Halinko hala67 na działce rosną przede wszystkim chwasty jednoroczne, ale w tym buszu ich nie widać. Powoli zaczynam wyrywać, najpierw te wysokie.
Po deszczu rośliny odżyły, dzisiaj też zbierało się na burzę, ale spadło tylko kilka kropel.
Halinko tak bardzo chciałabym zobaczyć Twoje roślinki. Wiem, że jesteś bardzo zajęta, ale może jednak otworzysz wątek.
Irenko adamiec cieszę się, że jesteś i zapraszam ponownie. Deszcz bardzo się przydał, bo niektóre rośliny były już w złym stanie.
Marysiu Maska na rabatkach kwiatowych chwasty wieloletnie nie rosną, więc pielenia dużo nie mam. Ostatni raz usuwałam chwasty jednoroczne przed świętami, potem już nie dałam rady.
Pełnych maków bylinowych nie mam i brak na nie miejsca. Puste sieją się i rozłażą po całej działce i czeka mnie walka z nimi.
Grażynko kogra pomiędzy kwitnącymi roślinami znalazłam dzisiaj sporo wysokich do 1 m mleczy polnych, ostrożeni, taszników, bratków polnych, komosy, żółtlicy i innych. Ziemia jeszcze wilgotna, więc wyrywało się je dobrze.
'Nora Barlow' o pustych kwiatach, to rzeczywiście oryginał.
Małgosiu clem3 no to masz co robić. Na moim osiedlu rozplantowali ziemię przywiezioną z jakiegoś pola. Do dzisiaj rośnie tam żywokost, maczki polne, bniec biały i mnóstwo innych roślin. Z niektórych zbierałam nawet nasiona.
Jurku semper bożykwiat powinien rosnąć w ziemi przepuszczalnej, a ponieważ takiej u mnie nie ma, daje radę w glinie i co roku zakwita.
Irys ode mnie, powiadasz, a wiec to może być tylko ten, wczesny, pachnący i niestety nn
Marysiu delosperma w prognozie prawie na cały tydzień zapowiadają słaby deszcz i burze, a więc może i u Ciebie wreszcie podleje rośliny.
Tak, ten irysek, to dla mnie klejnocik.
Olu Bufo-bufo rzeczywiście niektóre sklepy mają w swojej ofercie irysa 'Błękitnego', ale czy to na pewno on i czy nazwa odmiany jest prawdziwa? Irysy prążkowane są chyba wyższe, a mój ma około 25 cm. Jego liście są jasno zielone z wyraźnymi rowkami.
Marysiu mar33 tak, Twój/mój
bezik zmężniał, a najważniejsze, że co roku ma więcej kwiatów.
Wysokie irysy są w tym roku wyjątkowo okazałe, oby tylko zapowiadane burze im nie zaszkodziły.
Rozkwitły i pięknie zapachniały
lilak Meyera 'Palibin'
trochę omarznięta krzewuszka
oliwnik
konwalia majowa
wieczornik damski
lak ogrodowy
Moi ogrodowi goście