Ewo, w wątku Wolusi pytałaś o ukorzenianie róż. ja próbuję to robić, z różnym skutkiem. Na 100 patyków ukorzeniło się ok.50, przezimowało w doniczkach w pierwszym roku ok,.20, z tego rośnie i pięknie kwitnie chyba z 10., To loteria, czasem się ukorzenią, czasem nie. Teraz jest dobry czas na pobranie patyków - należy uciąć z grubego pędu patyk długości ok. 30 cm (pęd róży już niestety na straty), czasem wyjdą nawet 2 takie patyki, umoczyć w ukorzeniaczu ( nie ejst to konieczne...), i posadzić albo w wysoką doniczkę, wypełnoiną torfem, z perlitem lub piaskiem. Podlać i zabezpieczyć odciętą butelką plastykową lub torbą foliową. Wietrzyć i nie dopuścić do przesuszenia. Zagłębia się tak, żeby jeden pąk był na wierzchu., czyli głęboko. I czekać ok. 2 miesiące, w ciepłym miejscu. Nie podglądać. jeśli na pędzie pojawią się listki, to nic nie znaczy, tzn. znaczy, że on zyje, ale własną siłą, ukorzeni się dużo póxniej. POtem, gdy już będą korzenie, poczekać aż się trochę rozrośnie, rozsadzić ostrożnie do pojedynczych doniczek i na zimę albo z doniczką zadołować, i na wiosnę roku następnego wysadzić do ogrodu, albo, jeśli róża jest duża, wysadzić jesienią, i dobrze na zimę zabezpieczyć. , Próbuj, najwyżej stracisz pęd róży, ale ona i tak sobie to szybko odbije. Powiem CI, że satysfakcja jest ogromna.
A tak sobie myślę, jak szaleć to szaleć
będę miała w tym roku jeszcze miejsce na parę róż, ale muszę zobaczyć w jakiej tonacji będzie rabatka i co tam będzie pasowało
Ewa, może nie będzie tak źle i rodzinka pozwoli co jednak zostać w domu część z twojego zamówienia sadziłam jesienią, część zamówiłam teraz na wiosnę, a niektórych nie mam. Mam za to Chartreuse de Parme. Przepiękne, ogromne kwiaty i cudowny zapach. U mnie niewysoka, więc na pewno musi być z przodu rabaty
rikkuu pisze:Ewa, może nie będzie tak źle i rodzinka pozwoli co jednak zostać w domu część z twojego zamówienia sadziłam jesienią, część zamówiłam teraz na wiosnę, a niektórych nie mam. Mam za to Chartreuse de Parme. Przepiękne, ogromne kwiaty i cudowny zapach. U mnie niewysoka, więc na pewno musi być z przodu rabaty
Ula, kiedy pokażesz nam swoje cuda ? ??
Ta róża wygląda na piękną. Piszą, że dorasta do 70cm - 1 m. Większość róż z mojej listy to róże pachnące. Potem leżaczek i będę się upajała ich zapachem. Będą rosły blisko siebie to powinno wzmocnić efekt.
Chyba nie jestem jeszcze gotowa psychicznie na swój wątek ale dojrzewam Chartreuse jest naprawdę piękna. Wzięłam ja zamiast Heidi Klum, bo na zdjęciu wydawały mi się podobne, a obawiałam się, że Heidi będzie stała u mnie łysa. Teraz mam obie i wg mnie absolutnie nie są do siebie podobne no może trochę kolor wzrost mojej Chartreuse to zdecydowanie dolna granica podana przez ciebie
Jakie piękne jeżówki! W ogóle nie planowałam ich w swoim ogródku, ale przez wątki takie jak ten czytam wszystko o odmianach itd. Chłop mnie z domu pogoni, jak się dowie o nowych ulubionych kwiatkach Poza tym muszę to powiedzieć - piękny ogród, żadna tam namiastka!
Ewo lista zakupowa róż robi wrażenie.Chciałam coś podpatrzeć i może ze dwie lub trzy dla siebie zamówić ,ale niestety co jedna to ładniejsza.
Musiałabym kupić wszystkie . Chyba muszę zacząć oglądać twój wątek przez zamknięte oczy . Już jestem ciekawa jak będzie u ciebie wyglądać, jak już zaczną swój pokaz te róże .
Maska, Marysiu, ja często rośliny kupuje razem z koleżankami i przychodzą duże paki to muszę jakoś ocyganić.
Alania , właśnie jestem chora i sobie czas umilam przeglądaniem szkółek różanych No i są tego owoce
rikkuu, Ula, już się nad nami nie znęcaj tylko wątek zakładaj i pokazuj te cuda. Haidi też mam w planach. Będę miała jeszcze trochę miejsca w tym roku na róże, zobaczę co do mnie przywiozą. Do mojego centrum ogrodniczego przywożą z Poznania od p. Baranowskich. Obejrzałam ofert i maja kilka pięknotek. Dobrze, że płacą jeszcze trzynastki i jest dzień matki Jane_Rose, witaj w moich skromnych progach . Jak Cię chłop pogoni to razem wynajmiemy pokój w hotelu
Jeżówki są wspaniałe i na pewno jeszcze dużo innych u mnie zagości
gosiak132, Małgosiu, nie zamykaj oczek bo nic nie będziesz widziała Też jestem ciekawa tego widoku
Ha , ha usmiałam się bo ja często mówię że rośliny mam z wymiany forumowej. Moja teściowa mówi że mam dobre koleżanki na tym forum. A co, nie muszą o wszystkim wiedzieć. Tak jest w regulaminie i koniec.
Tylko jak przyjedzie paczka z 20 różami to podejrzane ale jak mniejsze to czemu nie...Z wymiany i koniec.