Witajcie
Wróciłam dziś do Krk i co zastałam? Storczyka, który rozwinął część pąków a niektóre niestety opadły

Susza dała mu się we znaki przez te święta, storczyki nie były moczone jakieś 2/3 tygodnie :/ Ale dobre i te kilka kwiatów

Już sama nie pamiętałam jaki on dokładnie miał kolor.
Martwię się jednak od maluchy od
Kasi, mech wysechł im na wiór, niektóre wystające korzonki pozasychały, mam nadzieję, ze to im nie zaszkodzi, choć niektóre listki wydają mi się lekko żółtawe

Może odżyją, nie szykuje mi się teraz żadna dłuższa przerwa, więc będę je mieć na oku..
Phal. liodoro odcięłam łodygę aby mógł inwestować w korzonki. Niestety poprzednio siedział zbyt głęboko w kamieniach i resztki korzonków zaczęły pleśnieć. Poodcinałam je i teraz leży na nich swobodnie a pod trzonem ustawiłam nakrętkę aby nie miał on kontaktu z wilgotnym pumeksem

Nakrywam go reklamówką i odsłaniam na kilka godzin. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;)
Phal. violacea var sumatra, który mam w domu, tak jak pisałam wypuszcza 5 małych korzonków, choć były 3 gdy go kupiłam i do tego malutki listek
Pisałam także o żółtku, który jak mi się wydawało wypuszczał pęd a może i dwa, ale teraz niczego nie jestem już pewna. Czy to większe to według Was młody pęd czy basak keiki? Wygląda nieco dwuznacznie, ale roślina jest mega zdrowa, ma jędrne liście i dużo zdrowych korzeni, które chętnie się przedłużają, często wypuszcza listki, które bardzo szybko rosną, jakoś mi to keiki nie pasuje do niej

a to mniejsze? Wygląda trochę jak korzonek, ale tak spomiędzy liści? Przyjmuję zakłady!
Zapomniałam o D. phalaenopsis ;) Eh.. ten to jest dopiero dziwak ;) Ze starej przekwitniętej pseudobulwy chyba puszcza malutki nowy przyrost a z dwóch mniejszych pseudobulw puszcza pędy. Jedna pseudobulwa jest całkiem "łysa" a drugiej ostał się jeden liść, który już żółknie.. dziwacznie to będzie wyglądać gdy takie "suche badyle" zakwitną ;)