Wszystko o pomidorach cz. 13
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Elu dzięki, poczytałam, jak dużo galaretki to zostanie na później a wysieję coś innego, mam z czego wybierać.
pozdrawiam Karina
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2017, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory w Szwecji
Hej!
Mieszkamy na poludniu Szwecji. Planujemy założenie gospodarstwa agroturystycznego, którego istotną częścią będą uprawy pomidorów, zarówno w szklarni jak i gruntowych. Klimat jest tutaj umiarkowany w styczniu średnia temperatura to +1C. Czy możecie polecić jakieś odmiany?
Mieszkamy na poludniu Szwecji. Planujemy założenie gospodarstwa agroturystycznego, którego istotną częścią będą uprawy pomidorów, zarówno w szklarni jak i gruntowych. Klimat jest tutaj umiarkowany w styczniu średnia temperatura to +1C. Czy możecie polecić jakieś odmiany?

Jest taki wątek " jakie pomidory na przyszły sezon" ja też z niego korzystałam i nadal do niego zaglądam.
pozdrawiam Karina
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja właśnie dostałam nasiona takich oto pomidorów :
POMIDORSHAPKA MONOMAKHA RUSSIAN
POMIDOR CHOCOLATE STRIPES
POMIDOR BRANDYWINE
POMIDOR ORANZHEVYI SLON
oraz w gratisie ZOLOTOY
Czy ktoś coś z tego miał? Warto siać?
POMIDORSHAPKA MONOMAKHA RUSSIAN
POMIDOR CHOCOLATE STRIPES
POMIDOR BRANDYWINE
POMIDOR ORANZHEVYI SLON
oraz w gratisie ZOLOTOY
Czy ktoś coś z tego miał? Warto siać?

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Elu, nie mylmy Kopii i Kapii - to dwie różne nazwy i tylko pozornie do siebie podobne.stefka pisze:Karinko Kopia Rose miałam w ubiegłym roku. Jest samokończący, zdrowy, pomidory średniej wielkości, słodko/kwaskowe ze sporą ilością galaretki, mnie smakowały.
Opisu takiej odmiany na rosyjskich stronach nie znalazłam tak jakby takiej odmiany nie było ale jest ????? ???????
- Kopia rozowaja ( Kopia Różowa ) i opis oraz wygląd pasują do Kopia Rose. Ale znawcą nie jestem więc niech pozostanie nasza nazwa.
Pomidor '????? ???????' (Kapija różowa) to raczej nie to samo co rosło u Ciebie, bo ten jest wysoki 190-210 cm (indeterminate wg opisu), a u Ciebie był jak piszesz samokończący.
Do tego jeszcze wygląd owoców jest ważny - zobacz na link poniżej, choć ze sklepu, oba zdjęcia tam też pokazują jakby inną odmianę ...

Karino, o szczegóły pochodzenia trzeba by dopytać darczyńcę nasion, ale sporo pomidorów rosyjskich u nas na forum pochodzi ze sklepu internetowego w Estonii,
ze strony: https://www.seemnemaailm.ee/index.php?lang=en&GID=12864 i tu szukał bym ewentualnie opisu tej odmiany.
Producent Gavrish : http://gavrishseeds.ru/good/tomat-kapiy ... 2-g-seriya
Do tego opisywany był jeszcze tu: http://seedspost.ru/catalog/?ELEMENT_ID=57953
Carmelko, sadziłem pomidorka 'Shapka Monomaha' (????? ????????) i mogę Ci go polecić jako dobrą odmianę.
Nie wiem skąd masz nasiona, ale zwróć tylko uwagę, że oryginał jest ciemno malinowy i lekko stożkowy, a nie jak ten opisany w PDol czy Pomland ...

Tu masz opis od producenta: http://sibsad-nsk.ru/internet-magazin?m ... d=88909211
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Jerry odnośnie pomidora Shapka Monomaha' (????? ????????) .Najwyraźniej są 2 wersje tego pomidora i zależne od kraju pochodzenia nasion
Mam oryginalne ukraińskie nasiona ,siałam przez 2 lata i pomidory były bardziej płaskie a krzak byl niekończącego wzrostu.Pomidor na pewno warty posadzenia .Owoce duże i bardzo dużo na krzaku.Wada- bardzo cieniutka delikatna skorka- nie poleżą .

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Trixi, wiem że są dwa - ja mam nasiona z rosyjskiego z "??? ???-a", dlatego podałem źródło.
Ta rosyjska wersja powinna mieć owoce w formie lekko sercowatej, a nie płaski owal typu befsteak.
Na Ukrainie wiele odmian było 'podrabianych' (wg opinii rosyjskich ogrodników)
I tak jest to zupełnie inny pomidor - jak u Ciebie owoce ma czerwone :
http://ukrseeds.net.ua/Catalog/?product_id=1452
Dlatego dobrze jest podawać w nawiasie producenta, ale mało kto o tym wie lub pilnuje szczegółów.
Szkoda tylko, że nasi lokalni 'dystrybutorzy' w opisie piszą o rosyjskim pochodzeniu odmiany,
a nasiona sprzedają ukraińskiego pochodzenia ... ale to nie jedyna tam pomyłka czy nieścisłość, bo u nich ... ??? ?????
Ta rosyjska wersja powinna mieć owoce w formie lekko sercowatej, a nie płaski owal typu befsteak.
Na Ukrainie wiele odmian było 'podrabianych' (wg opinii rosyjskich ogrodników)

I tak jest to zupełnie inny pomidor - jak u Ciebie owoce ma czerwone :
http://ukrseeds.net.ua/Catalog/?product_id=1452
Dlatego dobrze jest podawać w nawiasie producenta, ale mało kto o tym wie lub pilnuje szczegółów.
Szkoda tylko, że nasi lokalni 'dystrybutorzy' w opisie piszą o rosyjskim pochodzeniu odmiany,
a nasiona sprzedają ukraińskiego pochodzenia ... ale to nie jedyna tam pomyłka czy nieścisłość, bo u nich ... ??? ?????

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Raczej istotne są temperatury w okresie wegetacji a nie teraz Myślę ,że ze względu na klimat wybrać odmiany o krótki okresie wegetacji no i jeśli gospodarstwo agroturystyczne to na pewno trochę koktajlowych odmian bo są atrakcyjne dla podjadania dla gości .hopsvoila pisze:Klimat jest tutaj umiarkowany w styczniu średnia temperatura to +1C. Czy możecie polecić jakieś odmiany?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sprawdzałem wcześniej i klimat pd.Szwecji jest podobny do naszego. Średnie temp. w lecie to 17 -20 .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Skoro uprawa ma być w Szwecji to może rodzimą odmianę Stor Gul .
Chwalony jako smaczny i trwały pomidor .
Chwalony jako smaczny i trwały pomidor .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2017, o 16:22
Dzięki za odpowiedzi! Bierzemy pod uwagę każde wasze opinie, bo zależy nam, żeby pokazać tubylcom, że można wyhodować własne wspaniałe pomidorki. Bardzo tęsknimy za smakiem słońca, którego pomidory są dla nas symbolem. Nasza przygoda z pomidorami dopiero się zaczyna dlatego każda uwaga jest dla nas niezwykle cenna. 

Jerry dzięki, znalazłam darczyńcę
Besiu Beatko ratuj mam od Ciebie Kapia Rosa, napisz coś o nim bo w necie nic, a nie wiem czy zasługuje by go w tym sezonie gdzieś z trudem upchnąć.
Besiu Beatko ratuj mam od Ciebie Kapia Rosa, napisz coś o nim bo w necie nic, a nie wiem czy zasługuje by go w tym sezonie gdzieś z trudem upchnąć.
pozdrawiam Karina
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
No to namieszałam z tą Kopią Rose. Karinko napisałam do Ciebie PW
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2016, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
W tym roku chciałem się zapisać na wymianę nasion pomidorów ale nie mam niestety możliwości pisania i czytania w odpowiednim temacie - proszę o info jak zdobyć taką możliwość
?
W tym roku chciałem się zapisać na wymianę nasion pomidorów ale nie mam niestety możliwości pisania i czytania w odpowiednim temacie - proszę o info jak zdobyć taką możliwość