Mój prawie ogród - Iwika

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój prawie ogród - Iwika

Post »

Iwona jaki nawóz do datur kupujesz ? W OB nie było wyboru był tylko biohumus do datur no i taki wzięłam .Ciekawe jak się spisze..
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko -twoje datury MISTRZOSTWO ŚWIATA.

Mam pytanie,czy sprzedajesz może badlaki , jestem chętna ,obojętnie czy teraz czy na jesieni.
Moje w porównaniu z twoimi ufffff..... szkoda gadać.W tym roku po raz pierwszy wysiałam daturę(na opakowaniu było napisane-wieloletnia, pełna ,żółta.O dziwo zeszła iw tej chwili ma po trzeciej parze listków.)Przymierzam się do pikowania,ale ztego co poczytałam u Ciebie to wtym roku raczej nie zakwitnie. :cry: :cry:
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Mirko gratulacje że udało Ci się wychodować z nasionek. Ja próbowałam już trzy razy i nic . Kończe z tym. Teraz tylko kupuje albo się wymieniam swoimi na inne
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Iwonko przepraszam, że tu odpowiadam Agnieszce ,ale nie mamy jeszcze swoich wątków(założę jak tylko coś się ruszy wiosennie)

Agnieszko bardzo bym chciała ,żeby się udało(i były rzeczywiście takie jak na opakowaniu,miałabym coś do zaoferowania na wymianę-wzeszło10 roślinek)
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

mirdem pisze:Iwonko -twoje datury MISTRZOSTWO ŚWIATA.

Mam pytanie,czy sprzedajesz może badlaki , jestem chętna ,obojętnie czy teraz czy na jesieni.
Moje w porównaniu z twoimi ufffff..... szkoda gadać.W tym roku po raz pierwszy wysiałam daturę(na opakowaniu było napisane-wieloletnia, pełna ,żółta.O dziwo zeszła iw tej chwili ma po trzeciej parze listków.)Przymierzam się do pikowania,ale ztego co poczytałam u Ciebie to wtym roku raczej nie zakwitnie. :cry: :cry:

Raczej to będzie tz. jednoroczna którą karpe można przechowywać :wink: I zakwitnie :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko czy twoje wszystkie datury dają już oznaki życia ? U mnie z 3 dużych tylko jedna i boje się czy tych dwóch nie przesuszyłam a trzymałam i podlewałam je razem.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonko. Przepraszam że pokazuje daturki u Ciebie ale chciałam zapytać czy to są daturki jedne z tych które posiadasz. Kupiłam je ostatnio Obrazek
Obrazek
Sadzonki mają 10 cm.Możesz podpowidzieć jak ich niezmarnować. Pomimo tego zakupu i tak chciałabym od Ciebie niektóre daturki.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

gosia07 pisze:Iwonko czy twoje wszystkie datury dają już oznaki życia ? U mnie z 3 dużych tylko jedna i boje się czy tych dwóch nie przesuszyłam a trzymałam i podlewałam je razem.
U mnie wszystkie budzą się powoli, jeszcze miesiąc i je wyciągam na dwór( o ile pogoda pozwoli na to).
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

agnieszkar1978 pisze:Witaj Iwonko. Przepraszam że pokazuje daturki u Ciebie ale chciałam zapytać czy to są daturki jedne z tych które posiadasz. Kupiłam je ostatnio Obrazek
Obrazek
Sadzonki mają 10 cm.Możesz podpowidzieć jak ich niezmarnować. Pomimo tego zakupu i tak chciałabym od Ciebie niektóre daturki.

Moge wiedzieć co to z odmiany?? bo większość sprzedających nawet nie wie co sprzedaje.

Ale postępowanie z tymi jest takie same jak z innymi, najlepiej by liście były w słońcu a korzenie( donica) w zacienieniu bo jak wszystkie nie lubią nagrzewania korzeni.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta różowa to Odorant a ta druga niestety niema nazwy podobno nowość kwiaty mają być kremowe z żółto-pomarańczowym środkiem. Roślinki są bardzo dobrze ukorzenione.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko mam problem moim daturom przebarwiają się liście tz brzegi zaczynają a w niektórych punktowo jaśnieją (żółkną?)liście widać to bardziej pod światło od spodu liścia co to może być?Jak je ratować?Nie wiem kiedy to przeczytasz spróbuje popytać gdzie indziej ale jak możesz to odpowiedz :D
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ciężko coś napisać bez fot ale jak nie widać od spodu pajęczynek to wszystko ok. Datury to rośliny tarasowe które nie lubią mieszkań. Ja teraz liści nie traktuje "powarznie"one i tak szybko opadują właśnie jak piszesz zółkną w ten sposób. Właściwe wyrastają ok 2-3 liścia już na dworze nawet te pierwsze mogą być nijakie nawet troche karbowene- jest to normalne.
Ja generalnie nawet u młodych roślin traktuje że obrywam od połowy w dół wszystkie liście.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko dziękuję za odpowiedź .Trochę mnie uspokoiłaś :D
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko mam pytanie doCiebie jak eksperta od datur. Kupiłam nasionka daturki fioletowej było napisane że wieloletnia i przechowywać jak dalie.
Przeglądając forum pomyślałam że to jednak daturka jednoroczna ale teraza sama nie wiem. Oglądając zdjęcia datur jednorocznych zuważyłam że ich łodygi są fioletowe /chodzi o fioletową/ a moja daturka z wysiewu ma łodygę zieloną. Teraz sama nie wiem czy ti jednoroczna czy wieloletnia.
Możesz mi pomóc.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oj niestety na jednorocznych to ja się dobrze nie znam, mam sama takie ale sprawdziłam że i u mnie łodyżka fioletowa. A może to żółta ?? nie mam takiej więc nie wiem jaką ona ma kolor łodyżki :?
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”