MARYSIU Cyklanthery mam pierwszy raz i dopiero przedwczoraj kosztowałam pierwsze owocki jakoś szybciej ich nie zauważyłam

Jej pędy zawładnęły całą Etiude poszła także na cyprysa to szalone pnącze

.Jej małe owocki przypominają smakiem zielony groszek połączony z ogórkiem .jako ,ze lubię surowy groszek mnie te owoce odpowiadają.Zresztą dorosłe osobniki też maja podobny smak .
TU na Blogu Krysia opisuje jej zastosowanie mamy też stronkę na naszym forum
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=58461
Cardinala i Angelę 2 lata temu przycięłam krótko z racji przesadzania na były warzywnik .Ubiegłej wiosny też mocno go ścięłam i tak trochę przyszedł do siebie .Powiem ,że w poprzednim miejscu miał więcej słońca i nie dosyć ,że chorował na plamistość wciąż stał goły, to też słabo kwitł.Teraz to potwór i z Angelą zajmują calutki "warzywnik" mają co najmniej po 2m szerokości i wysokości .Oba krzaczki są zdrowe i dopiero teraz pojedyncze liście Cardinala dostają plamistości.Nie bój się ciąć go na jakieś 0,5 m to tylko wyjdzie mu na dobre

ale sie rozpisałam

Wsadź orlika do doniczki i zadołuj wtedy szybciej nabędzie ciałka ja tak zrobiłam z paroma roślinami i widzę ,że to dobry pomysł .Czy główny korzeń jest twardy ?? jeśli tak to nie ma zmartwienia. Jak zbiorę nasionka to Ci wyślę chociaż mam jeszcze stare nasionka, bo tylko parę sztuk wysiałam i porozdawałam a sobie zostawiłam jedną sadzonkę
DOROTKO niczego nie zamawiam, bo miejsce mi sie skończyło .Róże mocno się rozrosły także i byliny, więc szkoda maltretować jednych i drugich .Nawet nie zaglądam na oferty bo jak na razie załuję ubiegłorocznych zakupów bo nie tak wyobrażałam sobie te róże a te na których mi bardzo zależało padły.Cieszy mnie tylko MW ,Heavenly Pink i Cream abundance lecz ona będzie posadzona w innym bardziej widocznym miejscu .Jednak czekam z tym do końca października czy nawet później bo to zależy od pogody
GRAŻYNKO Cardinal rośnie od północnej strony i ma

tylko do 14 potem już cień możliwe ,że to mu pasuje i wyrósł na cudnego potwora, a też już miał iść na odstrzał

Daj mu jeszcze szansę bo to cudna róża może nawet ładniejsza o Route.U mnie tylko jak na razie te astry kwitną lecz wszystkie pójdą w dobre ręce bo nie mam miejsca dla takich pożeraczy gruntu,którego mam mało. Zostawię tylko małą kępkę która pójdzie do doniczki
ANDRZEJU cichaczem spacerujesz po moim ogródku

w tym roku mam sporo ropuszek lecz mamy nigdzie nie widzę tylko maluszki .Jednak dobre i to
MARYSIU jak to nie widać bo z bliska jeszcze jej nie pokazuję

lecz kasztanowce za chwilkę będą gołe