Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Drogi Sylwku! Przepiękne kosze z hiacyntami. Barwy wyśmienite. U mnie dopiero wychodzą z ziemi. Też będzie pięknie. Numer gg przekazany. Powiedziałam Ali aby się spieszyła, bo się jeszcze rozmyślisz...
Pozdrawiam serdecznie, pa :wit ;:196 :heja
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

KaRo pisze:....
Zawsze wydawało mi się ,że w zamkniętym pomieszczeniu musi być zbyt intensywny,duszący.
Ale nie narzekacie na jego nadmiar?
Pięknie wyglądają ...
Dlatego postanowiłem wstawiać tylko na noc .. żeby tego zapachu nie było za dużo :-). Ale faktycznie gdy np pochylam się nisko nad koszem i coś w nim "grzebię" to aż w głowie się kręci od zapachu :-), a wczoraj jak wstawiłem do domu to był w kwiatach trzmiel ... ale upadł na podłogę i chodził jak pijany - żonka się śmieje, że może się odurzył zapachem :-)

A przy okazjii muszę się przyznać, że wczoraj znowu nie zapanowaliśmy nad swoim "bzikiem" ... dwa kolejne krzewy nam przybyły: Kalina Japońska "Mariesii" i Ostrokrzew Drobnolistny "Golden Gem" (niestety chyba kiepsko zimuje :-()
Na "usprawiedliwienie" tylko dodam, że ta kalina była na naszej "liście chciejstw" więc jej zakup to nie aż takie wielkie wariactwo :-)
Obrazek

Obrazek

Och ta "choroba" :heja a co to będzie za kilka dni, gdy otworzą szkółkę host

I tak na koniec dzisiejszej notki .... oto jak w chwili obecnej wygląda nasz mały kącik ogródkowy tu w Holandii. Dużo by pisać czemu tu tak gęsto i co to wszystko jest więc pozostawmy to tylko jako "widokówkę". Nie obejmuje ona kilku innych roślin, które tu utrzymujemy ale to ten najbardziej aktywny kącik.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rozumiem,że to wszystko jest do przetransportowania do kraju :D ;:138
Ogromniasta już kolekcja .... a to tylko widojkówka jedna z wielu jakie pewnie mógłbys nam pokazac...
Nie pytam co tam rośnie choć aż mnie skręca z ciekawości ale o jeden krzew muszę :oops:
ten liściasty na pierwszym planie z lewej strony to co ? :wink:
Sylwku "Golden Gem" zimuje u mnie kilka dobrych lat nie przemarza mimo nieokrywania ale nie rośnie dobrze :(
Mam 5 różnych odmian ostrokrzewów i mogę powiedzieć,że mam doświadczenie w ich uprawie ale ten ... ten kwalifikuje się do usunięcia ,tylko mam za miękkie serce,nic prawie nie wyrzucam więc rośnie nadal ale to nędzny krzaczek przy pozostałych.
Postanowiłam w tym roku go przesadzić lub za rok definitywnie wykopać.
Wasze zakupy są bardzo udane, krzewy dorodne ,piękne :wit
sylwekw

Post »

stasia109 pisze:Drogi Sylwku! Przepiękne kosze z hiacyntami. Barwy wyśmienite. .....
Są jeszcze żółte ale coś się spóźniają - mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć zanim inne kolory całkiem przekwitną - chciałbym mieć cała paletę barw jednocześnie :-)
KaRo pisze:Rozumiem,że to wszystko jest do przetransportowania do kraju ....
Nie pytam co tam rośnie choć aż mnie skręca z ciekawości ale o jeden krzew muszę :oops:
ten liściasty na pierwszym planie z lewej strony to co ? :wink:
Sylwku "Golden Gem" zimuje u mnie kilka dobrych lat nie przemarza mimo nieokrywania ale nie rośnie dobrze :(
....
No nie wszystko na raz ale w efekcie końcowym wszystko trafi do naszego ogrodu w takiej czy innej postaci :-).
Jeśli chodzi Krystyno o Golden Gem .... mamy świadomość, że możemy mieć trudności z utrzymaniem go ale tak się żonce spodobał, że nie było mocnych. Co ciekawe na jednej półce stały tez Golden Gem ale liście miały zgoła odmienne od tego. A ten nie był jednym egzemplarzem tylko tez oddzielna półka. Jego liście są powiedziałbym takie bardziej soczyste i grube - nie umiem tego inaczej określić.

A teraz jeśli chodzi o Twoje pytanie: nie wiem czy dobrze odgaduję, o który krzew pytasz ... czy ten w nieco większej doniczce tuż przed takimi wielo-doniczkowymi paletkami ?? Dlaczego akurat o niego pytasz - czy jest w nim coś szczególnego ??
Jeśli o niego pytasz to jest to Żylistek Pośredni odm. "Strawbery Fields"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

A ja określam jako "wypukłe" :D
Pytam o ten krzaczek :oops:

Obrazek

Czy jest w nim coś szczególnego?Tak,dla mnie tak...ma liście przypominające winobluszcz i ma te liście w chwili gdy dopiero wychodzą tulipany jest więc zimozielony? Trochę przypomina mi pierisa a może kalmię?
Pytam bo podoba mi się jego pokrój .
sylwekw

Post »

KaRo pisze:A ja określam jako "wypukłe" :D
Pytam o ten krzaczek :oops:

Obrazek

Czy jest w nim coś szczególnego?Tak,dla mnie tak...ma liście przypominające winobluszcz i ma te liście w chwili gdy dopiero wychodzą tulipany jest więc zimozielony? Trochę przypomina mi pierisa a może kalmię?
Pytam bo podoba mi się jego pokrój .

Czyli jednak źle odgadłem :oops: ... nie o tym myślałem .. a ten, którego wskazałaś to faktycznie Pieris. Tylko zmarniał nam po tej zimie. Trochę ucierpiał ze względu na mrozy ale wierzę, że go wykurujemy .. a kwiatków też ma mało .. w sklepach widujemy pierisy tak obsypane kwiatami że przyjemnie popatrzeć.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Hej Sylwek
Ten podręczny "magazynek" :lol: mi zaimponował.
Będziecie musieli zrobić ekstra kurs do PL aby to wszystko przewieźć :uszy
pozdrawiam
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Drogi Sylwku :shock: ! Myślałam, że to sklep ogrodniczy. Czego tam nie masz. Tylko pozazdrościć. Pięknie będzie, jak zaczną wypuszczać paki a potem kwitnąć. Zawrót głowy! ;:108 ;:138 :heja ;:63
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Dziękuję Stasiu .. ale na razie to mam inny zawrót głowy ...
... niestety musiałem już zacząć nierówną walkę ... ze ślimakami. Walczę na trzy fronty: piwko, ręczne zbieranie a od dzisiaj doszła trutka.
Piwko plus ręczne zbieranie już pierwszego dnia przyniosło "żniwo" około 40-50 sztuk. Same bez muszelek :-).
My ich szukaliśmy gdzieś pod ściółką, czy przy samym oczku wodnym a te łobuzy sobie zupełnie bez strachu w samych tulipanach dzień spędzają, dosłownie w rozetkach liściowych siedzą.

Nie mogłem już dłużej zwlekać - spójrzcie jak wyglądają liście tulipanów - jedyny plus to, że na razie tylko dwie odmiany sobie upodobały a inne zostawiły w spokoju.
A co dopiero będzie gdy dalie zaczną rozwijać swoje liście, a hosty .. aż strach pomyśleć. Taką ich liczebność zrzucam trochę na karb tego mini oczka wodnego, które jest w tutejszym ogródku. Takie doświadczenie niestety skutecznie mnie zniechęcają od zakładania oczka wodnego w swoim własnym ogrodzie.

Obrazek

Obrazek
x_P-42

Post »

Faktycznie , strasznie poszatkowały te tulipany. Czy to wina oczka wodnego ? Czy ja wiem ? Ja nie mam, póki co, oczka a ślimaków przy suchym skalniaku - zatrzęsienie!
Myślę,że powinieneś nie tylko zbierać i kusić piwem, ale też wspomóc się jakimś specyfikiem. ;:7
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Szkoda tulipanów,ratuj inne byliny które są kochane przez ślimory... :evil:
Oczko wodne moim zdaniem nie ma wpływu na występowanie ślimaków na danym terenie a na pewno nie wpływa na ich populację.
Deszcz,wilgoć w powietrzu i w chaszczach tak ale nie samo oczko.
U mnie przynajmniej nie ma ich tak wiele bym musiała stosować chemię ale już zaczynam je zbierać i unicestwiać niestety.
Dla mnie to szkodnik dla którego nie mam litości i udaje mi się całkiem znośnie ochronić moje rośliny.
sylwekw

Post »

Pola42 pisze:Faktycznie , strasznie poszatkowały te tulipany. Czy to wina oczka wodnego ? Czy ja wiem ? Ja nie mam, póki co, oczka a ślimaków przy suchym skalniaku - zatrzęsienie!
Myślę,że powinieneś nie tylko zbierać i kusić piwem, ale też wspomóc się jakimś specyfikiem. ;:7
No "specyfik" to już na zdjęciach widać ...
Oczkiem się sugeruję, bo najwięcej ich jest w jego bezpośrednim pobliżu. Sam nie wiem - człowiek zawsze sobie jakiegoś tłumaczenia szuka ... :-)
A inne rośliny oczywiście, że będę chronił - jednak na razie póki jeszcze nie wyszły z ziemi to im ślimaki nie groźne :-). W ubiegłym roku to prócz host jeszcze dalie ucierpiały "okropniaście".
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ładny "magazynowy kącik " :) Tyle w nim różności ... Czy będziesz to wiosną rozsadzał te rośliny po całym ogródku , bo jeśli tak zostanie , to może być nieco ciasno niektórym , no i nie są wyeksponowane jak trzeba.
Co do ślimaków - szkoda ,że dopadły tulipanów :( ale to już takie paskudniki...Ja też stosuje trutkę , ale zawsze i tak jakaś roślina pada ich łupem :( U mnie też paskudy już się obudziły , choć na szczęście jest ich na razie niewiele. Mam nadzieję , że może nieco zdziesiątkowała je mroźna zima.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
sylwekw

Post »

Ewelina pisze:Ładny "magazynowy kącik " :) Tyle w nim różności ... Czy będziesz to wiosną rozsadzał te rośliny po całym ogródku , bo jeśli tak zostanie , to może być nieco ciasno niektórym , no i nie są wyeksponowane jak trzeba.
...
Nie będę rozsadzał wszystkiego, wiele z nich w maju trafi do naszego polskiego ogrodu. Inne zajmą miejsce, które w tej chwili jest okupowane przez doniczki, które też pojadą do Polski :-)
sylwekw

Post »

A to tak dla ciekawostki - to samo miejsce w tym roku (marzec) i w ubiegłym (maj)
te krzaki na drugim zdjęciu to siedlisko ślimaków :-( ale to jest jedyne miejsce do którego dociera choć przez część dnia słońce (nie wiem jak można obsadzic ogród który ma 10m szerokości krzewami wysokimi na 10m :-( (widać to częściowo na trzecim zdjęciu)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”