Mój prawie ogród - Iwika
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój prawie ogród - Iwika
Iwona jaki nawóz do datur kupujesz ? W OB nie było wyboru był tylko biohumus do datur no i taki wzięłam .Ciekawe jak się spisze..
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko -twoje datury MISTRZOSTWO ŚWIATA.
Mam pytanie,czy sprzedajesz może badlaki , jestem chętna ,obojętnie czy teraz czy na jesieni.
Moje w porównaniu z twoimi ufffff..... szkoda gadać.W tym roku po raz pierwszy wysiałam daturę(na opakowaniu było napisane-wieloletnia, pełna ,żółta.O dziwo zeszła iw tej chwili ma po trzeciej parze listków.)Przymierzam się do pikowania,ale ztego co poczytałam u Ciebie to wtym roku raczej nie zakwitnie.

Mam pytanie,czy sprzedajesz może badlaki , jestem chętna ,obojętnie czy teraz czy na jesieni.
Moje w porównaniu z twoimi ufffff..... szkoda gadać.W tym roku po raz pierwszy wysiałam daturę(na opakowaniu było napisane-wieloletnia, pełna ,żółta.O dziwo zeszła iw tej chwili ma po trzeciej parze listków.)Przymierzam się do pikowania,ale ztego co poczytałam u Ciebie to wtym roku raczej nie zakwitnie.

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Mirko gratulacje że udało Ci się wychodować z nasionek. Ja próbowałam już trzy razy i nic . Kończe z tym. Teraz tylko kupuje albo się wymieniam swoimi na inne
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Iwonko przepraszam, że tu odpowiadam Agnieszce ,ale nie mamy jeszcze swoich wątków(założę jak tylko coś się ruszy wiosennie)
Agnieszko bardzo bym chciała ,żeby się udało(i były rzeczywiście takie jak na opakowaniu,miałabym coś do zaoferowania na wymianę-wzeszło10 roślinek)
Agnieszko bardzo bym chciała ,żeby się udało(i były rzeczywiście takie jak na opakowaniu,miałabym coś do zaoferowania na wymianę-wzeszło10 roślinek)
Pozdrawiam Mirka
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
mirdem pisze:Iwonko -twoje datury MISTRZOSTWO ŚWIATA.
Moje w porównaniu z twoimi ufffff..... szkoda gadać.W tym roku po raz pierwszy wysiałam daturę(na opakowaniu było napisane-wieloletnia, pełna ,żółta.O dziwo zeszła iw tej chwili ma po trzeciej parze listków.)Przymierzam się do pikowania,ale ztego co poczytałam u Ciebie to wtym roku raczej nie zakwitnie.![]()
Raczej to będzie tz. jednoroczna którą karpe można przechowywać

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- gosia07
Iwonko czy twoje wszystkie datury dają już oznaki życia ? U mnie z 3 dużych tylko jedna i boje się czy tych dwóch nie przesuszyłam a trzymałam i podlewałam je razem.
-
- iwika
- 500p
- Kontakt:
U mnie wszystkie budzą się powoli, jeszcze miesiąc i je wyciągam na dwór( o ile pogoda pozwoli na to).gosia07 pisze:Iwonko czy twoje wszystkie datury dają już oznaki życia ? U mnie z 3 dużych tylko jedna i boje się czy tych dwóch nie przesuszyłam a trzymałam i podlewałam je razem.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Moge wiedzieć co to z odmiany?? bo większość sprzedających nawet nie wie co sprzedaje.
Ale postępowanie z tymi jest takie same jak z innymi, najlepiej by liście były w słońcu a korzenie( donica) w zacienieniu bo jak wszystkie nie lubią nagrzewania korzeni.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
Ta różowa to Odorant a ta druga niestety niema nazwy podobno nowość kwiaty mają być kremowe z żółto-pomarańczowym środkiem. Roślinki są bardzo dobrze ukorzenione.
- gosia07
Iwonko mam problem moim daturom przebarwiają się liście tz brzegi zaczynają a w niektórych punktowo jaśnieją (żółkną?)liście widać to bardziej pod światło od spodu liścia co to może być?Jak je ratować?Nie wiem kiedy to przeczytasz spróbuje popytać gdzie indziej ale jak możesz to odpowiedz 

- iwika
- 500p
- Kontakt:
Ciężko coś napisać bez fot ale jak nie widać od spodu pajęczynek to wszystko ok. Datury to rośliny tarasowe które nie lubią mieszkań. Ja teraz liści nie traktuje "powarznie"one i tak szybko opadują właśnie jak piszesz zółkną w ten sposób. Właściwe wyrastają ok 2-3 liścia już na dworze nawet te pierwsze mogą być nijakie nawet troche karbowene- jest to normalne.
Ja generalnie nawet u młodych roślin traktuje że obrywam od połowy w dół wszystkie liście.
Ja generalnie nawet u młodych roślin traktuje że obrywam od połowy w dół wszystkie liście.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- gosia07
Iwonko dziękuję za odpowiedź .Trochę mnie uspokoiłaś 

-
Iwonko mam pytanie doCiebie jak eksperta od datur. Kupiłam nasionka daturki fioletowej było napisane że wieloletnia i przechowywać jak dalie.
Przeglądając forum pomyślałam że to jednak daturka jednoroczna ale teraza sama nie wiem. Oglądając zdjęcia datur jednorocznych zuważyłam że ich łodygi są fioletowe /chodzi o fioletową/ a moja daturka z wysiewu ma łodygę zieloną. Teraz sama nie wiem czy ti jednoroczna czy wieloletnia.
Możesz mi pomóc.
Przeglądając forum pomyślałam że to jednak daturka jednoroczna ale teraza sama nie wiem. Oglądając zdjęcia datur jednorocznych zuważyłam że ich łodygi są fioletowe /chodzi o fioletową/ a moja daturka z wysiewu ma łodygę zieloną. Teraz sama nie wiem czy ti jednoroczna czy wieloletnia.
Możesz mi pomóc.
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Oj niestety na jednorocznych to ja się dobrze nie znam, mam sama takie ale sprawdziłam że i u mnie łodyżka fioletowa. A może to żółta ?? nie mam takiej więc nie wiem jaką ona ma kolor łodyżki 

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika