, nawet w tej zimnicy, więc mam nadzieję, że będzie przydatny przez całe lato - jak to mówię, nasz domek na drzewie, tylko bez drzewa :wink: Kurcze, no ten Błekitny Anioł coś nie rokuje, już wyglądałąm przy korzonku życia, ale nie widzę. W ten sposób właśnie odbiła mi Justa i Little Mermaid, które też wyglądały na zmarznięte, ale z korzenia puściły... Hm... no nie wiem, poczekam jeszcze ;:151
Hiacynty trochę zmężniały i wyglądają w większości w miarę dobrze, ale jeśli chodzi o zapach, to coś mi się wydaje, że słabiutko, trzeba się przykleić do nich nosem :wink: Może zapach został wywiany przez te permanentne wichury ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko, no ja właśnie pisałam wyzej Ani, że też mam problem z wyczuwaniem hiacyntów w tym roku. Moja diagnoza jest taka, że za mocno wieje i zapach rozpędza :lol:
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Małgosiu - Margo, może coś w tym jest, ze dzisiaj dzieci bardziej pokojowe niż podwórkowe, bo to w domach dziś wydaje im się, że mają więcej atrakcji. Na szczęście mieszkając w domu jednorodzinnym jest troche prościej jak się ma to podwórko pod nosem i w każdej chwili. Mojego Małego nie trzeba zachęcać, ma piaskownicę, trampolinę, domek, huśtawkę, zjeżdżalnię, więc chętnie by tam zamieszkał na stałe ;:128 Gorzej jak trzeba robić cała wyprawę, żeby dziecko gdzies wyciągnąć, wtedy pewnie dzieci mniej entuzjastyczne, ale i rodzice też :wink: U nas też pełno dzieci w sąsiedztwie, więc życie towarzyskie maluchów wre :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Matt, tak, jak na tę zimę, którą mamy, wiosna jest dość ładna ;:306

Obrazek

Obrazek

Iwonko, współczuję kiepskiej kondycji róż. Ale sprawa nie jest przesądzona, mogą dostać dzięki mocnemu cięciu kopa i bardzo żwawo się zregenerować ;:108 Czego Ci życzę :) Mnie też żółte hiacynty wydają się najbardziej oryginalne dlatego zeszłej jesieni nabyłam kilka sztuk - rzeczywiście są bardo widoczne na rabacie, stanowią słoneczny element w tym jeszcze kolorystycznie skromnym czasie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiecie, w zeszłym roku narzekałam, że bzy mam już 3 sezony i wciąż nie kwitną. Groziłam im, że dostaną eksmisję jak tak to ma wyglądać i w tym roku proszę ;:183

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnki nabierają już swoich charakterystycznych duuużych rozmiarów:

Obrazek

No i moje domowe kwiecie - pozostałości po Wielkanocy:

Obrazek

Obrazek

I tulipany, które trafiły do domu dzięki naszemu sierściuchowi, który był łaskaw je... złamać skacząc z płotu :evil:

Obrazek

Widoczna w tle aura, to dzisiejsze przedpołudnie. teraz świeci słońce - nie nadążysz... ;:129

Życzę Wam w końcu pogody, na którą wszyscy tak bardzo czekamy - trzymajcie się! ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu portrety tulipanowe prześliczne. ;:138 Lilaki nareszcie zakwitną. ;:215 Czasem takie straszenie działa. :wink: Z klonami zaczekaj. Młode mają takie wątłe badylki, że o uszkodzenie łatwo. Po pierwsze szkoda drzewka, a po drugie, tanie nie są. Jak będziesz kupować, to zastrzeż, że tylko z prostym pniem. Wyprostować go trudno, chyba, że bardzo cienki. Dzieciom w domach łatwiej zapewnić zabawę na dworze, blokowe mają trudniej. ;:174 Jednak to od rodziców zależy, ile czasu mogą poświęcić pociechom. ;:108 Mam znajomych, których dzieci nie mają tabletów i komórek, ale czas zapełniony innymi, ciekawymi zajęciami. Dobrych, ciepłych dni. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”