Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Post »

Ja czekam na granulki od Ogrodnika 24, z tego co zapamiętałem, to 1 granulkę należy rozpuścić w 1 l wody i moczyć nasionka przez kilka minut, potem płyn można użyć do spryskania liści roślin wszelakich, ale nie należy przechowywać r-ru, gdyż traci swoje właściwości.
Trochę to traci sens, skoro miałaś nasiona zaprawiane nano gro i dało to efekt.

No cóż kolejną rzecz będziemy praktykować jako pionierzy, oby z pozytywnym skutkiem.
Moje wątki
Festina Lente
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Z tego wynika , że muszę zmobilizować siły i posiać większą partię .
Teraz zaczęłam zastanawiać się nad tą cebulą .Posiałam na dymkę , nie wierzyłam , że duża urośnie bo siałam pod
koniec kwietnia .Urosła ładna do jedzenia .Może to zasługa odmiany a nie nano gro ?
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2014, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doprecyzuję jeszcze raz stosowanie nano gro

Sporządzenie roztworu: rozpuszczamy 1 granulkę w 1 litrze wody (najlepiej destylowanej/demineralizowanej ale nie koniecznie i najlepiej o temperaturze 20 - 23 stopnie). Najlepiej wrzucić granulkę i niech się sama powoli rozpuszcza (może to potrwać z 10 minut). Jak już nie będzie jej widać to przed stosowaniem należy wymieszać roztwór.

Zaprawianie nasion: moczymy nasiona przez 30 sekund, nic się nie stanie jak pomoczymy minutę czy dwie ale żeby nie wyszło z tego pół godziny :). Jeżeli chcemy zaprawić bardzo drobne nasiona to wysiewamy je najpierw na podłoże a potem kilkukrotnie bardzo mocno spryskujemy to podłoże roztworem.

Przydatność roztworu: roztwór nadaje się do użycia przez 24 godziny, później nie ma żadnych właściwości.

To co zostanie nam z moczenia nasion możemy użyć do spryskania lub podlania wszystkich roślin jakie mamy w domu, zarówno użytkowych jak i ozdobnych. Jeżeli wszystkie wysiewy robimy na raz to litr roztworu starczy nam na tysiące nasion.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co w takim razie odpowiesz, jak Firmy nasienne sprzedając nasiona, na opakowaniach informują o zaprawianiu ich w nano-gro? A Ludzie uważają , że zarówno kwiaty, jak i warzywa lepiej rosną.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może zaprawiają nasiona proszkiem a nie roztworem.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Biotit pisze:Co w takim razie odpowiesz, jak Firmy nasienne sprzedając nasiona, na opakowaniach informują o zaprawianiu ich w nano-gro? A Ludzie uważają , że zarówno kwiaty, jak i warzywa lepiej rosną.
Proszę o konkrety.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Dżdżownice kalifornijskie

Post »

Witam

niestety patent z kanapką w celu odizolowania dżdżownic okazał się nietrafiony, chociaż sznurek wciągnęły do środka:

Obrazek

Pasażerów było kilkadziesiąt, a reszta zrezygnowała z wycieczki.
Na samym dnie jest teraz to co na górze i odwrotnie, bawełniana ściereczka, gruby karton i reszta celulozy zostały skonsumowane.

Obrazek

Postanowiłem, następnym razem przenieść je przez bramkę z siatką, choć najbardziej podoba mi się taki patent

https://www.youtube.com/watch?v=Z9-W_G7ppLw :

Młodzież z obornikiem końskim , których przywiozłem od Hodowców ponad miesiąc temu, dziś mnie owocnie przywitali ,
trochę wyrośli, mają już dzieci i chyba byli głodni:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Piotrek, a jakby tak spróbować tą kanapkę zakopać, może wtedy chętniej do niej wejdą, jak będzie wgłębi (w ciepełku i ciemności). Po jakimś czasie szybko wyciągnąć zanim zdążą się z niej ewakuować.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się, że objętościowo będą więksi niż kanapka. Jest tam kilka skupisk (Rodzin?) wielkości pięści. Reszta to wolni strzelcy, a może szukający szczęścia? Poza tym kubeł, a więc i kanapka jest przykryty ręcznikiem i panują tam warunki nocne przez 24h
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

To zrób wieeeelką kanapkę i ją zakop :wink: . A wolni strzelcy, jak to w życiu, zawsze jacyś będą :;230
Myślę, że powinny wejść do tej "kanapy", jeśli tylko oczywiście to co teraz mają jest już przerobione. Bo przecież coś jeść muszą.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

O matko,ale zdjęcie. Chyba w "to to" to nigdy się nie będę bawić. Wiem ,wiem dżdżownice są pożyteczne ....... ;:173
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon paprykowy 2016 rozpocząłem:

Zamiast Sterluxu Firma z Pasłęka wprowadziła Verve, 20 l kosztuje w Castoramie 8,32 zł, więc cena b.przystępna jak na ziemię do wysiewu nasion:

Obrazek

Wysiałem najostrzejsze papryki z rodzaju Capsicum Chinense, a więc Carolinę, kilka Habanero, Scorpionów i Nagich Jolek.
W drugiej wieolodoniczce wysiałem kwiaty - po raz 1 w Życiu. Kolejne papryki wysieję za miesiąc.

Nano Gro zakupione, ciekawym produktem jest Fito Doktor, nasiona zostały zaprawione , czas pokaże z jakim skutkiem:

Obrazek

Obrazek

Growbox w tym roku zakryłem kocem ratunkowym (świetny patent) i zrobił się problem z posianymi nasionami, aby było im dobrze. Do tej pory były waciki z nasionkami itd, teraz ten ból odpadł (b.dobrze).

Otóż nasionka w ziemi 3-ba ogrzewać , aby szybko wzeszły. Włączyłem więc 2 Fluory, całość zakryłem przed szybkim parowaniem i zarazem magazynowaniem ciepła agrowłókniną i czekam na wschody. Fluory świecą około 6 h dziennie.
Temp. wewnątrz growboxu wynosi 30 C, na tym etapie wilgotność nie ma znaczenia.

Obrazek

Dżdżownice mają się świetnie, bardzo sprawnie i szybko produkują biohumus, więc będzie czym podlewać siewki, zamiast używania chemii, czyli Florowitu.
Moje wątki
Festina Lente
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Paten do przesiewania kompostu genialny!

Moje kalifonijki aklimatyzują się. Wszystko wolno trawią!

Trzymam kciuki za Twoje siewki ;:215
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Biotit pisze:Sezon paprykowy 2016 rozpocząłem
:lol: ja też.
W tym sezonie carolina zakiszę w solance, wg podobnej receptury
jak produkcja tabasco.
Powstanie z tego ,,broń defensywna".
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

pomidormen,
bardzo proszę konkrety.
Pozytywne działanie preparatu Nano-Gro sprawdzone zostało przez mnie osobiście na wysianych nasionkach astrów już (jak dobrze pamiętam) w 2012r. Wszystkie nasiona powschodziły. Tak pięknie wybarwionych kwiatów astrów i bardzo zdrowo rosnących nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać w uprawie z siewu bezpośrednio do gruntu.

Cztery dni temu wysiałam w domu do doniczek nasionka żeniszka meksykańskiego zaprawione właśnie tym preparatem. I dziś już w doniczkach pojawiły się już malutkie roślinki. Producent nasionek w instrukcji podaje, że wschody następują po 7-14 dniach od wysiewu w temp. 18-21 st. C. U mnie zaś temperatura wynosi 20 st. C.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”