Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Muszę koniecznie pozabierać z salonu moje kartony z nasionkami, bo zapowiedzieli się na dziś rodzice, a mamusia może zawału dostać, jak zobaczy te hurtowe ilości.
Chwilowo zastanawiam się nada kolejnymi wysiewami, bo za kilka-kilkanaście dni będę musiała pewnikiem pikować aksamitki, a większość ładnie wzeszła. Mam całe mnóstwo małych doniczek i chyba tam waśnie trafią moje ,,śmierdzielki".
Naiwnie łudziłam się, że jeśli aksamitki odstraszają część robali, to podziałają i na ziemiórki, ale chyba nie, bo już dwie zaobserwowałam. ;:145
Muszę koniecznie podlać wszystko preparatem owadobójczym i rozwiesić tablice lepowe. ;:223 Tak się starałam, żeby w tym roku sytuacja się nie powtórzyła, ale jednak musiałam coś przegapić.

Z pozytywnych informacji: Tunbergia ruszyła do dzieła! Mam pierwsze trzy wschody. :heja I to tej cieniowanej! ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Renatko, mówisz że pomidorki fajne na przetwory..takie marynowane albo lepiej suszone fiutki :;230 :;230 Matko..
Pamiętam jak w tamtym roku pisałaś o osobistej wycieczce do BR. bardzo miło wspominałaś właścicieli i ogólną atmosferę ;:108 A rodzinka mojego męża mieszka blisko Częstochowy i tak sobie myślę, może najwyższa pora żeby ich odwiedzić ;:224 A skoro bylibyśmy w okolicy może warto wstąpić do Raju ;:209
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko! Naprawdę warto! To bardzo zapracowani ludzie i wszystkie soboty i niedziele spędzają na wszelkiego rodzaju targach i wystawach, a są przesympatyczni i bardzo cierpliwi! ;:224 Dodatkowy rabat za odbiór osobisty też jest atutem... ;:170
Przekonałam się jak bardzo pakowne jest moje autko! Ciut nie dostawczak!
Połączyłam ten wyjazd z krótkim wypoczynkiem i tak planujemy również i w tym roku. ;:333 Oby się udało!
Rodzinne więzi koniecznie należy podtrzymywać! ;:170
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Reniu, a możesz napisać mi coś o tej okrze. Jak z nią postępować? I kiedy można siać rudbekię?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okrę możesz traktować jak paprykę. Wysłałam Ci ją jako ciekawostkę. Rudbekie możesz wysiać w marcu (moja jednoroczna już siedzi w ziemi). ;:333
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, dzięki bardzo ;:168 .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! A po jakim czasie papryczki powinny kiełkować? "Wacikują" się ok tygodnia.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od nasionek, u mnie to trwało ok. dwóch tygodni, ale jak tylko pojawiły się pierwsze kiełki to wszystkie wrzuciłam do ziemi. Teraz widzę, że dwie odmiany nie ruszyły jeszcze w ogóle.
Renka123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2015, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj imienniczko!
Jestem początkująca na FO i z ciekawości zajrzałam, cóż to za dramat wydarzył się Pod Jesionem... a tu proszę, ale mnie nabrałaś. Piękna kolekcja jeżówek i nie tylko. Coś mi się wydaje, że będę tutaj stałym bywalcem (jeśli oczywiście pozwolisz).
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, miałaś okrę w ubiegłym roku? Jakie wrażenia?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! To czekam cierpliwie! Na pierwszy ogień poszły te ostre od Ciebie. Jutro wykładam słodką. Jakie mam to miałaś okazję zobaczyć... :;230

Reniu! Witaj! :wit Zapraszam! Tylko jeden warunek: wchodzisz na własną odpowiedzialność! :;230

Basiu! Niby miałam, ale nawet nie udało mi się dobrze pstryknąć fotki, bo te kilka owocków zaanektowała córeczka koleżanki i nie miaa sumienia zabierać dziecku. Nigdy nie jadłam okry i w tym roku wysieję ponownie, żeby spróbować.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wielokrotnie siałam okrę z marnym skutkiem i już się poddałam. Siałam w tunelu i miałam dosłownie parę sztuk. Czasem marnieją rośliny bez powodu i zupełnie nie wiem o co w uprawie okry chodzi ;:185
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Renatko ale działasz już na całego. To dobrze, bo pewnie i zdrówka więcej.
Ja wzięłam w tym roku na wstrzymanie, sieję dopiero w marcu.
Mam mało doświetlone parapety. Przejeżdżałam tydzień temu obok nawet Ci :wit :D
Nie chwaliłaś się jakie były pozy przy jedzeniu fiutków. :;230 :;230
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu!O to koniecznie muszę poczytać! :shock: Bo tak jak napisałam: chcę spróbować! ;:224
Pobuszowałam dziś w ogrodzie! Trawy zostały przycięte, poobcinałam część bylin, ba nawet ,,kawalontek" rabaty opieliłam. Bałam się pielić, bo nie rozpoznaję niestety wielu roślin i myślę, że zostawiłam sporo chwastów. Gwiazdnica, trawy itp to łatwo, ale czasem był dylemat coś się wysiało, czy chwaścior...
Przekonałam się przy okazji, że na nowej rabacie sasanki już budzą się do życia i mam szansę cieszyć się wiosną cudnymi kwiatkami! :heja

Marylko! Ja w marcu będę miała znacznie mniej czasu, więc korzystam póki mogę.
Ładnie pomachałaś, ale nie zajrzałaś :evil: Choć może i lepiej, bo jeszcze straszny mam bałagan :oops: ;:223
Co do fiutków: zrobiły furorę! ;:215 W zeszłym roku ichnie miałam, ale w tym wysieję, bo bardzo mi smakowały. Tylko jeden kolega miał dziwny wyraz twarzy gdy jadłam go przy nim... jakiś blady się zrobił... ;:224 Koleżanki orzekły, że najbardziej udane pomidory w mojej kolekcji! To pewnie dlatego, że wybrałam im same dorodne sztuki... ;:170
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RENIU, to u Ciebie ziemia nie zmarzła? U mnie, niestety, jeszcze gruda zmarznięta. ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”