Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

FLORIANIE co to dwie róże i ile one mają tych listków, a narzekasz na ich zbieranie :;230 Ja mam ich mnóstwo i się nie skarżę :;230
IWONKO moja Black Jack też posadzona w doniczce już na początku maja lub nawet pod koniec kwietnia .W sumie ona nie ma więcej jak 1m wysokości lecz bardziej idzie na szerokość http://www.jparkers.co.uk/dahlia-black-jack .Nasionek dziurawca będzie jeszcze sporo ,więc spoko podeślę
KRYSIU też uznaję tę zasadę ,ze jak dbasz..... Lecz czasem dbanie, chuchanie ,dmuchanie nic nie daje, jak dana odmiana nie wykazuję chęci współpracy z nami .Mam też parę takich delikwentek które nie chcą rosnąć, więc się ich pozbywam. Wiesz że róże możesz jeszcze krótko przyciąć, lecz hortensjom tego nie zrobisz, bo pozbędziesz sie kwiatów, a róże najwyżej opóźnią swoje kwitnienie. Black Jack jest cudna. Dzisiaj pierwszy raz próbowałam Cyklanthery i powiem szczerze ,ze bardzo przypadła mi do gustu tak na surowo podjadanie z krzaczka oczywiście tych malutkich owocków takich 2cm .Owoce tak jak pisałaś mają smak groszku zielonego .Musze spróbować ją zamarynować bo podobno ma smak peperoni i zalewie octowej
BOŻENKO nie ma za co zawsze do usług

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak aparatem kolor jest bliski prawdzie a ta fotka jest robiona telefonem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu nie widać jesieni w ogrodzie, raczej środek lata ;:138 pięknie kwitną róże :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko powiem ... ech ten Twój mały śliczny ogródek!
Żebyś wiedziała, że zaglądam :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jadziu no to fakt , tulipany trochę drogie , ale przyznasz że cudne, tylko ciekawe czy w rzeczywistości też takie będą :D
Twiggy`s Rose niezwykle urocza, ja to dalej sądzę do doniczce w marcu ,jak jeszcze miałam szklarnie to w kwietniu już tam stały , i jak sadziłam pomidory to już miały pąki.W tym roku kupiłam do doniczkowych Florovit, zauważyłam że szybciej zawiązały kwiaty
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Twój Cardinal całkiem ładnie wygląda, mojego chyba się pozbędę, strasznie marudzi i nie chce rosnąć jak należy.
W dodatku jak zacznie chorować to łysy jak kolano. ;:222
Ależ bukiet masz z astrów ;:224 u mnie dopiero zaczynają kwitnąć dwie odmiany a mam ich kilka, więc chyba jeszcze oczy nimi nacieszę .
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, masę różyczek u Ciebie kwitnie ;:138 Teraz, gdy wielkimi krokami zbliża się jesień cieszymy się z każdego kwiatka.

Alinka ma bardzo energetyczny kolor. Wdzięczy się przed obiektywem i trzeba przyznać, że piękna z niej modelka ;:215

Zamawiasz jakieś róże z oferty jesiennej?
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Zainteresował mnie Cyklanthery i pamiętam ,że Ania tara miała dać mi nasionka.
Jakoś tak się złożyło ,że się obyło a jestem bardzo ciekawa co, to za owoce.
Jadziu, widzę u Ciebie Cardinal ma bardzo sztywne i takie świeże łodygi, jak go przycinałaś?.
Wiesz dzisiaj niechcący przy sadzeniu cebulek dokopałam się do różowego orlika od Ciebie.
On, nie miał góry tylko korzeń/pamiętasz/ i okazało się ,że tak jak, go wsadziłam taki jest teraz -czy tak ma wyglądać?
W ogóle nie wypuścił korzonków nie wiem, co z nim będzie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU Cyklanthery mam pierwszy raz i dopiero przedwczoraj kosztowałam pierwsze owocki jakoś szybciej ich nie zauważyłam ;:124 Jej pędy zawładnęły całą Etiude poszła także na cyprysa to szalone pnącze :wink: .Jej małe owocki przypominają smakiem zielony groszek połączony z ogórkiem .jako ,ze lubię surowy groszek mnie te owoce odpowiadają.Zresztą dorosłe osobniki też maja podobny smak .TU na Blogu Krysia opisuje jej zastosowanie mamy też stronkę na naszym forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=58461
Cardinala i Angelę 2 lata temu przycięłam krótko z racji przesadzania na były warzywnik .Ubiegłej wiosny też mocno go ścięłam i tak trochę przyszedł do siebie .Powiem ,że w poprzednim miejscu miał więcej słońca i nie dosyć ,że chorował na plamistość wciąż stał goły, to też słabo kwitł.Teraz to potwór i z Angelą zajmują calutki "warzywnik" mają co najmniej po 2m szerokości i wysokości .Oba krzaczki są zdrowe i dopiero teraz pojedyncze liście Cardinala dostają plamistości.Nie bój się ciąć go na jakieś 0,5 m to tylko wyjdzie mu na dobre ;:108 ale sie rozpisałam :wink: Wsadź orlika do doniczki i zadołuj wtedy szybciej nabędzie ciałka ja tak zrobiłam z paroma roślinami i widzę ,że to dobry pomysł .Czy główny korzeń jest twardy ?? jeśli tak to nie ma zmartwienia. Jak zbiorę nasionka to Ci wyślę chociaż mam jeszcze stare nasionka, bo tylko parę sztuk wysiałam i porozdawałam a sobie zostawiłam jedną sadzonkę

Obrazek

Obrazek

DOROTKO niczego nie zamawiam, bo miejsce mi sie skończyło .Róże mocno się rozrosły także i byliny, więc szkoda maltretować jednych i drugich .Nawet nie zaglądam na oferty bo jak na razie załuję ubiegłorocznych zakupów bo nie tak wyobrażałam sobie te róże a te na których mi bardzo zależało padły.Cieszy mnie tylko MW ,Heavenly Pink i Cream abundance lecz ona będzie posadzona w innym bardziej widocznym miejscu .Jednak czekam z tym do końca października czy nawet później bo to zależy od pogody
GRAŻYNKO Cardinal rośnie od północnej strony i ma ;:3 tylko do 14 potem już cień możliwe ,że to mu pasuje i wyrósł na cudnego potwora, a też już miał iść na odstrzał :wink: Daj mu jeszcze szansę bo to cudna róża może nawet ładniejsza o Route.U mnie tylko jak na razie te astry kwitną lecz wszystkie pójdą w dobre ręce bo nie mam miejsca dla takich pożeraczy gruntu,którego mam mało. Zostawię tylko małą kępkę która pójdzie do doniczki
ANDRZEJU cichaczem spacerujesz po moim ogródku :wink: w tym roku mam sporo ropuszek lecz mamy nigdzie nie widzę tylko maluszki .Jednak dobre i to
MARYSIU jak to nie widać bo z bliska jeszcze jej nie pokazuję :wink: lecz kasztanowce za chwilkę będą gołe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Śliczna dalia Jadziu i róża na ostatnim zdjęciu piękność! ;:167
Taka mocno napakowana, podobają mi się takie. Jak się sprawuje J. Cartier ?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Cyklanthera... pierwszy raz słyszę o takiej roślinie... ale trochę poczytałam o niej... ciekawa jest...
Jadziu, często pokazujesz Twiggy's Rose... ona taka fajna ?...
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ja także po raz pierwszy spotykam się z Cyklantherą. Ważne, że smakuje. A prezentuje się też fajnie.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Astry dają popis!
Cyklantera - pyszne warzywko! Takie połączenie smaku młodego groszku w łupinach z papryką.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu piękne róże i astry ;:215 ;:215
Widzę że cyklantera super wyrosła i ładnie zaowocowała ;:333 moje też duże i mają sporo owoców , na surowo już dawno podjadam ale muszę się zebrać i trochę przerobić i ususzyć .
Dalia Convoitise śliczna ;:63 ;:63
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jadzinko czytam, że chwalisz Cardinal Hume razem z Angelą. Ja swojego też przesadziłam z patelni na bardziej cieniste miejsce i też jest zadowolony :wink:. Mówisz, że ładniejszy od Route...dobrze wiedzieć bo miałam go zamówić.
Przed deszczem ogródek zyskał na nowych kolorach...kolorach astrów...są cudne. :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ELUSIA Route nie widziałam w realu, a na Cardinala się patrzę, To całkiem inny typ róży,więc jeśli masz miejsce to sobie zamów .Ja na razie spasowałam z zamawianiem .Kiedyś marzyła mi się Jalitah,Garden of roses,Novalis. Niestety z róż zamawianych jesienią tylko MW mnie na razie satysfakcjonuje.Do przesadzenia Cream abundance,The Prince, Astrid grafin i Abraham Darby .Zastanawiam się nad Chopinem czy nie dać go gdzieś na tyły
TERENIU fajnie ,ze i tobie smakują owoce Cyklnthhery .Muszę zostawić na nasionka, a chciałam też posuszyć liście, a tu taka pogoda ;:222 Convoitise śliczna tylko po deszczach łamią jej się łodygi z kwiatami, bo ma je zbyt wielkie, a łodyżki cieniutkie
FLORIANIE czyli też kosztowałeś Cyklantherę jak dla mnie super a ile ma właściwości zdrowotnych
BEATKO to zostawię dla Ciebie jej nasionka jeśli chcesz
GABI Twiggy's to moja ulubienica rośnie naprzeciw altanki i wciąż spoglądam jej w oczy i te kryzowane płatki i ten delikatny kolor brzoskwiniowo pastelowy prawie do białego w czasie przekwitania ;:167 Zresztą prawie wszystkie Harkneski mają to coś.Teraz wyskoczyła z jednym wielgachnym pędem na jakieś chyba 150cm tak pi x oko na który jest też bukiet kwiatów
BASIU mój Cartierek sprawuje sie bez zarzutu tylko ,żeby nie chciał chować swoich cudnych kwiatów miedzy liście .Nie wiem czego on się tak wstydzi ;:224

Obrazek

złocień Clara Curtis

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”