Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

o proszę, wyszło że mój ulubieniec z avatara to jakiś rasowiec ;:224
nie ma co, gust mnie nie zawiódł :D
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz gust ,bez dwoch zdan Furious :tan
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Tak Furious (Tomaszu - czy dobrze mówię? ;:131 ) Masz gust i nie zawahaj się go użyć :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
x-f-us

Post »

dobrze dobrze, Tomuś wystarczy :oops: :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Wróciłam dziś do Krk i co zastałam? Storczyka, który rozwinął część pąków a niektóre niestety opadły :( Susza dała mu się we znaki przez te święta, storczyki nie były moczone jakieś 2/3 tygodnie :/ Ale dobre i te kilka kwiatów :) Już sama nie pamiętałam jaki on dokładnie miał kolor.

Obrazek Obrazek

Martwię się jednak od maluchy od Kasi, mech wysechł im na wiór, niektóre wystające korzonki pozasychały, mam nadzieję, ze to im nie zaszkodzi, choć niektóre listki wydają mi się lekko żółtawe ;:144 Może odżyją, nie szykuje mi się teraz żadna dłuższa przerwa, więc będę je mieć na oku..

Phal. liodoro odcięłam łodygę aby mógł inwestować w korzonki. Niestety poprzednio siedział zbyt głęboko w kamieniach i resztki korzonków zaczęły pleśnieć. Poodcinałam je i teraz leży na nich swobodnie a pod trzonem ustawiłam nakrętkę aby nie miał on kontaktu z wilgotnym pumeksem :) Nakrywam go reklamówką i odsłaniam na kilka godzin. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;)

Phal. violacea var sumatra, który mam w domu, tak jak pisałam wypuszcza 5 małych korzonków, choć były 3 gdy go kupiłam i do tego malutki listek :)

Obrazek Obrazek

Pisałam także o żółtku, który jak mi się wydawało wypuszczał pęd a może i dwa, ale teraz niczego nie jestem już pewna. Czy to większe to według Was młody pęd czy basak keiki? Wygląda nieco dwuznacznie, ale roślina jest mega zdrowa, ma jędrne liście i dużo zdrowych korzeni, które chętnie się przedłużają, często wypuszcza listki, które bardzo szybko rosną, jakoś mi to keiki nie pasuje do niej ;:224 a to mniejsze? Wygląda trochę jak korzonek, ale tak spomiędzy liści? Przyjmuję zakłady! :tan

Obrazek Obrazek

Zapomniałam o D. phalaenopsis ;) Eh.. ten to jest dopiero dziwak ;) Ze starej przekwitniętej pseudobulwy chyba puszcza malutki nowy przyrost a z dwóch mniejszych pseudobulw puszcza pędy. Jedna pseudobulwa jest całkiem "łysa" a drugiej ostał się jeden liść, który już żółknie.. dziwacznie to będzie wyglądać gdy takie "suche badyle" zakwitną ;)

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Co to jest za podłoże, czy to są czipsy kokosowe?

-- 4 kwi 2013, o 17:58 --

Co to jest za podłoże, czy to są czipsy kokosowe?
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Dufinko Ty moja,jakie piekne foteczki robisz ;:63 .Slicznie Ci zakwitla hybrydka ;:333 .O maluchy sie nie martw ,nic im nie bedzie.zraszaj z wierzchu i zwroc uwage na korzonki w doniczce,czesto sa jeszcze wilgotne ,wiec lepiej zraszac i jeszcze poczekac.Mowilam ze Dendrobium odbije :D .Bedziemy sie cieszyc pieknymi kwitnieniami jesienia :tan .Ja tez nie moge sie doczekac jakie niespodzianki zastane po powrocie.Mam nadzieje ze same przyjemne.Czy dostalas juz paczke z e***????
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

margolcia3 Witaj :wit Czy chodzi Ci o podłoże w D. phalaenopsis? Prawdę mówiąc posadzone ono jest w samych czipsach kokosowych bo nie miałam wówczas ani grama kory :/ Z wierzchu zaś posypane skorupkami cedrowymi.. Chyba mu to odpowiada i nie będę dokładała kory ;)

Kasiu zastanawiam sie czy Twoich maluchów nie przesadzić w drobną korę ze sphagnum i skorupkami tak jak Violkę i zrobić im taki inkubatorek w dużym plastikowym pojemniku z wysypanym keramzytem ;) Bo szklarenki na daną chwilę nawet nie miałabym gdzie postawić.. a skoro Violka przyrasta to chyba by im to pasowało :) Niektóre korzonki w sphagnum własnie wyschły a inne chyba zgniły ale jest dużo zielonych.. Mech przelewam wodą, kiedy robi się suchy póki co tylko raz przed wyjazdem i teraz po 2 tygodniach :)

Moje fotki są żałosne, ale Photoshop je trochę ratuje :D tu dodam ramkę, tam rozjaśnię, tam przyciemnię i jakoś to wygląda :D Paczka z e* na razie nie dotarła a do domu wrócę za tydzień albo za dwa, więc może już będzie ;) I znowu będę miała dylemat czy zostawić je tam czy przywieźć tu :/ ehh.. kiedy ja się ustatkuję w jednym miejscu? :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Aniu
Dendrobium może i dziwacznie wypuszcza,ale za to pocieszy pięknym kwiatem ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby dał radę jakiś kwiat rozwinąć Wiolu, bo nie wygląda najlepiej bez tych liści, a u mnie jeszcze nie kwitł, więc byłoby miło :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Zaryzykuję i stawiam na basak keiki.Nie umniejszaj swoim zdolnościom bo bardzo ładnie pokazałaś na zdjęciach makro swojego delikatnie fioletowego storczyka i nie tylko ;:333
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku dziękuję za miłe słowa :)

Co do żółtka, przekonam się za tydzień, kiedy wrócę do domu, może będzie już coś wiadomo ;) Wygląda faktycznie troszkę inaczej niż moje dotychczasowe pędy, dlatego zaczęłam się zastanawiać, że może to basal keiki, choć tak jak mówię, storczyk ma się dobrze.. także.. sama jestem ciekawa, wolałabym pęd, bo u mnie jeszcze nie kwitł :( Natomiast ta mniejsza wypukłość to chyba korzonek bo jest taki okrągławy.. czas pokaże :)

Pozdrawiam Ania!
x-f-us

Post »

Uwielbiam takie fotki, samej warżki! Storczyk może być "przeciętniak", biały czy różowy, ale warżka zawsze go wyróżni
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

furious masz rację, warżka to taki storczykowy "pazur" potrafi z kwiatkiem zdziałać cuda ;)

jako, ze u mnie na parapetach nic nowego się nie dzieje a łapki mnie świerzbiły, przesadziłam maluchy w mieszankę kory i sphagnum. Jednemu niestety zżółkł listek, mam nadzieję, że to z deficytu wody a nie coś poważniejszego :( Przyglądając się dzisiaj moim storczykom, zauważyłam, ze ulubiony przeze mnie herbaciany rozwinął nowe kwiaty, które kolorystycznie troszkę różnią się od tych pierwszych :) Dwa różne kwiaty (choć nie tak drastycznie ;)) na jednym pędzie. Pierwszy ma ciekawe rumieńce a drugi jest ich pozbawiony, delikatniejszy ..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
x-f-us

Post »

o faktycznie ;:209 i na dolnych płatkach nie ma tak widocznych tych ciapek, co ten bledszy
PS. hmm, w ogóle inne ma górne płatki

a to ciekawy okaz ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”