Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Namiastka ogrodu

Post »

;:15 ;:112 ;:183
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Napatrzę się na te kolorowe ciepłe zdjęcia i już się wiosny nie mogę doczekać :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ewo, w wątku Wolusi pytałaś o ukorzenianie róż. ja próbuję to robić, z różnym skutkiem. Na 100 patyków ukorzeniło się ok.50, przezimowało w doniczkach w pierwszym roku ok,.20, z tego rośnie i pięknie kwitnie chyba z 10., To loteria, czasem się ukorzenią, czasem nie. Teraz jest dobry czas na pobranie patyków - należy uciąć z grubego pędu patyk długości ok. 30 cm (pęd róży już niestety na straty), czasem wyjdą nawet 2 takie patyki, umoczyć w ukorzeniaczu ( nie ejst to konieczne...), i posadzić albo w wysoką doniczkę, wypełnoiną torfem, z perlitem lub piaskiem. Podlać i zabezpieczyć odciętą butelką plastykową lub torbą foliową. Wietrzyć i nie dopuścić do przesuszenia. Zagłębia się tak, żeby jeden pąk był na wierzchu., czyli głęboko. I czekać ok. 2 miesiące, w ciepłym miejscu. Nie podglądać. jeśli na pędzie pojawią się listki, to nic nie znaczy, tzn. znaczy, że on zyje, ale własną siłą, ukorzeni się dużo póxniej. POtem, gdy już będą korzenie, poczekać aż się trochę rozrośnie, rozsadzić ostrożnie do pojedynczych doniczek i na zimę albo z doniczką zadołować, i na wiosnę roku następnego wysadzić do ogrodu, albo, jeśli róża jest duża, wysadzić jesienią, i dobrze na zimę zabezpieczyć. , Próbuj, najwyżej stracisz pęd róży, ale ona i tak sobie to szybko odbije. Powiem CI, że satysfakcja jest ogromna.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bumm, wszyscy tak mamy
IzabelaS, dzięki za informację

Kochani, a jednak mój ogród robi się coraz bardziej różany. W tym roku wzbogaci się o takie róże :heja

1) Charles De Gaulle (Meilanein)
2) Claude Brasseur (Meibriacus)
3) Giardina
4) James Galway (Auscrystal)
5) Amandine Chanel (Masamcha)
6) Chantal Merieux ( Maschame)
7) Charles de Nervaux (MASchaner)
8) Chartreuse de Parme
9) Minerva (Visancar)
10) Concerto '94 (Meihaitoil)
11) Lavender Ice (Tantau 2012)
12) Miss Fine (Boudolf/Lens 2011)
13) Nostalgie? (Tantau 1995)
14) Paganini
15) Balerinna
16) Bremer stadtmusikanten
17) Honeymilk
Amen

Ciekawe, czy będzie u mnie tak jak rodzinka zobaczy zakupy :pogon
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu powiesz, że to wymiana forumowa....może uwierzą :;230
Nie mam żadnej z tych róż ;:131
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale poszalałaś :shock: :shock: :shock:
;:215 ;:215 ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak sobie myślę, jak szaleć to szaleć ;:306
będę miała w tym roku jeszcze miejsce na parę róż, ale muszę zobaczyć w jakiej tonacji będzie rabatka i co tam będzie pasowało ;:224
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, może nie będzie tak źle i rodzinka pozwoli co jednak zostać w domu :uszy część z twojego zamówienia sadziłam jesienią, część zamówiłam teraz na wiosnę, a niektórych nie mam. Mam za to Chartreuse de Parme. Przepiękne, ogromne kwiaty i cudowny zapach. U mnie niewysoka, więc na pewno musi być z przodu rabaty
Ula
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tak na przekór jeżówki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:Ewa, może nie będzie tak źle i rodzinka pozwoli co jednak zostać w domu :uszy część z twojego zamówienia sadziłam jesienią, część zamówiłam teraz na wiosnę, a niektórych nie mam. Mam za to Chartreuse de Parme. Przepiękne, ogromne kwiaty i cudowny zapach. U mnie niewysoka, więc na pewno musi być z przodu rabaty
Ula, kiedy pokażesz nam swoje cuda ? ??

Ta róża wygląda na piękną. Piszą, że dorasta do 70cm - 1 m. Większość róż z mojej listy to róże pachnące. Potem leżaczek i będę się upajała ich zapachem. Będą rosły blisko siebie to powinno wzmocnić efekt.

Ula, już nie ukrywaj i pokaż nam te skarby ;:180
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Chyba nie jestem jeszcze gotowa psychicznie na swój wątek ;:185 ale dojrzewam ;:108 Chartreuse jest naprawdę piękna. Wzięłam ja zamiast Heidi Klum, bo na zdjęciu wydawały mi się podobne, a obawiałam się, że Heidi będzie stała u mnie łysa. Teraz mam obie i wg mnie absolutnie nie są do siebie podobne ;:306 no może trochę kolor ;:108 wzrost mojej Chartreuse to zdecydowanie dolna granica podana przez ciebie
Ula
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Jakie piękne jeżówki! W ogóle nie planowałam ich w swoim ogródku, ale przez wątki takie jak ten czytam wszystko o odmianach itd. Chłop mnie z domu pogoni, jak się dowie o nowych ulubionych kwiatkach ;:224 Poza tym muszę to powiedzieć - piękny ogród, żadna tam namiastka!
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Ewo lista zakupowa róż robi wrażenie.Chciałam coś podpatrzeć i może ze dwie lub trzy dla siebie zamówić ,ale niestety co jedna to ładniejsza.
Musiałabym kupić wszystkie ;:223 . Chyba muszę zacząć oglądać twój wątek przez zamknięte oczy :;230. Już jestem ciekawa jak będzie u ciebie wyglądać, jak już zaczną swój pokaz te róże ;:215 .
Pozdrawiam Małgosia
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska, Marysiu, ja często rośliny kupuje razem z koleżankami i przychodzą duże paki to muszę jakoś ocyganić. ;:219

Alania , właśnie jestem chora i sobie czas umilam przeglądaniem szkółek różanych :-) No i są tego owoce

rikkuu, Ula, już się nad nami nie znęcaj tylko wątek zakładaj i pokazuj te cuda. Haidi też mam w planach. Będę miała jeszcze trochę miejsca w tym roku na róże, zobaczę co do mnie przywiozą. Do mojego centrum ogrodniczego przywożą z Poznania od p. Baranowskich. Obejrzałam ofert i maja kilka pięknotek. Dobrze, że płacą jeszcze trzynastki i jest dzień matki :-)
Jane_Rose, witaj w moich skromnych progach ;:196 . Jak Cię chłop pogoni to razem wynajmiemy pokój w hotelu ;:306
Jeżówki są wspaniałe i na pewno jeszcze dużo innych u mnie zagości :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gosiak132, Małgosiu, nie zamykaj oczek bo nic nie będziesz widziała ;:306 Też jestem ciekawa tego widoku ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ha , ha usmiałam się bo ja często mówię że rośliny mam z wymiany forumowej. Moja teściowa mówi że mam dobre koleżanki na tym forum. A co, nie muszą o wszystkim wiedzieć. ;:173 Tak jest w regulaminie i koniec. ;:306
Tylko jak przyjedzie paczka z 20 różami to podejrzane ale jak mniejsze to czemu nie...Z wymiany i koniec. ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”