Kiedyś będzie tam ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedyś będzie tam ogród...

Post »

Kasieńko - długo jeszcze nasze roślinki pomęczą się na parapetach.
Wydaje się, że właśnie nadejszła zimowa aura. Ciekawe, na jak długo....
"Wiosna z zimą się przemierza, (...) wiosna z zimą zwady szuka".Ciekawe, która wygra... ;:224
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

No właśnie zapowiadają, że to będzie bardzo zimny kwiecień :( Jeszcze rabaty nie przygotowane, więc sadzenie jeszcze daleko przed nami. A biorąc pod uwagę jak wyrosły moje hortensje na parapecie, to chyba przetrzymam je do połowy maja.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak to jest, że każdy się rwał do siania i sadzenia, a teraz trzeba będzie dłużej poczekać aż ciepełko się zrobi ;:108 Pewnie z połowa z nas ma już mini ogródki w domach ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ależ dzisiaj było paskudnie - wiatr, deszcz, grad, śnieg, a czasem troche słońca. Wygląda na to, że ostatnie zagrywki pogody zaszkodziły zawilcowi japońskiemu - wszystkie świeże pędy szlag trafił ;:145 Hortensja Hayes Starburst też wygląda podejrzanie...

Szafirki azureum i pink sunrise jeszcze kwitną
Obrazek Obrazek
zakwitł szafirek szerokolistny - pechowo obok zepsuła się rynna..., zaczyna też kwitnąć mount hood
Obrazek Obrazek
album zakwitnie lada moment, reszta się jeszcze czai
Obrazek Obrazek
ostatnie krokusy - musiały być ładne, ale nie dane było mi ich zobaczyć w apogeum kwitnienia - nie mam pojęcia co to za gatunek, ale na pewno nie ten co zakupiłam jesienią... pierwsze tulipany też przekwitają, a inne zaczynają dopiero
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
zaskoczyły mnie tulipany posadzone ostatniej jesieni - nie spodziewałam się tak barwnych liści
trzy lata temu posiałam, coś wyrosło i tak sobie rosło na skalniaku, aż tu dzisiaj patrzę, a to zaczyna kwitnąć ;:215
Obrazek Obrazek
szachownice w tym roku się spisują
i martagony wychodzą :tan
Obrazek Obrazek
cebulic za wiele nie kwitnie, ale za to widać mnóstwo drobnych cebulek wkoło - w przyszłym roku powinien być łan :D pojawiły się też pierwsze żonkile - to narcyz unsurpassable
i hiacynty - zdaje się ze jan bos

Obrazek Obrazek
za słaby mam aparat, żeby pokazać pąki na drzewach, ale na pigwowcu widać z daleka, a rabarbar już ma liście :D
Obrazek Obrazek

i skromniutkie przygotowania do świąt - niestety słońca za mało, zeby owies ładnie się zaprezentował
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ale masz tych szachownic. Sadziłaś jesienią czy to już wieloletnie okazy? Ja mam je dopiero pierwszy rok. Nie mogę się doczekać ich kwitnienia. Jeśli zakwitną, bo nie znam się na nich za bardzo.
Fajnie wymyśliłaś z tymi skorupkami. Niezłego skupienia to musiało wymagać żeby skorupka była cała :lol: .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jesienią posadziłam 4 sztuki, bo myślałam, ze mi wyginęły. A tu w miejscu gdzie poprzednio była szachownica nagle 6 wyrosło :heja
Ze skorupkami to było tak - słyszałam, że sieją w nich ogórki i potem przy wysadzaniu tylko gniecie się skorupkę i w całości wsadza do gruntu - w ten sposób lepiej znoszą przesadzanie. A jajko wcale nie jest tak trudno rozbić w ten sposób, zeby tylko czubek mu odskubać :wink:
A wracając do szachownic, to ja też wielkiego doswiadczenia nie mam. Kwitła mi 2 lata temu i z tego co pamiętam to niezbyt długo. Jedne co wiem, to że cebule trzeba bokiem sadzić, zeby się w dziurce woda nie zbierała i nie gniły.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu przyszłam zobaczyć Twoje rozsady i widzę na parapecie cały ogród to rozsady się nie mieszczą. Za to daliami przebiłaś wielu! Śliczne są tylko to wykopywanie i przechowywanie ;:222 dlatego ja sieję :D
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Marysiu :)
Mnie by nawet to sadzenie i wykopywanie dalii nie przeszkadzało gdybym tam cały czas była. A tak przyjeżdżając tylko na weekendy robię wszystko "na wariata" :(
Muszę jeszcze aksamitki koniecznie posiać. W sumie to planowała tez jeszcze cynie, astry i dalie kołnierzykowe, ale nie wiem czy dam radę.

Kiepsko widać, ale jagoda kamczacka już w pełnej krasie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cieplej u Ciebie, bo u mnie jeszcze wszystko skulone :( ani szafirków, jagoda nawet pączków nie ma,cebulice w pączkach. Może jednak w końcu przyjdzie wiosna.
No to Ci współczuję! bo kiedyś też tylko w weekendy bywałam, a jak wpadałam w sobotę to nie wiedziałam za co się brać i nawet kiełbaski nie miałam czasu zjeść ;:oj
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witam :wit
Bardzo dużo dali masz. Ja też je lubię ale tylko te co mi się podobają to je zostawiam. często dużo oddaję po roku ponieważ któraś jest inna niż w opisie, rożnie to bywa. już mam ich około 30 najpiękniejszych odmian. Zapraszam do mnie. ;:138
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czasem takie pomyłki są całkiem przyjemne - 2 lata temu zamiast jakiejś wysokiej dekoracyjnej dalii dostałam malutka Autumn Fairy. Wyglądało to troche śmiesznie posadzone (bo to miał być szpaler wysokich dalii od strony ulicy), ale dalia była śliczna.
Obrazek
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Witaj świątecznie, Kasiu! Korzystając z wieczornego leniuchowania przyszłam do Ciebie z rewizytą. Nie rozumiem, dlaczego w opisie masz "kiedyś będzie tam ogród"... Moja droga, Ty już masz ogród, młody, w organizacji, ale masz :) Jest pięknie, a z takim zapałem i kombinacjami :wink: będzie tylko lepiej. Te dalie ;:oj
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55

Post »

U mnie jagody kamczackie również ładnie się obudziły po zimie. Chodzą mi po głowie te dalie piękne kwiaty, tylko troszkę jest pracy przy nich tak jak pisałaś.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Właściwie to nawet nie tak dużo - posadzić na wiosnę i na jesieni wykopać. A w sezonie zarosną pięknie, że pielić nie trzeba. Gorzej, ze trzeba mieć dobre miejsce do przechowania karp przez zimę. No chyba żeby co roku kupować nowe. Albo siać. Bo z nasion też pięknie rosną.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Jagody kamczackie miałam ale wydałam , w ich miejsce dosadziłam borowek i decyzji swojej nie żałuje. :wink:
Natomiast co się tyczy weekendów i roboty na wariata - to mam podobnie ;:306
Oglądając fotki uświadomiłam sobie że też powinnam mieć szachownice bo pamiętam że jesienią sadziłam cebulki ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”