Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Grażynko jesteś bardzo miła, że mi podsyłasz takie ciekawe stronki, mało mam czasu na wyszukiwanie interesujących inspiracji, a tu taki wspaniały prezent od Ciebie, serdecznie dziękuję.
Niesłychane jakie ludzie mają pomysły aranżacyjne, łączenia roślin i ozdób, coś wspaniałego. Cieszę się że podsunęłaś mi tą stronę :D

Romku witamy w gronie ogrodników, poważnie przygotowujących swoje organizmy do sezonu ogrodniczego. Okazuje się, że nie wystarczy przeglądanie katalogów z roślinami, cebulami, nasionami (czyli przygotowanie mentalne), potrzebne jest również przygotowanie fizyczne, aby wytrzymać trudy sezonu ogrodniczej pasji. Wiadomo że kiedy zrobi się wiosennie, to i tak żadne niedomaganie nie zatrzyma nas w domach, będziemy zasuwać w ogrodach nie patrząc na ból pleców, czy kończyn. Jednak jeśli tylko jest możliwość, kondycyjnego przygotowania, to trzeba to zrobić, przecież po zimowej bezczynności, pierwsze energiczniejsze wbicie łopaty w ziemię może człowieka unieruchomić, lepiej zapobiegać :D

Zapobiegać, żeby na takie widoki nie patrzeć z okna

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku skoro tak Ci się podobała ta stronka, to zobacz na ogródki zaprojektowane przez ogrodnika tysiąclecia Goeffa Hamiltona, nagrodzone wieloma statuetkami przez królewskie towarzystwo ogrodnicze.

http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-o ... ltona-cz-3
http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-o ... z-3/photos
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na takie widoki to rzeczywiście nie można patrzeć tylko z okna , trzeba uczestniczyć w ich tworzeniu wtedy satysfakcja jest ogromna.
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Roztaczacie takie wizje, że nic tylko uwierzyć w nadchodzącą wiosnę. Jedno jest pewne, wcześniej czy później ale na pewno przyjdzie. W oczekiwaniu na tę chwilę zakupiłam na allegro cebulki tuberozy i już czuję ten zapach. Pozdrawiam Klio.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko jestem bardzo wdzięczny, z przyjemnością oglądam proponowane przez Ciebie ogrody.
Programy Goeffa Hamiltona emitowane w polskiej tv, oglądałem z zapartym tchem, wielki podziw we mnie wzbudzał, łatwością z jaką zabierał się za wszelkie prace ogrodowe, wiem, wiem to magia telewizji, ale chyba nie tylko, widać było w tym człowieku ogromną pasję i ogromną chęć zarażenia nią innych.
Dziękuję Ci za kolejną porcję, radujących moje oczy, zdjęć 'zielonych' wspaniałości :D

Jolu oczywiście wszyscy wiemy, że nasza pasja, jeśli do niej podejść poważnie, może 'dać w kość', dlatego odpowiednie przygotowanie do sezonu nie zaszkodzi, chyba że ktoś ma ogrodnika, to już inna sprawa... :D

Klio.....oby przyszła wcześniej, bo coś zaczynam mieć wątpliwości, chociaż z drugiej strony nie mam podstaw aby nie wierzyć Koleżankom Forumkom. Kiedy przeczytałem Twój post, zerknąłem do netu, co to ta tuberoza, bo nie znałem jej wcześniej, myślę że będzie pachniało...aaaa..psiiik :D

Dla rozweselenia, prowokacyjne zdjęcie, wyszperałem je przeglądając zbiory, taki widok można również znaleźć w moim ogrodzie

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez takich widoków.
Moje trawniki mają ich sporo, ale wcale mi to nie przeszkadza.
Lubię przyglądać się owadom jak uwijają się na kwiatach, zbierając pyłek.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko mnie również takie widoki nie przeszkadzają, oczywiście w miejscach mniej eksponowanych, chociaż...z tym czasem bywało różnie :;230 . Każda roślinność jest bliska memu sercu, a przecież wielu "chwastom" nie można odmówić urody, często wcale ich nie tępimy. Dla mnie okres, w którym nasza przyroda rozkwita, jest tak krótki, że cieszę się z każdego przejawu życia, podobają mi się wszelkiego rodzaju nasadzenia, ogrody, dzika przyroda, roślinność na "swobodzie" i ta skrajnie formowana przez człowieka. Dzisiejszy program na 'Dwójce'-"W 80 ogrodów dookoła świata" i prezentowane tam ogrody, mógł zbulwersować wiele osób, o mocno sprecyzowanych własnych wizjach ogrodów, ja osobiście bardzo bym żałował, gdyby świat ogrodów był ograniczony do jednego tylko stylu, kocham wszystkie ogrody i bardzo szanuję "ogrodników wszelkiej maści". Dlatego zawsze w moim ogrodzie, znajdzie się miejsce dla przystrzyżonego w spiralę iglaka i chociażby dla pięknie kwitnącego mlecza. Jedyne co nie spotkałoby się z moją aprobatą w ogrodzie, to niektóre nieroślinne ozdoby, tak to mogłoby wzbudzić mój sprzeciw.
Grażynko dziękuję Ci, że zechciałaś odpowiedzieć na moją prowokację :D

To już chyba szczyt prowokacji..... :;230

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To raczej nie szczyt prowokacji, ale perspektywa większej ilości chwastów na grządkach.... :;230
No cóż, coś za coś......ale mimo wszystko lubię je i tam gdzie mi nie przeszkadzają, niech sobie rosną. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko racja :D

Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Chyba poziom irytacji zimową aurą jest bliski maksymalnej wartości, bo już nawet mleczyki cieszą oczy :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Przemku dla mnie każdy wiosenny czy letni widok lepszy, od przeciągającego się widoku śniegu :D

Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Też bym z chęcią popatrzył na kwitnące mleczyki :) a tu ciągle biało :?
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Podobno już niedługo, wytrzymajmy jeszcze trochę :D

Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tomku, w tamtym roku cała prognoza się sprawdziła, to myślę, a nawet mam nadzieję, że w tym też tak będzie.
Podobno od 10 lutego nawet w nocy ma być na plusie.
Dala podała, że kwiecień i maj upalne, to ja dodam tylko, żeby za słodko nie był, że czerwiec ma być niezbyt sympatyczny. Ciekawe jakie będą wakacje.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O, przepowiadacie pogodę! To ja poproszę lipiec poniżej 30 stopni, bo w zeszłym roku było zbyt gorąco... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”