Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Lineta, ja nie żartuję, w każdej chwili zapraszam, ale się pośpiesz bo wysyp smardzy bardzo krótki. W zeszłym roku nie miałam grzybów, jakoś sucho i zimno było. Ale dwa lata temu to jednego dnia zebrałam 99 podgrzybków małych, równiutkich takich do marynowania - tylko JEDNEGO DNIA na swojej działce. Wtedy grzybów było w ogóle dużo. Nawet opieńki miałam. Dla iglaczków to najpiękniejsza pora. Chodziłam wczoraj po ogrodniczym jak po parku na spacerku i podziwiałam.

Agness koniecznie uzupełniaj straty, to podobno działa terapeutycznie ;:224
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock:
April, nie ma tam koło Ciebie jakiejś działki na sprzedaż? :D
Tymi dziewięćdziesięcioma dziewięcioma podgrzybkami to mnie zastrzeliłaś. I to jednego dnia! Miałaś potem pełne ręce roboty z marynowaniem, co? Ciekawe, czy co roku będziesz miała taki wysyp.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko, chyba jest jeszcze z 5 działeczek takich po 2 tys metrów ;:215
A grzybków ja nie lubię robić tylko je zbieram. Robi mój M ;:137
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Ja grzybów nie zbieram, bo wytrułabym całą rodzinę :;230
April, a pod płotem będziesz sadziła jakieś ozdobne krzaczory?
Magdo, zgadza się, ja bardzo lubię wiele rzeczy robić sama. Poza tym fizyczna praca po umysłowym wysiłku w firmie działa na mnie jak najlepsza terapia, mimo że jestem tylko pomocnikiem :;230
wiem coś o tym, można się totalnie wyłączyć tematycznie i przerzucić myśli na gdzie by tutaj wykopać następną dziurę albo inne tego typu "thinksy"
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Jolu cudne zakupki, widzę, że żadnych jednorocznych :wink:
Czekam na fotki rabaty :tan
Ja grzyby uwielbiam zbierać, ale jestem w tym rodzinnie odosobniona niestety :(
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jak ten wątek się rozwija, no nie nadąrzam. Zakupy baaardzo fajne, koniecznie pokaż jak już posadzisz wymyśloną kompozycję.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, ja lubię sadzić w grupach po 3-5-7, ale Ty kochana żeby uzyskać efekt na swoim areale, powinnaś kupować ilości bardziej hurtowe ;-)) Co nie zmnienia faktu, że choina i jodełki są cudowne - będziesz z nich zadowolona :)
U mnie smardzy zatrzęsienie, więc jak się skończą Tobie, to Lineta może zatoczyć koło i zebrać też u mnie ;-) Świadoma jestem ich walorów i wartości, ale u mnie lądują za siatką - nie jadam blaszkowych grzybów, a smardze są 'pomiędzy'.
Czekam na zdjęcia!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No trochę kaski koło mnie zostawiłaś. A ja tam zostawiłam kaskę dzisiaj :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja nie mogę się opanować i prawie codziennie kupuję coś do ogrodu :roll:
Nie wiem jak to zniesie mój portfel i mój m.
Płot fajny :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Magdo, więc wczoraj się wyłączyłam po bardzo ciężkim dniu w pracy i wykopałam pieć dołków, nasypałam nowej ziemi i popiołu z ogniska i posadziłam dalie takie czerwone z dodatkiem białych płatków. Nie ma co pokazywać na razie ale wcisnęłam je miedzy drzewa na północnej rabatce i dwie karpy pod iglakami wzdłuż siatki sąsiadki.
Pod płotem/siatką na części mam tuje na przemian z jałowcami, a na boku od zachodu na tej rabacie mam winobluszcz który już ma sporo liści oraz cisy, jakąś sosenkę bonsai :;230 i świerczek. Bok zachodni jest krótki więc nie ma co szaleć, ten winobluszcz i cisy zamykają całość. Pod samym płotem nie mogę bo tam przerwa 1,5 metra dla sierściuchowatych.
Obrazek
Tu masz widok od drogi, jest ogrodzenie, potem widać drugi murek bo rabata jest trochę wyżej. nad tym murkiem są cisy i winobluszcz. To ten róg rabaty od którego zaczynam. Potem rabata ma ok 30 metrów długości, lekko się zwężając z 7 metrów do ok 4-5. Ma taki kształt że nawet trudno ją obfocić.
Obrazek
Tu spojrzenie od strony węższej wzdłuż, oczywiście tylko 1/3 bo więcej nie widać na zdjęciu. Postaram się nad tymi zdjeciami popracować.
Gat jednorocznych ostatnio kupowałam i na razie wystarczy. Ogród miał być iglakowy w przewadze a zrobiłam kolorowe zamieszanie, szczegolnie na rabatach jeszcze nie pokazywanych ;:131
Fotki nowej rabaty - predogródka mogą tyć tylko takie: piasek i ogrodzenie :;230 Ale jutro cyknę i opowiem kształt to poproszę o pomoc w aranżacji ;:172
Marzka, bez przesady, spróbuj nadążyć za Aguniadą lub Jule ;:224
Kompozycję będę sadzić dopiero jak będę miała przynajmniej 90% roślinek, bo może się coś pozmieniać.
Będę na bieżąco konsultować ;:180
Agnieszko, wiem że duże grupy ale ja jeszcze nie jestem wprawna w tym i wolę przyjemność wybierania każdej sztuki i delektowania się niż dużo na raz. Poza tym zaraz mam komunię chrześnicy i powinnam się trochę ograniczyc finansowo bo i ogrodzenie robię, i kieckę trzeba kupić nie mówiąc o prezencie ;:145
Powolutku ale do celu ;:134
Wando to lecę zobaczyc co nakupiłaś :tan Uwielbiam oglądać zakupy innych , taka sama niemal przyjemność jak własne ;:168
Gosiu, mam to samo. :;230 M jeszcze nie protestuje bo nie wie co się dzieje na koncie bo to ja trzymam kasę ale portfel zdecydowanie piszczy ;:185 Mam nadzieję że z czasem się uspokoję. Wczoraj nie kupiłam roślinek ale ziemię musiałam ;:224 i spisałam sobie kilka nazw iglaków żeby o nich poczytać :tan
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

A ja znalazłam sposób na reperowanie portfela. "wietrzę" szafę i sprzedaję na al. zarobione pieniążki kiedyś szły na synka, a że jest juz obkupiony to teraz na roślinki wydaję. Z tym, że teraz to muszę dziury łatać i nic nie kupuję.
Mnie jakoś dopadł leń i znów nic nie robię ;:14 , a mam 30roślinek "na wczoraj" do posadzenia. Mam dodatkową pracę i nie wyrabiam z czasem :-(, ale jak trafiła się okazja, to brałam. Pieniążków nigdy zawiele, a dziecko rośnie
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dora sadz duze grupy, miejsca na tyle masz ;:108 Mniej odmian w jednym miejscu, znaczy wiecej przyjemnosci optycznej. Oko ludzkie nie za bardzo radzi sobie czy rozpoznaje duzo roznosci w jednym miejscu :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka brak kasy to zawsze bolesny problem i trzeba sobie jakoś radzić. Ja po budowie też jeszcze się nie mogę otrząsnąć a tyle zostało do zrobienia. ;:131
Jule, takie są plany żeby w dużych grupach. Kupję jednego rodzaju 2-3 roślinki a jak stwierdzę że u mnie dają radę to dokupuję im większe towarzystkwo, ale każdą roślinkę traktuję indywidualnie nawet tego samego rodzaju, bo większa przyjemność kupowania. Poza tym nie dam rady sadzić dużo na raz bo u mnie to ciężka harówka. Trzeba wybrać piasek, wykopać korzenie, nasypać nowej ziemi i uff dopiero chabazia wsadzić. A ponieważ pomocników brak to muszę mierzyć siły na zamiary. A i tak kręgosłup ledwo zipie. Mój M się śmieje że jak nie mam siły do łóżka się położyć to jestem szczęśliwa. To nie zupełnie tak. Moje hobby niezbyt się udziela innym ;:124 No w cięższych pracach pomagają ale jak ich wiecznie nie ma to ja Zosia-Samosia. ;:108
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, dziękuję za miłe słowa ;:196
Dalie uwielbiają słońce, na północnej rabacie chyba nie będą dobrze rosły...
U mnie na razie przede wszystkim kwitną tegoroczne nabytki azaliowe i rh- poza Cream Crest, który kwitnie na przełomie kwietnia i maja i NN, którego mam już chyba od 15 lat. Pozostałe też już się powoli rozkręcają, chociaż mam sporo odmian kwitnących w czerwcu- maja więc jeszcze czas :lol:
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko u mnie taka zmyła. Rabata północna się nazywa bo po północnej stronie działki ale z wystawą południową, niemal bez drzew więc najbardziej nasłoneczniona ;:3
W zeszłym roku dalie tam szalały, teraz tylko zmieniłam trochę miejsce bo podobno nie lubia dwa razy w tym samym. Słonka im tam z pewnością nie zabraknie, muszę tylko przedłużyć nawodnienie bo nie bedę latać z konewką.
Dzięki że mnie pilnujesz ;:168 polecam sie dalej Twojej uwadze ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”