Przyszła pora na nową porcję zdjęć
Na początek może kolejne zdjęcie
Aylostera muscula, która podoba mi się coraz bardziej
Posiadam również okaz
Aylostera albiflora, ale on kwitł wcześniej i to już ostatnie kwiatki. Roślina ma inny pokrój niż
muscula.
Nie ograniczam się oczywiście do roślin cebulowych i sukulentów

choć ogranicza mnie miejsce... Na tym zdjęciu jest sępolia, nieodmianowa, w zeszłym roku jakiś listek miałem do ukorzenienia więc go ukorzeniłem

Nie pamiętam jaki ma mieć kolor ale niedługo się dowiem

W każdym razie jest to moja pierwsza roślina uprawiana na knocie. Trochę długo szło mi przestawienie tej rośliny na taką uprawę ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiednich doniczek do takiej uprawy

Długo szukałem czegoś co będzie nie tylko praktyczne ale też ładne - i taki zestaw wybrałem

Na zdjęciu osłonka wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości, knot również jest zielony

Sępolia rośnie na knocie już od dobrych 3 tygodni i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania, jak widać roślina również. I oczywiście podziękowania dla
justus27 za wszystkie informacje o knotach
A to ukorzeniony listek, który dotarł do mnie również od
justus27 - tylko nie wiem, która to odmiana

ale nazwy mam zapisane więc bez problemu go później oznaczę tylko listki wsadziłem do jednej doniczki na czas ukorzeniania i ich nie oznaczyłem przy sadzeniu

Drugi listek żyje ale nie spieszy się z puszczaniem liści.
Większość moich roślin to oczywiście zwartnice - więc teraz trochę ich zdjęć
Tutaj spora część moich zeszłorocznych wysiewów, cebule są dość mocno zróżnicowane wielkościowo. Niektóre są naprawdę duże, inne cą niewiele większe od grochu - ale każda cebula ma już własną doniczkę aby ich nie musieć później ponownie rozsadzać. Możliwe, że największe jeszcze w tym roku przesadzę do większych doniczek za jakiś miesiąc ponieważ rosną bardzo szybko a nie chcę żeby coś hamowało ich wzrost.

Na posadzenie czeka około 200 nowych siewek a także sporo nasion czeka na wysiew jeszcze
Jak widać cebule potrafią kwitnąć nie tylko wczesną wiosną czy zimą prze rozwojem liści - to jest drugi pęd 'Flamenco Queen', oprócz niej do kwitnienia szykuje się pełna, pomarańczowo-czerwona zwartnica, kwitnie czerwono-biała NN, biała 'Christmas Gift' oraz różowa 'Vera'
Jak widać cebule są już w pełni wegetacji

Żeby cebule kwitły potrzebują dużej ilości światła - a im więcej światła tym liście sztywniejsze i jest ich więcej, a im więcej liści tym więcej kwiatów

Osobiście podoba mi się wygląd zwartnic po kwitnieniu, mimo, że są to tylko liście
Oprócz zwartnic na balkonie mam oczywiście też inne rośliny.
Ta fuksja była kupiona jako nieprzewieszająca się (od razu było pewne, że będzie się przewieszać

), jej kwiaty z jakiegoś powodu czasem się nie rozwijają wcale tylko pozostają zamknięte i zamknięte przekwitają

I to nie pojedyncze tylko wszystkie. Teraz się otwierają normalnie ale jakieś 2 tygodnie nie otwierały się

I ich przekwitłe kwiaty są ogólnie świetną zabawką dla kotów