Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
Ja czekam na granulki od Ogrodnika 24, z tego co zapamiętałem, to 1 granulkę należy rozpuścić w 1 l wody i moczyć nasionka przez kilka minut, potem płyn można użyć do spryskania liści roślin wszelakich, ale nie należy przechowywać r-ru, gdyż traci swoje właściwości.
Trochę to traci sens, skoro miałaś nasiona zaprawiane nano gro i dało to efekt.
No cóż kolejną rzecz będziemy praktykować jako pionierzy, oby z pozytywnym skutkiem.
Trochę to traci sens, skoro miałaś nasiona zaprawiane nano gro i dało to efekt.
No cóż kolejną rzecz będziemy praktykować jako pionierzy, oby z pozytywnym skutkiem.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z tego wynika , że muszę zmobilizować siły i posiać większą partię .
Teraz zaczęłam zastanawiać się nad tą cebulą .Posiałam na dymkę , nie wierzyłam , że duża urośnie bo siałam pod
koniec kwietnia .Urosła ładna do jedzenia .Może to zasługa odmiany a nie nano gro ?
Teraz zaczęłam zastanawiać się nad tą cebulą .Posiałam na dymkę , nie wierzyłam , że duża urośnie bo siałam pod
koniec kwietnia .Urosła ładna do jedzenia .Może to zasługa odmiany a nie nano gro ?
- flytrap
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lis 2014, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doprecyzuję jeszcze raz stosowanie nano gro
Sporządzenie roztworu: rozpuszczamy 1 granulkę w 1 litrze wody (najlepiej destylowanej/demineralizowanej ale nie koniecznie i najlepiej o temperaturze 20 - 23 stopnie). Najlepiej wrzucić granulkę i niech się sama powoli rozpuszcza (może to potrwać z 10 minut). Jak już nie będzie jej widać to przed stosowaniem należy wymieszać roztwór.
Zaprawianie nasion: moczymy nasiona przez 30 sekund, nic się nie stanie jak pomoczymy minutę czy dwie ale żeby nie wyszło z tego pół godziny
. Jeżeli chcemy zaprawić bardzo drobne nasiona to wysiewamy je najpierw na podłoże a potem kilkukrotnie bardzo mocno spryskujemy to podłoże roztworem.
Przydatność roztworu: roztwór nadaje się do użycia przez 24 godziny, później nie ma żadnych właściwości.
To co zostanie nam z moczenia nasion możemy użyć do spryskania lub podlania wszystkich roślin jakie mamy w domu, zarówno użytkowych jak i ozdobnych. Jeżeli wszystkie wysiewy robimy na raz to litr roztworu starczy nam na tysiące nasion.
Sporządzenie roztworu: rozpuszczamy 1 granulkę w 1 litrze wody (najlepiej destylowanej/demineralizowanej ale nie koniecznie i najlepiej o temperaturze 20 - 23 stopnie). Najlepiej wrzucić granulkę i niech się sama powoli rozpuszcza (może to potrwać z 10 minut). Jak już nie będzie jej widać to przed stosowaniem należy wymieszać roztwór.
Zaprawianie nasion: moczymy nasiona przez 30 sekund, nic się nie stanie jak pomoczymy minutę czy dwie ale żeby nie wyszło z tego pół godziny

Przydatność roztworu: roztwór nadaje się do użycia przez 24 godziny, później nie ma żadnych właściwości.
To co zostanie nam z moczenia nasion możemy użyć do spryskania lub podlania wszystkich roślin jakie mamy w domu, zarówno użytkowych jak i ozdobnych. Jeżeli wszystkie wysiewy robimy na raz to litr roztworu starczy nam na tysiące nasion.
- Biotit
Co w takim razie odpowiesz, jak Firmy nasienne sprzedając nasiona, na opakowaniach informują o zaprawianiu ich w nano-gro? A Ludzie uważają , że zarówno kwiaty, jak i warzywa lepiej rosną.
Może zaprawiają nasiona proszkiem a nie roztworem.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o konkrety.Biotit pisze:Co w takim razie odpowiesz, jak Firmy nasienne sprzedając nasiona, na opakowaniach informują o zaprawianiu ich w nano-gro? A Ludzie uważają , że zarówno kwiaty, jak i warzywa lepiej rosną.
- Biotit
Dżdżownice kalifornijskie
Witam
niestety patent z kanapką w celu odizolowania dżdżownic okazał się nietrafiony, chociaż sznurek wciągnęły do środka:

Pasażerów było kilkadziesiąt, a reszta zrezygnowała z wycieczki.
Na samym dnie jest teraz to co na górze i odwrotnie, bawełniana ściereczka, gruby karton i reszta celulozy zostały skonsumowane.

Postanowiłem, następnym razem przenieść je przez bramkę z siatką, choć najbardziej podoba mi się taki patent
https://www.youtube.com/watch?v=Z9-W_G7ppLw :
Młodzież z obornikiem końskim , których przywiozłem od Hodowców ponad miesiąc temu, dziś mnie owocnie przywitali ,
trochę wyrośli, mają już dzieci i chyba byli głodni:

niestety patent z kanapką w celu odizolowania dżdżownic okazał się nietrafiony, chociaż sznurek wciągnęły do środka:

Pasażerów było kilkadziesiąt, a reszta zrezygnowała z wycieczki.
Na samym dnie jest teraz to co na górze i odwrotnie, bawełniana ściereczka, gruby karton i reszta celulozy zostały skonsumowane.

Postanowiłem, następnym razem przenieść je przez bramkę z siatką, choć najbardziej podoba mi się taki patent
https://www.youtube.com/watch?v=Z9-W_G7ppLw :
Młodzież z obornikiem końskim , których przywiozłem od Hodowców ponad miesiąc temu, dziś mnie owocnie przywitali ,
trochę wyrośli, mają już dzieci i chyba byli głodni:

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Piotrek, a jakby tak spróbować tą kanapkę zakopać, może wtedy chętniej do niej wejdą, jak będzie wgłębi (w ciepełku i ciemności). Po jakimś czasie szybko wyciągnąć zanim zdążą się z niej ewakuować.
- Biotit
Obawiam się, że objętościowo będą więksi niż kanapka. Jest tam kilka skupisk (Rodzin?) wielkości pięści. Reszta to wolni strzelcy, a może szukający szczęścia? Poza tym kubeł, a więc i kanapka jest przykryty ręcznikiem i panują tam warunki nocne przez 24h
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
To zrób wieeeelką kanapkę i ją zakop
. A wolni strzelcy, jak to w życiu, zawsze jacyś będą
Myślę, że powinny wejść do tej "kanapy", jeśli tylko oczywiście to co teraz mają jest już przerobione. Bo przecież coś jeść muszą.

Myślę, że powinny wejść do tej "kanapy", jeśli tylko oczywiście to co teraz mają jest już przerobione. Bo przecież coś jeść muszą.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
O matko,ale zdjęcie. Chyba w "to to" to nigdy się nie będę bawić. Wiem ,wiem dżdżownice są pożyteczne ....... 

- Biotit
Sezon paprykowy 2016 rozpocząłem:
Zamiast Sterluxu Firma z Pasłęka wprowadziła Verve, 20 l kosztuje w Castoramie 8,32 zł, więc cena b.przystępna jak na ziemię do wysiewu nasion:

Wysiałem najostrzejsze papryki z rodzaju Capsicum Chinense, a więc Carolinę, kilka Habanero, Scorpionów i Nagich Jolek.
W drugiej wieolodoniczce wysiałem kwiaty - po raz 1 w Życiu. Kolejne papryki wysieję za miesiąc.
Nano Gro zakupione, ciekawym produktem jest Fito Doktor, nasiona zostały zaprawione , czas pokaże z jakim skutkiem:

Growbox w tym roku zakryłem kocem ratunkowym (świetny patent) i zrobił się problem z posianymi nasionami, aby było im dobrze. Do tej pory były waciki z nasionkami itd, teraz ten ból odpadł (b.dobrze).
Otóż nasionka w ziemi 3-ba ogrzewać , aby szybko wzeszły. Włączyłem więc 2 Fluory, całość zakryłem przed szybkim parowaniem i zarazem magazynowaniem ciepła agrowłókniną i czekam na wschody. Fluory świecą około 6 h dziennie.
Temp. wewnątrz growboxu wynosi 30 C, na tym etapie wilgotność nie ma znaczenia.

Dżdżownice mają się świetnie, bardzo sprawnie i szybko produkują biohumus, więc będzie czym podlewać siewki, zamiast używania chemii, czyli Florowitu.
Zamiast Sterluxu Firma z Pasłęka wprowadziła Verve, 20 l kosztuje w Castoramie 8,32 zł, więc cena b.przystępna jak na ziemię do wysiewu nasion:

Wysiałem najostrzejsze papryki z rodzaju Capsicum Chinense, a więc Carolinę, kilka Habanero, Scorpionów i Nagich Jolek.
W drugiej wieolodoniczce wysiałem kwiaty - po raz 1 w Życiu. Kolejne papryki wysieję za miesiąc.
Nano Gro zakupione, ciekawym produktem jest Fito Doktor, nasiona zostały zaprawione , czas pokaże z jakim skutkiem:

Growbox w tym roku zakryłem kocem ratunkowym (świetny patent) i zrobił się problem z posianymi nasionami, aby było im dobrze. Do tej pory były waciki z nasionkami itd, teraz ten ból odpadł (b.dobrze).
Otóż nasionka w ziemi 3-ba ogrzewać , aby szybko wzeszły. Włączyłem więc 2 Fluory, całość zakryłem przed szybkim parowaniem i zarazem magazynowaniem ciepła agrowłókniną i czekam na wschody. Fluory świecą około 6 h dziennie.
Temp. wewnątrz growboxu wynosi 30 C, na tym etapie wilgotność nie ma znaczenia.

Dżdżownice mają się świetnie, bardzo sprawnie i szybko produkują biohumus, więc będzie czym podlewać siewki, zamiast używania chemii, czyli Florowitu.
Paten do przesiewania kompostu genialny!
Moje kalifonijki aklimatyzują się. Wszystko wolno trawią!
Trzymam kciuki za Twoje siewki
Moje kalifonijki aklimatyzują się. Wszystko wolno trawią!
Trzymam kciuki za Twoje siewki

Biotit pisze:Sezon paprykowy 2016 rozpocząłem

W tym sezonie carolina zakiszę w solance, wg podobnej receptury
jak produkcja tabasco.
Powstanie z tego ,,broń defensywna".
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
pomidormen,
bardzo proszę konkrety.
Pozytywne działanie preparatu Nano-Gro sprawdzone zostało przez mnie osobiście na wysianych nasionkach astrów już (jak dobrze pamiętam) w 2012r. Wszystkie nasiona powschodziły. Tak pięknie wybarwionych kwiatów astrów i bardzo zdrowo rosnących nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać w uprawie z siewu bezpośrednio do gruntu.
Cztery dni temu wysiałam w domu do doniczek nasionka żeniszka meksykańskiego zaprawione właśnie tym preparatem. I dziś już w doniczkach pojawiły się już malutkie roślinki. Producent nasionek w instrukcji podaje, że wschody następują po 7-14 dniach od wysiewu w temp. 18-21 st. C. U mnie zaś temperatura wynosi 20 st. C.
bardzo proszę konkrety.
Pozytywne działanie preparatu Nano-Gro sprawdzone zostało przez mnie osobiście na wysianych nasionkach astrów już (jak dobrze pamiętam) w 2012r. Wszystkie nasiona powschodziły. Tak pięknie wybarwionych kwiatów astrów i bardzo zdrowo rosnących nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać w uprawie z siewu bezpośrednio do gruntu.
Cztery dni temu wysiałam w domu do doniczek nasionka żeniszka meksykańskiego zaprawione właśnie tym preparatem. I dziś już w doniczkach pojawiły się już malutkie roślinki. Producent nasionek w instrukcji podaje, że wschody następują po 7-14 dniach od wysiewu w temp. 18-21 st. C. U mnie zaś temperatura wynosi 20 st. C.