Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

W tym roku cebule zwartnic rozszalały się z kwitnieniem :wink: Do kwitnienia szykują się 4 cebule, 2 mają po 2 pędy kwiatowe, w pełni kwitnienia jest aktualnie 'Flamenco Quenn':
Obrazek

Jednak 5 cebul szykuje się jeszcze do kwitnienia - zapomniałem o pełnej, czerwonej zwartnicy, która kwitła ostatnio zimą, wypuściła już długie liście i kolejny pęd kwiatowy. Jak tak dalej pójdzie to co najmniej do lipca będą mi cebule kwitły a z doświadczenia wiem, że część cebul kwitnie również w sierpniu więc będzie można powiedzieć, że kwitną cały rok :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

One stoją w słońcu czy w cieniu?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit

Chciałam się pochwalić że po zrobieniu odpoczynku mojej cebuli puściła liście. Czy sądzicie że puści też kwiatostan??
Teraz tak wygląda:

Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica - na balkonie cebule stoją w półcieniu niestety :wink: Od rana mają słońce, które niestety około 12 chowa się za blok więc dalej mają cień. Ale rosną całkiem nieźle więc chyba jest im dobrze. Choć ciekawe jak będzie z przyszłym kwitnieniem...

aryia1985 - ciężko określić czy cebula zakwitnie po takim zdjęciu :wink: Ty jesteś jej właścicielem, Ty wiesz jakie miała warunki w zeszłym sezonie i jakiej jest wielkości - i tylko Ty jesteś w stanie ocenić czy ma szanse zakwitnąć. Wypuszczenie liści nie oznacza, że cebula nie zakwitnie więc szansa zawsze jest. Moje cebule kwitną mając nawet po kilka w pełni rozwiniętych liści lub niedługo przed okresem spoczynku gdy wszystkie liście są już rozwinięte. Zapewnij cebuli dużo światłą i kto wie, może odwdzięczy się kwiatami.

Cebula, którą nazwałem śpiącą królewną zaskoczyła mnie zupełnie. Byłem pewien, że jest to jak zawsze ?Christmas Gift? czyli wielkokwiatowa, biała zwartnica. Jak pęd kwiatowy był już spory wiedziałem, że to jednak nie białe lecz czerwone Hippeastrum ? Czyli ?Red Lion?. Wskazywała na to wielkość cebuli, która jest jedną z największych u mnie. Ale jak kwiat się rozwinął to okazało się, że nie wiem co to i skąd to :wink: Nie jest to moja siewka raczej, cebula jest chyba aż za duża ale też nie bardzo wiem skąd miałbym tę cebulę. Na pewno jej nie kupiłem, możliwe, że dostałem kiedyś od kogoś na odratowanie, ciężko stwierdzić. Ale zaskoczenie pozytywne :wink:
Cebula zakwitła tak:
Obrazek
W tle widać, że wypuściła drugi pęd kwiatowy. Kwiat jest dość duży choć na zdjęciu wygląda na małego :wink: Będzie przynajmniej możliwość krzyżowania z czymś 'Flamenco Queen', która również teraz kwitnie.

A tu kawałek rabaty na ogrodzie, gdzie również rosną kwitnące zwartnice. One są wkopane w doniczkach, po kwitnieniu zostaną wykopane i trafią w bardziej słoneczne miejsce. Na pierwszym planie moja siewka, która wygląda idealnie jak jej jeden z rodziców czyli 'Christmas Gift'. W tle widać pędy kwiatowe odmiany 'Vera' - nigdy u mnie nie kwitła, dostałem ją od kogoś ponieważ nie chciała u tej osoby kwitnąć, w tym momencie wypuściła 2 pędy kwiatowe. Nie wiem czy to rzeczywiście ta odmiana - okaże się podczas kwitnienia :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz dla odmiany inne rośliny kwitnące, nie cebulowe :wink:

Te rośliny polecam każdemu, tak naprawdę najważniejsze jest zapewnienie dobrych warunków zimowania a w okresie ciepłym odwdzięczają się pięknym kwitnieniem. Oczywiście mowa o kaktusach i sukulentach :wink:

Niestety straciłem jesienią 2 najstarsze kaktusy z rodzaju Gymnocalycium, które kwitły obficie całe lato. Mimo, że donica była schowana w takiej zabudowanej altanie to temperatura spadła tam w okolicę 0 stopni jednej nocy i zostały uszkodzone wierzchołki wzrostu obu kaktusów. Żaden inny kaktus nie ucierpiał - po tym widać, że Gymnocalycium potrzebują trochę wyższej temperatury. Jeden uszkodzony kaktus zaschnął przez zimą, drugi żył mimo uszkodzonego wierzchołka ale miał dziurę w miejscu wierzchołka, powoli wysychał i nie rósł - jako, że one mają zazwyczaj tylko jeden stożek wzrostu.
Dlatego też w tym roku dokupiłem 2 kolejne kaktusy z tego rodzaju - ale dotarły do mnie 4 sztuki :wink:

Pierwszy z nich to Gymnocalycium baldianum - a właściwie pierwsze 3 ponieważ dotarła do mnie doniczka z 3 sztukami :wink:
W tym momencie największy z tych trzech wygląda tak:
Obrazek
Kwiaty są widoczne z daleka na tle jasnych kamieni i mimo, że rozwiniętych kwiatów ma 2 to właściwie rośliny pod nimi nie widać :wink:

Drugi powoli też wypuszcza kwiaty:
Obrazek

Tutaj kolejny okaz z rodzaju Gymnocalycium - co prawda zamówiłem zupełnie innego, o czysto białych kwiatach i innych cierniach więc nie będę nawet pisał co to miało być :wink: W każdym razie i tak mi się podoba :wink: Choć on potrzebuje więcej słońca do pełnego rozwinięcia kwiatów i nie doczekałem otwarcia kwiatu w dniu, w którym robiłem zdjęcia. Niestety na razie jeden kwiat ponieważ jeden z psów wyłamał mu drugi pąk kwiatowy :wink:
Obrazek

A to gymnokalycium które już w zeszłym roku miałem, nie jest wcale dużo większe niż rok temu ale kwitło obficie czerwono-różowymi kwiatami więc liczę, że w tym roku też nie zawiedzie.
Obrazek

A tu trochę później zakwitający kaktus z rodzaju Echinopsis - okaz raczej nieszkodliwy ponieważ ciężko się nim ukłuć (choć da się :wink: ). Jak widać ma już 7 pąków kwiatowych i mimo, że kwiaty kwitną około 2 dni to są naprawdę wielkie i piękne :wink:
Obrazek

Moja kilkuletnia Rebutia zakwitła niezawodnie jak zawsze - i w tym roku muszę już ją koniecznie przesadzić ponieważ widać, że jest coraz bardziej uciskana przez kaktusa z lewej strony :wink:
Obrazek
Co ciekawe, wczesną wiosną usuwałem z niej stare, zaschnięte owoce, nasiona z ciekawości wysypałem tuż obok niej i wykiełkowało małe stado kaktusów :wink: Muszę je gdzieś przesadzić żeby zobaczyć co z nich wyrośnie.

To jest nowy nabytek - Aylostera muscula - bardzo obficie kwitnący kaktus, gdy go kupiłem nie miał żadnego pączka a teraz kwiaty wyrastają wokół całej rośliny, kolor bardzo jaskrawy, ładnie kontrastujący z cała rośliną.
Obrazek

Ale nie samymi kaktusami żyje człowiek - tu zdjęcie Sinocrassula yunnanensis - przeglądając zdjęcia na necie spodziewałem się bardziej zielonej i nie tak ładnej rośliny ale kupiłem jako ciekawostkę żeby się przekonać jak to na żywo wygląda. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :wink:
Obrazek

To na razie tyle :wink:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Gratuluję kaktusowych kwitnień, Twoje rośliny naprawdę dobrze się prezentują ;:333 . Sinocrassula to nie moja bajka, ale ładnie wygląda wśród tych kamieni :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

No tymi kaktusami to mnie zaskoczyłeś :shock: , tego bym się po Tobie nie spodziewała ;:136 .
Ty to się masz, jak nie koty, to psy robią Ci spustoszenie w roślinach, co za bezduszne stworzenia .
W przypadku uszkodzenia wierzchołka wzrostu u Gymnocalycium, roślina często wytwarza całą masę odrostów na górze, ale u Ciebie pewnie pora roku była nieodpowiednia, albo wdała się jakaś infekcja.
A gdzie to tak jest, że się kupuje dwa, a dostaje cztery?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wisnia897 - ja się sukulentami interesowałem już bardzo wiele lat temu, ale głównie były to kaktusy, ewentualnie Faucaria lub Lithops, przy okazji zakupu kaktusów zaciekawiła mnie ta Sinocrassula, poczytałem o niej, pooglądałem na necie (nigdy nie kupuję pod wpływem chwili, zawsze najpierw sprawdzam co to, jak to wygląda tak naprawdę bo jak wiemy w katalogach sprzedażowych zawsze rośliny wyglądają pięknie i cudownie choć w rzeczywistości tak różowo nie jest, sprawdzam jakie warunki trzeba mieć dla tych roślin i czy jestem je w stanie spełnić), jak już wszystko wiedziałem to stwierdziłem, że zaryzykuję - droga nie była więc wiele nie traciłem :wink: Ale jestem bardzo zadowolony. W doniczce bez kamieni roślina wyglądałaby smutno, nieciekawie - zupełnie nie zwracałoby się na nią uwagi. W otoczeniu jasnych kamieni wygląda super :wink:

barbra13 - ja kocham zwierzęta, dla mnie dom bez zwierząt byłby niepełny :wink: Psy mają wydzielone podwórko gdzie panują (na szczęście cała trójka to niewielkie psy a do właściwego ogródu wchodzą tylko z którymś z domowników) ale na ich terenie mam rośliny również - kaktusy mają tam barierkę ale czasem jakiemuś psu zdarzy się tam wskoczyć :wink: Mając zwierzęta trzeba brać pod uwagę, że one nie zdają sobie sprawy, że coś niszczą :wink: ale wyłamanie pąków kwiatowych czasem się może zdarzyć :wink:

Co do uszkodzonych gymnokalyciów - to drugie, które żyło do wiosny miało cały czubek zaschnięty i zapadnięty, stąd też była dziura w całej roślinie, nie było to małe uszkodzenie. Wiem, że rośliny mają dużą siłę witalną i miałem nadzieję, że ten kaktus wypuści gdzieś jakieś odgałęzienie ale niestety nie bardzo miał jak i z czego. On w środku był już dość mocno wyschnięty, żal mi było go trochę wyrzucać ale nie rokował żadnych nadziei.

Co do zakupów - ja kupuję rośliny najczęściej przez net, i to często u tych samych osób od lat (wtedy wiem, że mogę na nich polegać). U tego sprzedawcy pierwsze zakupy robiłem w 2010 roku, nie były to kaktusy (mają bardzo szeroką ofertę) ale zawsze byłem zadowolony. Nawet to pomylone gymnokalycium mnie nie zraziło :wink: zdarza się :wink: Oprócz tego, że zamiast 1 Gymnocalycium baldianum dostałem w małej doniczce 3 sztuki to zamawiając żywe kamienie czyli Lithops dostałem w doniczce chyba 9 lub 10 sztuk. Co prawda były małe ale spodziewałem się maksymalnie 3 sztuk :wink: W tym momencie część z nich jest już bardzo duża, jeden już 2 razy w międzyczasie zrzucił stare liście i wypuścił nowe, reszta tylko raz. Mam gdzieś zdjęcie ale to wieczorem może wrzucę. Tego sprzedawcę mogę śmiało polecać choć nie będę pisał tu na forum u kogo rośliny kupuję żeby nie było, że komuś reklamę robię :wink: ale barbra13 jak chcesz to mogę Tobie na PW napisać gdzie się tak kupuje :wink:
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit

Widze że moja cebula poszła w liście zamiast w kwiaty ;:145 ;:145

Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszła pora na nową porcję zdjęć :wink:

Na początek może kolejne zdjęcie Aylostera muscula, która podoba mi się coraz bardziej :wink:
Obrazek

Posiadam również okaz Aylostera albiflora, ale on kwitł wcześniej i to już ostatnie kwiatki. Roślina ma inny pokrój niż muscula.
Obrazek

Nie ograniczam się oczywiście do roślin cebulowych i sukulentów :wink: choć ogranicza mnie miejsce... Na tym zdjęciu jest sępolia, nieodmianowa, w zeszłym roku jakiś listek miałem do ukorzenienia więc go ukorzeniłem :wink: Nie pamiętam jaki ma mieć kolor ale niedługo się dowiem :wink: W każdym razie jest to moja pierwsza roślina uprawiana na knocie. Trochę długo szło mi przestawienie tej rośliny na taką uprawę ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiednich doniczek do takiej uprawy :wink: Długo szukałem czegoś co będzie nie tylko praktyczne ale też ładne - i taki zestaw wybrałem :wink: Na zdjęciu osłonka wyszła jaśniejsza niż jest w rzeczywistości, knot również jest zielony :wink: Sępolia rośnie na knocie już od dobrych 3 tygodni i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania, jak widać roślina również. I oczywiście podziękowania dla justus27 za wszystkie informacje o knotach :D
Obrazek

A to ukorzeniony listek, który dotarł do mnie również od justus27 - tylko nie wiem, która to odmiana :wink: ale nazwy mam zapisane więc bez problemu go później oznaczę tylko listki wsadziłem do jednej doniczki na czas ukorzeniania i ich nie oznaczyłem przy sadzeniu :wink: Drugi listek żyje ale nie spieszy się z puszczaniem liści.
Obrazek

Większość moich roślin to oczywiście zwartnice - więc teraz trochę ich zdjęć :wink:
Tutaj spora część moich zeszłorocznych wysiewów, cebule są dość mocno zróżnicowane wielkościowo. Niektóre są naprawdę duże, inne cą niewiele większe od grochu - ale każda cebula ma już własną doniczkę aby ich nie musieć później ponownie rozsadzać. Możliwe, że największe jeszcze w tym roku przesadzę do większych doniczek za jakiś miesiąc ponieważ rosną bardzo szybko a nie chcę żeby coś hamowało ich wzrost.
Obrazek
Na posadzenie czeka około 200 nowych siewek a także sporo nasion czeka na wysiew jeszcze :wink:

Jak widać cebule potrafią kwitnąć nie tylko wczesną wiosną czy zimą prze rozwojem liści - to jest drugi pęd 'Flamenco Queen', oprócz niej do kwitnienia szykuje się pełna, pomarańczowo-czerwona zwartnica, kwitnie czerwono-biała NN, biała 'Christmas Gift' oraz różowa 'Vera'
Obrazek

Jak widać cebule są już w pełni wegetacji :wink: Żeby cebule kwitły potrzebują dużej ilości światła - a im więcej światła tym liście sztywniejsze i jest ich więcej, a im więcej liści tym więcej kwiatów :wink: Osobiście podoba mi się wygląd zwartnic po kwitnieniu, mimo, że są to tylko liście :wink:
Obrazek

Oprócz zwartnic na balkonie mam oczywiście też inne rośliny.
Ta fuksja była kupiona jako nieprzewieszająca się (od razu było pewne, że będzie się przewieszać :wink: ), jej kwiaty z jakiegoś powodu czasem się nie rozwijają wcale tylko pozostają zamknięte i zamknięte przekwitają :wink: I to nie pojedyncze tylko wszystkie. Teraz się otwierają normalnie ale jakieś 2 tygodnie nie otwierały się :wink: I ich przekwitłe kwiaty są ogólnie świetną zabawką dla kotów :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale się u Ciebie zrobiło różnorodnie! ;:138
Kaktusy super - w bardzo dobra stronę zmierzasz :wink:
A gymno na pewno nie 'uschło', tylko dostało grzyba. Kaktus przez jedną zimę bez wody nie uschnie. Natomiast takie infekcje się dość często zdarzają i czasem nie ma ratunku.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Onectica - kaktusy hoduję od kilku lat :wink: może około 10 lat temu miałem już swoje początki ale właściwą opieką otoczone są tak od 3 lat (wcześniej niestety miałem inne rzeczy na głowie :wink: ). I nie wpadłbym nigdy na pomysł podlewania kaktusów zimą :wink: znaczy młode osobniki wykazujące braki trochę podlałbym ale jak widzę albo słyszę, że ktoś podlewa kaktusy zimą w mieszkaniu albo nie podlewa latem bo to przecież kaktus to mi się słabo robi :wink: A gymnokalycium, o którym pisałem (a w sumie o dwóch okazach) zostało uszkodzone przez mróz - infekcji grzybowej nie było, roślina usychała z powodu bardzo dużej rany po przemrożeniu tkanki i wierzchołka wzrostu. Niestety nie było mnie w domu wtedy i musiałem polegać na innych domownikach, którzy się niestety nie znają więc i tak cieszę się, że były tak małe zniszczenia :wink:

Kiedyś miałem dużo bardziej zróżnicowane gatunkowo rośliny doniczkowe ale teraz skupiam się na tych, które interesują mnie szczególnie - nie można skupiać się na wszystkich roślinach bo nie poświęca się im wtedy należytej uwagi. Hodowla kaktusów na pewno sie rozrośnie, cebulowych na pewno przybędzie :wink: Wśród roślin ogrodowych mam większe zróżnicowanie choć tam też sporo cebulowych, bulwiastych, w tym również trochę roślin nie zimujacych u nas ale zimowanie roślin już od bardzo dawna nie jest dla mnie żadną magią. Z ciekawszych doniczkowo-ogrodowych roślin to czekam na rozwinięcie liścia przez dziwidło riviera, które jest u mnie 3 rok. Kupione jako mała bulwka, teraz jest znacznie większe ale niestety wegetacje zawsze zaczyna około czerwca - i choćbym stanął na głowie to nie chce przyspieszyć wegetacji. Ma to duży minus - gdy dziwidło wcale nie myśli o spoczynku przychodzi jesień i z powodu złych warunków świetlnych muszę je na siłę usypiać. W tym roku jest zadołowane w dużej doniczce na ogrodzie więc bez zakłóceń przeniosę je jesienią do domu.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta zwartnica kwitnie na rabacie na ogrodzie rodziców - oczywiście rośnie w doniczce zadołowanej w ziemi :wink: podobno to jest 'Vera':
Obrazek
Ma bardzo duże i dużo kwiatów.

Tak zakwitła kolejna moja siewka - w rzeczywistości kolor ma czerwony. Ma całe płatki wewnątrz kwiatu czerwone (inna siewka miała białe nasady płatków wewnątrz kielicha).
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj też mniej hipeastrowo, trochę więcej sukulentów :wink:
Na początek Faucaria. W tym momencie mam 3 okazy - miał być jeden ale znalazłem jeszcze 2 w markecie :wink: kupiłem ponieważ każda z nich jest inna - może dla niewprawnego oka wyglądają tak samo ale różnią się guzkami na liściach. Pierwsza ma guzki duże, dość nieregularne, druga jest ciemniejszego koloru, guzki na liściach ma drobne, nieregularne, trzecia albo guzków na liściach nie ma (nie mówię o krawędziach liści) lub ma je w regularnym rzędzie. Nie wiem czy w tym roku zakwitną ale nawet jeśli nie to i tak są piękne :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniższe litopsy Lithops dostałem jako jedno zamówienie - znaczy zamówiłem jedną sztukę a dostałem 10 w jednej doniczce - z czego jestem bardzo zadowolony :wink: na zdjęciu jest 9 sztuk ponieważ jedna padła niestety (chyba najmniejsza). Rośliny były małe, wszystkie w tej malutkiej doniczce, w których można kupić małe kaktusy. Po przesadzeniu bardzo mocno urosły (może zdjęcie tego nie oddaje ale po 'wylince' mocno zwiększyły swoje rozmiary.
Obrazek

No i echinopsis zakwitł jak mnie nie było w domu... zakwitły 3 kwiaty, jeden pąk odpadł, pozostałe się rozwijają. Cieszy mnie, że ten okaz tworzy właśnie nową roślinę u swojego podnóża :wink: na zdjęciu tego nie widać ale ja dość często swoje rośliny oglądam z bliska pod kątem patogenów lub chorób żeby szybko reagować i wypatrzyłem młodego kaktusa :wink:
Obrazek

A tu inny echinopsis. Pisałem, że ten kwitnie później - i dopiero zaczął tworzyć pąki kwiatowe:
Obrazek

Żeby nie było, że nie ma zwartnic :wink: Tu pokazana jest kolejna część kolekcji cebul, większość to moje siewki, są tu też sprekelie.
Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dzisiejszy post jest ciekawy.
Faucarie zimowałeś już?

Ja litopsy zabijałam, dopóki nie doczytałam, że trzeba je podlewać 2 razy do roku :wink: Mniej więcej tego się trzymam, nie padają i w końcu kwitną :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”