Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
bobolak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2017, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Post »

Witam,
czy tak zaczynające się zwijać liście i czerniejące blaszki to początku zarazy ogniowej. Takich listków dziś zauważyłem i zerwałem ok. 5-7. Pryskalem wcześniej zapobiegawczo miedzianem wedle instrukcji.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co dolega tej gruszy? Takie coś pojawiło się tylko na Konferencji i Generale:

Obrazek Obrazek
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Jak się nie mylę to grzyby sadzakowe (odsyłam do hasła grzyby sadzakowe na gruszy i do obejrzenia zdjęcia). Miodówka żeruje na gruszy, produkując słodką spadź na której rozwijają się te grzyby.
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

Faktycznie mogą to być grzyby sadzakowe. Tylko co teraz z tym zrobić? Prysnąć owadobójczym, czy szukać coś grzybobójczego. Internet poleca Polyversum WP
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Nie wiem czy nadal masz miodówkę na drzewie? Może gdzieś poleciała. Mszyce na czereśni u mnie chyba w lipcu lecą sobie na warzywa i inne rośliny, opuszczając czereśnie. Jak dobrze odczytuję plan oprysków w sadach to na tą chwilę można stosować coś takiego jak Agrecol Limocide, widziałem to na allegro, ale musisz się zastanowić i sprawdzić, czy nadal masz miodówkę na gruszy i czy te grzyby są aż tak nie do zniesienia :) . No i jeszcze poczytać sobie o tym środku "Agrecol Limocide", informacje do znalezienia w internecie czy na pewno służy do tego.
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Witam. Co może dolegać gruszy Carola szczepionej na kaukaskiej? Posadzona jesienią 2019 w tym roku ma bardzo słabe przyrosty. Do tego coś pojawiło się na liściach. Będę wdzięczny za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie grusza Mmarguerite Marillat również na kaukaskiej i równiez sadzona jesienią 2019

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu kolejna grusza Mmarguerite Marillat również na kaukaskiej. Sadzona jesienią 2018

Obrazek

Dla porównania grusza Bojka na kaukaskiej posadzona jesienią 2019 pomiędzu Crola i pierwszą Mmarguerite Marillat

Obrazek

Sadzone jesienią 2019 Isolda i Dicolor mają mniejsze przyrosty niż Bojka ale są OK.

Grusze Mmarguerite Marillat pochodzą z róznych szkółek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fot 1- plamy parcha - prawdopodobnie.
Fot. 2-8 szkodnik, szpeciel podskórnik gruszowy, na niektórych fotkach, źle widać ale domyślam się, że ten szkodnik opanował Twój sadek.
fot. 9 - plamy rdzy. Czy tam jest coś więcej ? Kiepskie zdjęcie.
Fot -2 ,dziwnie wyglądające wierzchołki, zbliżenie rozmazuje obraz.
ft.3 - w górnej części fotki jest skręcony liść? Tam było coś w środku?
Pozdrawiam! Gienia.
gienia2000
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Fot 1- plamy parcha - prawdopodobnie.
Fot. 2-8 szkodnik, szpeciel podskórnik gruszowy, na niektórych fotkach, źle widać ale domyślam się, że ten szkodnik opanował Twój sadek.
fot. 9 - plamy rdzy. Czy tam jest coś więcej ? Kiepskie zdjęcie.
Fot -2 ,dziwnie wyglądające wierzchołki, zbliżenie rozmazuje obraz.
ft.3 - w górnej części fotki jest skręcony liść? Tam było coś w środku?
Wszystkie grusze dostały Miedzian jesienią, Sylit wiosną i w czerwcu Zato. Może to nie parch na fotce nr1? Drzewko dostałem ze szkółki już na początku września. Może to jest przyczyna. James Grieve z tej samej dostawy nie przyjął się. To już moje drugie podejście do to tej szkółki jak i do Caroli i druga wtopa. Może jednak czas na inną szkółkę.

Pomyliłem fotki. Fotka nr1 z poprzedniego posta to Carola. Fotki 2-5 to Mmarguerite Marillant ze szpecielem i 6,7,8 i 10 to Bojka ze szpecielem. 9 fotka to inna grusza Mmarguerite Marillant. Posiada kilka kropek rdzy i od dwóch lat nie rośnie. Ma kilkanaście liści i to koniec.

To co obu Mmarguerite Marillant oraz Caroli dolega to to, że nie chcą rosnąć.

Dicolor i Isolda z innych szkółek rosną doskonale i są bez szpecieli. Drzewka ze szpecielem są z eko-og.... i były sadzone jesienia 2019

Fotka 2 w powiększeniu (Mmarguerite Marillant)

Obrazek

Rozumiem, że oprysk na szpeciela dopiero wiosną? Teraz nic z tym nie mogę zrobić?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie kieruję się odmianami, to nie ma aż takiego znaczenia.
Na fot.1 to są podobne plamy do parcha i napisałam "prawdopodobnie" bo są dziwnie umiejscowione na liściu - to nietypowe dla parcha. Powinny się pojawić wzdłuż nerwu głównego. Takie brązowienie liści po brzegach świadczyłoby o braku potasu i te łódkowate liście (- tak bywa na jabłoniach) Jednak na innych Twoich drzewkach nie widzę takich objawów.
Niepokojące są te zaatakowane wierzchołki - coś tam ewidentnie jest. Dotknij, co to za osad na łodyżkach, czy to da się zetrzeć palcem? Na powiększeniu które wrzuciłeś widać taki biały mączysty nalot i na niezdrewiałych pędach i na spodniej stronie listków. Czyżby mączniak? Bardzo rzadko atakuje grusze, ale zdarza się. I pewnie dlatego nie chcą rosnąć.
Syllit wiosną jest ok, Jednak od Zato lepszy jest Score. Na rdzę i na parcha (działa wyniszczająco).
Co do szpecieli, to walka tylko wiosną, zanim schowają się do wnętrza liścia.
No, masz problem, !
Powodzenia.
Pozdrawiam! Gienia.
lgrom
200p
200p
Od: 18 gru 2016, o 14:35

Post »

Możesz spróbować wykonać oprysk ortus 05 SC bo i tak owoców nie ma , a może coś da na podskórniaka.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można pomyśleć o dobroczynku, ale wtedy trzeba zweryfikować ochronę chemiczną.
Pozdrawiam! Gienia.
gienia2000
200p
200p

Post »

lgrom pisze:Możesz spróbować wykonać oprysk ortus 05 SC bo i tak owoców nie ma , a może coś da na podskórniaka.
Ortus mam kupiony więc mogę go użyć. Co do mącziaka. Jeżeli się potwierdzi, to czym go potraktować? Mam Evasiol 50 ML, ale coś czuję, że może być nieskuteczny. Mączniak to może być to bo jeszcze trzy jabłonie stoją w miejscu Beforest (rósł fajnie podczas ubiegłorocznej suszy, a w tym roku przyrosty 5cm i jest taki srebrzysty), Suisslepper i Smalcówka od dwóch lat stoją w miejscu i też widać ten srebrzysty nalot na końcach pędów i liściach. Inne jabłonie i grusze mają w tym roku przyrosty > 50cm.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najprościej i szybko ; wierzchołki z mączniakiem obciąć i zutylizować- spalić.
Pozdrawiam! Gienia.
gienia2000
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Najprościej i szybko ; wierzchołki z mączniakiem obciąć i zutylizować- spalić.
Ten biały nalot wygląda jak meszek na młodych pędach. Przycięte. Spryskam jeszcze Evasiol 50 ML przy okazji pryskania brzoskwini i nektaryny.
Obrazek
gienia1230 pisze:Na fot.1 to są podobne plamy do parcha i napisałam "prawdopodobnie" bo są dziwnie umiejscowione na liściu - to nietypowe dla parcha. Powinny się pojawić wzdłuż nerwu głównego. Takie brązowienie liści po brzegach świadczyłoby o braku potasu i te łódkowate liście (- tak bywa na jabłoniach) Jednak na innych Twoich drzewkach nie widzę takich objawów..
Carola wygląda jakby zasychała. Liście są zasuszone i zwijają się. W środku zwiniętych liści nic nie ma. Poprzednia z tej szkółki też tak konała. Miała guzy na korzeniach. Poszukam w innej szkółce i wymienię.
Obrazek

A tak wygląda Dicolor

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, to jest bardzo prawdopodobne!!! Kiedyś, daaawno, tak się zachowywała u mnie Bonkreta, w końcu ja wywalilam, bo przez dwa lata nie urosła nawet na 5 centymetrów.. stwierdziłam wtedy, ze musi mieć bardzo niewydolny system korzeniowy i te dwa lata byłam w plecy.
Zdecydowanie zmień szkółkę. Ta Dicolor chyba troszkę głodna, ale azotowych teraz nie dawaj.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”