Dzięki, że wpadacie
DAK pisze:Piękne jesienne kwitnienia, szczególnie moje ulubione gymnole. Ale też piękne ciernie, które teraz właśnie pokazują swoje uroki.
Danusiu bezcenne te kwitnienia, czekam jeszcze na kwiatki G. mihanowichi, G. delaetii i G. schickendantzi, już niewiele im brakuje, a byłoby jeszcze czym oko nacieszyć.
DAK pisze:Ale ostatni "kwiatuszek" po podlaniu chyba zadowolony i wygląda przepięknie.
?Kwiatuszek? to Agermania WM zwana Gertrudą, po kąpieli czuła się doskonale, dziękuję w jej imieniu za pochwały
hen_s pisze:Potrafisz też doskonale pokazać swoich pupili - fotki 1sza klasa! To jest dodatkowa przyjemność gościć na Twoim wątku.

Tym razem szczególnie zauroczył mnie bukiecik na Neochilenia - jest fantastyczny i jak świetnie sfotografowany!
Henryku bardzo lubię fotografować, to niezła zabawa, czasem coś fajnego wyjdzie i cieszę się, że fotki się podobają. Świetne jest to, że każdy kaktusiarz ma swój niepowtarzalny sposób pokazywania ulubieńców, każdy robi to inaczej i to właśnie jest najfajniejsze. Neochilenia sprawiła mi prawdziwą niespodziankę swoim bukiecikiem, to jej debiut u mnie
jandom1 pisze:Gdy byłem małym chłopcem nie marzyłem o kaktusach a właśnie o koniu takiej maści

Jest cudowny, dziś przyćmił ciernistych podopiecznych

choć Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos też muszę pochwalić, unikalne
Agermania bardzo chętnie przyjęła komplementy, jak przystało na płeć piękną, jeszcze raz dziękuję w jej imieniu

Zgadzam się Filipie, że Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos to ciekawy egzemplarz, jeszcze młody ale bardzo obiecujący
barbra13 pisze:Wszystkie pięknie uciernione, ale ja z racji swoich ostatnich zainteresowań, pochwalę roślinę i kwiaty na neochilenii
Basiu obierasz kierunek na Neochilenia ? Na pewno warto mieć parę egzemplarzy tego rodzaju
cokolwiek pisze:Widzę ze jeszcze daleka droga przede mną Te nazwy kaktusów to naprawdę kaktusowy zawrót głowy Iczy można to opanować????
Droga daleka, ale jeśli to lubisz to na pewno opanujesz

Widzę, że buszując po wątkach zdobyłaś już sporo wiedzy, a doświadczeni forumowicze chętnie służą Ci pomocą
cokolwiek pisze:Witam! przy przesadzaniu odpadła mi mała kulka mamilarii czy mogę ją jakoś uratować dodam że nie ma korzonków i przecież żal wyrzucić Na razie suszę na parapecie
Sama nie zajmowałam się jeszcze ukorzenianiem odrostów, ale dużo naprawdę fachowych informacji na ten temat znajdziesz pod tym adresem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=37002
wisnia897 pisze:Z wszystkich spegazzinich najbardziej podoba mi się MT 07-263
Gymnocalycium spegazzinii MT 07-263 zapowiada się nieźle, jak podrośnie może być z niego fajny okaz
wisnia897 pisze:A jak się mają Twoje siewki

? Rosną?
Siewki rosną powolutku. W dwóch pierwszych rzutach wysiewałam po 10 nasionek każdego gatunku. Najpierw pokażę siewki z pierwszego wysiewu do słoików, wysiane 17.01.2016 r. W każdym z tych słoików wysiałam dwa gatunki, zgaduj zgadula co wyrosło
Tu dwie możliwości G. borthii v. nogolense - CH 1365 lub G. buiningii - HYBR. Można obstawiać. Ja obstawiam G. borthii.
Te trzy od lewej są z tego samego słoja, czyli z 20 siewek zostało tylko 5
W następnym wysiane G. denudatum v. albiflora i G. schatzlianum - WR 541, moim zdaniem raczej wyglądają na G. schatzlianum. G. denudatum przepadło
Następna para to G. mirandense i G. juliensis, ta największa sieweczka wygląda na G. mirandense
I wysiane 21.02.2016 r. najpierw te, które wzeszły najlepiej bo w 100 %
G.MESOPOTAMICUM - P 241, widać, że tu były gratisy bo wyrosło 12 sztuk
G. SCHROEDERIANUM V. BAYENSE - JPR 92-3/6 są w komplecie
G. SPEGAZZINII - VS 120 zostały tylko 4
Razem w jednej doniczce G. PROCHAZKYANUM ORCOSUMI - PHA 1373 i G. BERCHTII - JS 153
G.RIOJENSE - LF 78 jak przystało na ten gatunek siedzi w piasku po uszy
Jeszcze nie obfociłam wszystkich, bo nie bardzo mi to wychodzi

Za jakiś czas pokażę pozostałe. Mam nadzieję, że wszystkie w dobrej kondycji doczekają wiosny.
Jeszcze rzut oka na ostatnie z kwitnących
Mammillaria pringlei
Powtórka z Neochilenii bo ładne kolorki i kawałek ulubionego notka się załapał
Pozdrawiam