Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

te wilczomlecze też na naszych działkach ludzie mają, i nawet są ładniutkie :) a ta chorobę guszy ma też moja sąsiadka ale ona nic nie robi prawie na swojej działce więc pewnie za rok też będę te rdze oglądać
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam działke od miesiaca a tą działke z gruszka od soboty - ale damy radę z chorobą gruszki Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

to znaczy że masz już 2 działki?? czy ja coś przeoczyłam ??
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak mam dwie działki. Czekałam aż sąsiad zda - bo miał 3 ogródeczki i zdał. W piatek znalazłam kartkę " działka jest pusta róbta co chceta... sąsiad".

W piatek troche poryłam w ziemi i na drugiej części posadziłam kwiatki od wandy (Wendy)Obrazek
Czekamy do wiosny. W sobote i niedzielę byłam na zajeciach (studentka przed czterdziestką) a dziś chciałam iść pogrzebać w ziemi. Ale popadało, a poza tym jest zimno i szaro. Bardzo zimno, pochorowały mi sie dzieci i chyba niewiele dzis na działce mogę zrobić, pewnie nawet nie pójdę.

Wanda mówiła, ze ma ogrodzony ogródek. U nas działki są odgrodzone od drogi, ale jest to jeden długi pas ziemi i każdy wie od którego miejsca do którego ma. Nie sa podzielone. Właśnie pies sąsiada załatwił swoje potrzeby na mojej trawie - nikt nie posprzątał, a dzieci biegały po swoim szałasie i na czworaka weszły mi w to coś.

Myslę o jakichs szybko rosnących krzewach, które dorosłyby mi do 70 - 80 cmy i stanowiły gęsty płot tuż przy ziemi. Coś co szybko urośnie, ale nie będzie pięło sie mocno w górę. Podpowiecie coś co pomoze bronic terytorium w przystepnej cenie?
Obrazek

Zapomniałam jeszcze o jednym zdjęciu, udało mi się zdobyć kilka listków skrętników, pierwsze dwa dni poiłam je w wodzie a od piątku są posadzone w ziemi na stole, podlane i przykryte folią spożywczą. Coś nie najlepiej im - wiem nie ta pora roku - trochę podwiędły im koncówki listków a nawet obeschły, ale może choć kilka ukorzeni się i urośnie na wiosnę. Zobaczymy.

Stare zdjecie poszło sobie gdzieś - moja wina już wiem - więc wrzucę takie, na którym widać co robią skrętniki teraz

Obrazek

O znalazłam jeszcze takie fotki
ekologiczny dziki szczaw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trawka ozdobna po poprzednich właścicielach

Obrazek

Obrazek

Dodam, że ostatnie zdjecia robiła moja córa, kiedy ja ryłam w ziemi.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu-masz pigwę a nie pigwowiec.Artykuł poszedł dziś wczesnym rankiem w żółtej kopercie.
A oto dynia turecki turban wraz z jabłkami-widać jaka duża.
Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

życzę ukorzenienia się skretnikowych listków trzymam kciukasy :uszy
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za skrętniki nie dziękuję, ale jestem za ich ukorzenieniem. Widziałam je na forum i nie ma śliczniejszych doniczkowców od skrętników - nie ma.

Dynia - genialna, nie widziałam nigdy takiej z zielonym spodem. Jedna z tych małych od Zuzi ma podobny kształt, ale jest wielkosci jabłka. Powiedz mi, czy co roku masz nowe ozdoby, czy dynie potrafia tak wyschnąć, żeby stać latami?

Pigwę miała moja babcia, owoce były pokryte meszkiem, mocno aromatyczne a drzewo przypominało leszczynę - kształt i budowa. Mój krzek jest do kolan, ale ma ze dwa metry srednicy. Pigwy z babci drzewa były jak duze gruszki a moja jest długosci palca wskazującego, może nawet nie. I mam tylko jedną :;230 Cały krzew był obsadzony piwoniami - wszystko rosło (powiem kolokwialnie) na kupie i miało ciasno. Wykopałam piwonie i zastanawiam sie jak prxyciąć nieco krzew, ale nie mam pojecia. Czy stare pedy ciąć, czy młode...? Na forum wyczytałam, że sie nie przycina (raczej nie) wiec juz sama nie wiem, czy zostawić niech rosnie jak chce, czy ciąć.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Aniu jest taka zasada która tyczy sie pigwy, bzu, forsycji i innych roślin kwitnących wiosną...tniemy po kwitnieniu, nie wcześniej :) To pewnie maj/czerwiec :D
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10

Post »

Potwierdzam - ciasteczka-pychotki, nawet bez kawy. Tyle, że nie we włosy idę, biodra pewnie zaokrąglając. Ale kto by się tam takimi chwilkami radości zamartwiał. Jedliśmy aż do Karpacza.

Aniu, powtórzę Ci, jeśliś na karteczce nie zdążyła uwiecznić: liatria w kolorze intensywnego wrzosu, wielosił błękitny, pysznogłówka - pewna koloru nie jestem, ale najpewniej również wrzosowa, trzykrotka Andersona granatowa, przetacznik kłosowy, sadziec, dąbrówka rozłogowa. Żałuję, że więcej się nie zmieniło. Ale drogę już znam...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, kilka nazw pamietam i potrafie wskazać roslinki. Oprócz tych wymienionych wcześniej jeszcze wiem, która to dąbrówka. Przypomne sobie, pomału.

Pomału, muszę zrobic referat z dydaktyki i logopedii, pierwszy raz mam obawy przed przedmiotem, ach ta logopedia...

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

To jest Wilczomlecz groszkowy (Euphorbia lathyris L.), odmian wilczomleczy jest sporo i bardzo różnią się od siebie. :)

Jeśli chodzi o granicę działki to pomyśl o forsycji lub dereniu białym. Oba krzewy rosną dość szybko, łatwo jest je rozmnożyć ( och, te koszty... ). Forsycja ładnie kwitnie, a derenie mają ciekawe ulistnienie i czerwone pędy co zimą wygląda atrakcyjnie.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Forsycja tez mi sie bardzo podoba i chciałam posadzic sobie, ale czytałam na forum, że (chyba) Babuchna rozmożyła forsycje i wszyscy pytali jak to zrobiła?
Teraz glęboko sie zastanawiam czy żartowali, czy faktycznie łatwo rozmnożyć forsycję?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu łatwo rozmnożyć :wit mi się ukorzenia fajna odmiana o dużych kwiatach, jak się uda to jest Twoja :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jeśli masz dostęp u kogoś do krzewu to zrób odkłady.
Można też ukorzeniać w wodzie ucięte pędy, najlepiej jednoroczne., choć ze zdrewniałych też podobno można.
Mnie najlepiej wychodzi ukorzenianie przez odkłady, przysypuję pędy ziemią, dociskam kamieniem i zapominam, a za rok mam gotowe sadzonki. :D
Mogę trochę derenia i forsycji wiosną ukorzenić ale na efekty trzeba długo czekać...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem za - posieję sobie te zielone kopki jak im było - mietelnik ( kochia scoparia ) a pomiedzy bedę rozkrzewiać żywopłot z krzewów. Byłabym wdzieczna. Kiedyś ukorzeniałam sobie wierzbe kręcona. Kupiłam suche do bukietu, wsadziłam do wazonu z piaskiem i wodą a wiosną wysadziłam, ale to jeszcze na starej działce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”