Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen

Zablokowany
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen

Post »

Gdy byłem małym chłopcem nie marzyłem o kaktusach a właśnie o koniu takiej maści :!: Jest cudowny, dziś przyćmił ciernistych podopiecznych ;:215 ;:oj choć Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos też muszę pochwalić, unikalne ;:108
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie pięknie uciernione, ale ja z racji swoich ostatnich zainteresowań, pochwalę roślinę i kwiaty na neochilenii.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

Widzę ze jeszcze daleka droga przede mną Te nazwy kaktusów to naprawdę kaktusowy zawrót głowy Iczy można to opanować???? ;:oj
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Same cuda pokazujesz, vatterii z jednym cierniem naprawde piękne, reszta równie ładna.
Masz już bardzo liczną kolekcję, złożoną z samych ładnych roślin ;:138
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

Witam! przy przesadzaniu odpadła mi mała kulka mamilarii czy mogę ją jakoś uratować dodam że nie ma korzonków i przecież żal wyrzucić Na razie suszę na parapecie :wink: Bardzo wam zazdroszczę waszych kaktusów i waszej wiedzy o nich :wink: Wszystkich was podglądam Bardzo wam kibicuję i podziwiam Pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, że wpadacie ;:142
DAK pisze:Piękne jesienne kwitnienia, szczególnie moje ulubione gymnole. Ale też piękne ciernie, które teraz właśnie pokazują swoje uroki.
Danusiu bezcenne te kwitnienia, czekam jeszcze na kwiatki G. mihanowichi, G. delaetii i G. schickendantzi, już niewiele im brakuje, a byłoby jeszcze czym oko nacieszyć.
DAK pisze:Ale ostatni "kwiatuszek" po podlaniu chyba zadowolony i wygląda przepięknie.
?Kwiatuszek? to Agermania WM zwana Gertrudą, po kąpieli czuła się doskonale, dziękuję w jej imieniu za pochwały :)
hen_s pisze:Potrafisz też doskonale pokazać swoich pupili - fotki 1sza klasa! To jest dodatkowa przyjemność gościć na Twoim wątku. ;:173
Tym razem szczególnie zauroczył mnie bukiecik na Neochilenia - jest fantastyczny i jak świetnie sfotografowany!
Henryku bardzo lubię fotografować, to niezła zabawa, czasem coś fajnego wyjdzie i cieszę się, że fotki się podobają. Świetne jest to, że każdy kaktusiarz ma swój niepowtarzalny sposób pokazywania ulubieńców, każdy robi to inaczej i to właśnie jest najfajniejsze. Neochilenia sprawiła mi prawdziwą niespodziankę swoim bukiecikiem, to jej debiut u mnie :)
jandom1 pisze:Gdy byłem małym chłopcem nie marzyłem o kaktusach a właśnie o koniu takiej maści :!: Jest cudowny, dziś przyćmił ciernistych podopiecznych ;:215 ;:oj choć Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos też muszę pochwalić, unikalne
Agermania bardzo chętnie przyjęła komplementy, jak przystało na płeć piękną, jeszcze raz dziękuję w jej imieniu :D Zgadzam się Filipie, że Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos to ciekawy egzemplarz, jeszcze młody ale bardzo obiecujący
barbra13 pisze:Wszystkie pięknie uciernione, ale ja z racji swoich ostatnich zainteresowań, pochwalę roślinę i kwiaty na neochilenii
Basiu obierasz kierunek na Neochilenia ? Na pewno warto mieć parę egzemplarzy tego rodzaju ;:108
cokolwiek pisze:Widzę ze jeszcze daleka droga przede mną Te nazwy kaktusów to naprawdę kaktusowy zawrót głowy Iczy można to opanować????
Droga daleka, ale jeśli to lubisz to na pewno opanujesz :) Widzę, że buszując po wątkach zdobyłaś już sporo wiedzy, a doświadczeni forumowicze chętnie służą Ci pomocą
cokolwiek pisze:Witam! przy przesadzaniu odpadła mi mała kulka mamilarii czy mogę ją jakoś uratować dodam że nie ma korzonków i przecież żal wyrzucić Na razie suszę na parapecie
Sama nie zajmowałam się jeszcze ukorzenianiem odrostów, ale dużo naprawdę fachowych informacji na ten temat znajdziesz pod tym adresem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=37002
wisnia897 pisze:Z wszystkich spegazzinich najbardziej podoba mi się MT 07-263
Gymnocalycium spegazzinii MT 07-263 zapowiada się nieźle, jak podrośnie może być z niego fajny okaz
wisnia897 pisze:A jak się mają Twoje siewki ;:170 ? Rosną?
Siewki rosną powolutku. W dwóch pierwszych rzutach wysiewałam po 10 nasionek każdego gatunku. Najpierw pokażę siewki z pierwszego wysiewu do słoików, wysiane 17.01.2016 r. W każdym z tych słoików wysiałam dwa gatunki, zgaduj zgadula co wyrosło ;:224
Tu dwie możliwości G. borthii v. nogolense - CH 1365 lub G. buiningii - HYBR. Można obstawiać. Ja obstawiam G. borthii.
Obrazek

Te trzy od lewej są z tego samego słoja, czyli z 20 siewek zostało tylko 5
Obrazek

W następnym wysiane G. denudatum v. albiflora i G. schatzlianum - WR 541, moim zdaniem raczej wyglądają na G. schatzlianum. G. denudatum przepadło :roll:
Obrazek

Następna para to G. mirandense i G. juliensis, ta największa sieweczka wygląda na G. mirandense
Obrazek

I wysiane 21.02.2016 r. najpierw te, które wzeszły najlepiej bo w 100 %
G.MESOPOTAMICUM - P 241, widać, że tu były gratisy bo wyrosło 12 sztuk :D
Obrazek

G. SCHROEDERIANUM V. BAYENSE - JPR 92-3/6 są w komplecie
Obrazek

G. SPEGAZZINII - VS 120 zostały tylko 4
Obrazek

Razem w jednej doniczce G. PROCHAZKYANUM ORCOSUMI - PHA 1373 i G. BERCHTII - JS 153
Obrazek

G.RIOJENSE - LF 78 jak przystało na ten gatunek siedzi w piasku po uszy
Obrazek

Jeszcze nie obfociłam wszystkich, bo nie bardzo mi to wychodzi ;:131 Za jakiś czas pokażę pozostałe. Mam nadzieję, że wszystkie w dobrej kondycji doczekają wiosny.

Jeszcze rzut oka na ostatnie z kwitnących

Mammillaria pringlei
Obrazek

Powtórka z Neochilenii bo ładne kolorki i kawałek ulubionego notka się załapał :)
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Mammillaria pringlei to kwitnie jakoś od połowy lata i tak przeciąga się na jesień.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo lubię mammillarie :) Twoja pokazała nam piękny wianek ;:333 Fajnie to wygląda jak delikatne kwiatuszki przedostają się przez gąszcz cierni ;:333

Pochwalić też muszę Twoje siewki gdyż wyglądają szałowo. Fantastyczne słodziaki :D Uwielbiam patrzeć jak takim maluchom wyrastają kolejne ciernie :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

O tak buszuje czytam i uczę się Przed lekturą forum miałam 27 kaktusów Teraz mam 36 a dołączyłam do waszej gromadki 7 września Podpateuję ciągle szukam nowych kaktusów ale robię to bardziej przemyślanie Ma być ładnie ale mabyć przede wszystkim dobrze
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Bobaski urocze i jakie dorodne ;:oj moje przy Twoich to maluchy ,a mają trzy lata :!:
Nie wiem jak Wy to robicie ,że wyrastają takie wieklokaktusy w tak krótiom czasie :!: :?:
Gymnole piękne -wszystko mi się podoba :D
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Brawa wielkie dla sieweczek! ;:138 ;:138 ;:138
Wszystkie cudne, wszystkich gratuluję, ale mirandense Ci trochę zazdraszczam 8-) To mój must have i must wanted w jednym :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ładne rośliny duże, ładne i maluchy - jest na co popatrzeć. Jak zwykle zresztą. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Śliczne są te maleństwa, wyglądają dobrze, to zima chyba im nie straszna.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

No no, podobają mi się te siewki ;:303 U mnie też G. mesopotamicum wyszło 11 sztuk na oficjalne 10 nasion) :D Trzymam kciuki za pomyślne zimowanie 8-)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

No nie jest łatwo :roll: Wczoraj zdecydowałam się na mammillarki a dzisiaj użekły mnie Gymno I co tu wybrać Zrobię tak Powiem wam jakie mam możliwosci zimowania a wy mi podpowiedzcie Mam 2 pomieszczenia -stryszki Pierwszy to duży strych z oknem Mieszkam w ocieplonym domu Nigdy tam nie mierzyłam temp bo nie było potrzeby ale myślę że po niżej zera nie spada 2 pomieszczenie to stryszek wewnątrz domu znacznie cieplejszy ale ciemny Pomóżcie bo jeż czas kompletować moich śpiochów ;:19 ;:19
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”