Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

basow@ pisze:Dużo masz dalii, Alu?Nacieszę oczy? :lol: Te które pokazałaś do tej pory są śliczne!Ta na 1 zdjęciu ma chyba wielkie kwiaty.Czemu łapki swojej nie pokazałaś dla porównania? :twisted: :lol:
Nie wiem dokładnie ile mam dalii, nie potrafię ich zliczyć, bo dochodza jeszcze własne z nasion sprzed roku i tegoroczne ;), ale jest jeszcze kilka, czekających na kwitnienie. A Akita chyba była na którejś fotce z moją dłonią.
A lilie niby zakończył swój sezon, ale przecież jakby zaczynamy nowy, zakupowy :;230 O przepraszam, najpierw trzeba zrobić redukcję chciejstw liliowych ;)

Jolu, Madziu, to dlatego nie mamy w swoich wątkach żadnych własnych fotografii, dobrze, że mamy czołg z niego przynajmniej nas nie widać :D Ale jak już mamy spotkanie forumowe to niestety , albo stety, sprzed aparatu nie wymaga uciekać. Słuchajcie a może gdzieś się czołgistki drogie spotkamy jesienią, co Wy na to?

Grażyno ja tez oglądałam u Tadeusza fotki i relację z Waszego spotkania ;) Miło, że wpadłas do mnie :)

Kilka ogólnych widoków z działki:
- moje ukochane nawłocie
Obrazek

- tu trzeba popracować nad tą rabatą
Obrazek

- w tym roku cynie i astry mamy z drugiej strony altanki
Obrazek

- odętka zwana w mojej rodzinie oponą (jejku jakaz ona ekspansywna!)
Obrazek

- i kilka typowo letnich kwiatów
Obrazek

Obrazek

- to porządne rośliny, same się wysiewają, pieknie kwitną
Obrazek

Obrazek

- jakby ktoś pytał, to jest to pełna gailardia z nasion :roll: (już nie kupuję żadnych nasion poza cyniami i astrami)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec nasze dzisiejsze zbiory, no już trochę opróżniony ten kosz, tak szpinaku narosło, że nie dałyśmy rady wszystkiego dzisiaj zerwać, teraz rozłożony jest po całej kuchni i schnie na jutrzejsze mrożenie ;) A dodam, że to drugie "koszenie" szpinaku, na zimę powinno starczyć :D
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No proszę , a mówiłaś ,że mało roślin u Ciebie kwitnie! Jednak masz co pokazać! :lol:
Właśnie mi uświadomiłaś ,że zapomniałam posiać szpinak...ofiara losu za mnie :twisted: :twisted:
Masz maczki o ślicznym kolorze.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alutka,rabata koprowo-nawłociowa jest za... ;:215
Ach...czepiasz się gailardii, zobacz jaki ma pełny środek :;230
Ja już wszystkie moje wyeksmitowałam,bo tworzyły takie zamieszanie na rabatach :twisted:
Pokładały się nawet na trawnik,to ja je wtedy srrru :;230 :twisted: :twisted: :twisted:
Zaraziłaś mnie maczkami i u mnie też w tym roku zakwitły,ale mam same żółte :D
A co do zdjęć,to ja mam (gdzieś tam...)w swoim wątku, zdjęcie na którym jest fura i Magda :oops: Pamiętasz :)

A co do spotkania,to ja bardzo chętna jestem :D
Tylko jak to zorganizować... ;:24 ;:24 ;:24 bo my się już tak umawiamy i umawiamy... :roll:
Zapraszałam do siebie i nic :evil:
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Karolcia pisze:A co do spotkania,to ja bardzo chętna jestem :D
Tylko jak to zorganizować... ;:24 ;:24 ;:24 bo my się już tak umawiamy i umawiamy... :roll:
Zapraszałam do siebie i nic :evil:
ja też jestem bardzo chętna :D tylko trzeba jakieś miejsce i datę ustalić ;)
Magda, jak dla mnie to może być u Ciebie ;) :D

Aluśka, super, że się upubliczniłaś :D
może się powtórzę, ale jakbyście miały chęć kupować nasiona kwiatów to najpierw zwróćcie się do mnie, ja swoje oddam - przynajmniej czołgistkom - za darmo... jedyne, co mi się uda wysiać w przyszłym roku to pewnie astry i cynie (w tym roku mi nie poszło :roll: ), no i mieszanki posieję, ku radości Magduchy :;230 :;230

na tej rabacie nawłociowej masz aronię? czy co to jest?
moja 'opona' też się robi ekspansywna, a rabata na której rośnie jest do całkowitego demobilu ;)

zauważyłam, że muszę ściąć już część bylin bo zaczynają straszyć (to przez to, że nie podlewam :roll: ).. no cóż... jesień idzie..
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się zgadzam na wszystko,jeśli chodzi o spotkanie...
Tylko w grę nie wchodzi wrzesień :evil:
W pierwszej części września jesteśmy na wczasach, a potem"Krzysiek..."
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:Właśnie mi uświadomiłaś ,że zapomniałam posiać szpinak...ofiara losu za mnie :twisted: :twisted:
Masz maczki o ślicznym kolorze.
To za rok będziesz o nim na pewno pamiętać ;) A zawsze jeszcze mi kwitły maczki krwistoczerwone oraz kremowo-różowe, zresztą one w każdej barwie są piękne.

Madziu ta rabata to taka samowolka, nawłocie same tam się zasiały ;) Ale jak to wszystko razem ujrzałam, to byłam pod wrażeniem.
A u mnie gailardia kiedyś padła, nawet nie raczyła się rozsiać. Haha maczkami Cię zaraziłam, jak fajnie ;:191 Urocze prawda. U mnie też w tym roku prawie same kremowe, ale cóż trudno.
A twoją fotkę jak najbardziej pamiętam, i ten pojazd jakby z czołgiem powiązany :;230 No i bilboard...

Jolu nie chcę już nasion, ale dziękuję za ofertę ;) Szczodra jesteś :D Aj już zacieram ręce na te mieszanki :;230 :;230
Jolu z aronią rośnie też aronia i maliny, których nie widać.
To teraz kwestia spotkania, może ustalimy np któryś weekend października? Wtedy będzie już spokojniej z naszymi ogródkami, mniej pracy. Tylko wiecie mi nie bardzo pasuje podróż w południowa część PL, cały weekend musiałbym przeznaczyć na podróż w dwie strony. A poza tym nie mam dobrych połączeń w te strony, najlepiej byłoby gdzieś w centralnej części kraju, albo nie wiem gdzie. A może jakaś impreza roślinna gdzieś się szykuje, to byśmy miały pod co się podpiąć :P

Dzisiaj tak u nas wiało z zachodu i niestety wiatr połamał jedną z najładniejszych gałęzi śliwki, w tym roku niezwykle wszystkie śliwki obrodziły, owoców mamy pod dostatkiem, zwłaszcza na tych oto najstarszych śliwkach:
Obrazek
I niestety ta najbardziej widoczna pójdzie na wycinkę :cry: Biedaczka ledwo się trzyma, prawie na części się już rozdzieliła, huśtawka przytrzymuje jej pień, a tyyyle śliwek na niej jest. Serce boli na samą myśl, ona ma takie wyśmienite owoce, ale dobrze, że chociaż druga zostaje.

Tu najmłodsza sliwka:
Obrazek

Obrazek

Wspominane wcześniej aronie - wyjątkowe dobre już są obecnie
Obrazek
Obrazek

A tu na pierwszym planie koper włoski, dobra ciocia wysiała rok temu siostrzenicy na wypadek dolegliwości żołądkowych koperek i na szczęście nie był jej potrzebny :D
Obrazek

I jeszcze koper z estragonem
Obrazek

Tegoroczna borówka
Obrazek
Obrazek

Pigwowiec
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda tej ogromnej śliwy.Nie ma już dla biedaczki ratunku ... :cry:
Ile lat rośnie u Ciebie jej zastępczyni?Jak widzę ,śliwki obrodziły w tym roku nie tylko we Wrocku :lol:
Jabłuszka wyglądają ślicznie!Jabłonie podobają mi się najbardziej ze wszystkich owocowych drzew.Ciekawe po ilu latach moje będą tak ładnie wyglądać.
Ile krzaków borówki posadziłaś?Czy w szkółce potrafią wskazać chłopca i dziewczynkę?Czy może kupuje się na chybił- trafił?A może płeć nie ważna, tylko musi być parę egzemplarzy?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ojej... Alutka !
Świetnie że Cię widzę... ;:168
Jeszcze tylko nie znam buzi Wioli, ale może i Ona się ujawni... a może już gdzieś była ? ;:24
Ty jeszcze masz borówki ? Ja już dawno zjadłam...
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu niestety nie ma dla niej ratunku :( Chyba zrobię fotkę i pokażę wam jak biedna jest pęknięta i rozpołowiła się jakby, tylko przytrzymywana jest przez huśtawkę. Te dwie śliwki są najstarsze, był już kiedy kupowaliśmy tą działkę (było to ok. 7-8 lat temu). A co do jabłoni, szybko pójdą w górę czy wszerz ;) Zobaczysz.
Borówka nie musi być sadzona osobnikami żeńskimi czy męskimi, chyba, wystarczy odpowiedni dobór odmian żeby lepiej owocowały. To mój debiut borówkowy, w sklepie mieli tylko Bluecrop (ponoć najlepsza odmiana), muszę dokupić jakieś trochę wcześniejsze, bo co nam po jednym krzaczku. Ale szybko rośnie, już wypuściła kilka ładnych gałązek.

Gabi pod wpływem impulsu wstawiłam ta fotkę, tak nie lubię siebie oglądać na zdjeciach :? Wiola chyba nie pokazała nam się, tak to prawie już wszystkie. Ale czekaj będzie jakieś spotkanie, to i fotka każdej z nas będzie :P A borówka jeszcze nie dojrzała, bo p pierwsze to tegoroczny zakup, po drugie trochę przysłoniły jej słońce koszmarne astry jesienne, dzisiaj je wytępiłam :roll:

Czy ktoś oglądał wczoraj rzut dyskiem? Jak żal, że nasz rodak przegrał w ostatniej rundzie, tak się tego obawiałam, że któryś z rywali go wyprzedzi, szkoda na prawdę :( Ale za to nasi siatkarze dziś ograli mistrzów Europy, oby tak na wrześniowych ME :D

Tyle ze sportu, teraz czas na fotki ;)

- dalia na dzień dobry, rośnie tuż za furtką
Obrazek

- wydaje mi się, że to miała być żółta dalia
Obrazek

Obrazek

- to dalie ubiegłoroczne z nasion
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komu obiecywałam przepis na sernik z wiśniami? :oops:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alunia, ta dalia jest żółta...wa :lol: Ale zobaczyłam u Ciebie dalię, którą po raz pierwszy zobaczyłam u sąsiadki i odtąd nie daje mi spokoju. Nie uprawiam juz dalii, za duzo potrzebują miejsca, za cięzka przy nich robota (sadzenie, wykopywanie coraz większych karp) no i nie mam jak przechowywać. Ale ta jedna ...
Obrazek

Jest cudowna! Świetlista jak azalia Magicznej Madzi! A Ty ją tak skromnie pokazałas ;)

Fajnie było Cię zobaczyć! :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo za każdym razem pokazuję ją w innej "pozie", teraz pora na własnie skromną, mimo, iż ta dalia do skromnych wielkościowo nie należy, wyższa ode mnie.
A Amelka jak pięknie wygląda na jej tle ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza ma rację , ta dalia jest wyjątkowa!
Alu , dzięki za wskazówki co do borówki.Muszę ją kupić - więc takie uwagi są dla mnie bardzo cenne!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Alu, widzę że zbiory będą udane owoców..... mniam mniam aż ślinka leci, a dalie fakktycznie boskie, a ta jedna .... też mnie zachwyciła
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ALANO, u Ciebie nadal piękna ,soczysta zieleń w ogrodzie, zwłaszcza że jak wiem trochę u Was popadało. Piękne te Twoje dalie. U nas od dłuższego czasu jest sucho, nawet dzisiaj deszczy, ledwo, ledwo rosi, lepsze to niż nic.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu kupuj borówkę, bo jest taka smaczna, dzisiaj miałam okazję spróbować pierwszy owoc z naszej - pychotka :D

Onka nie wiem ile damy radę zrobić powideł śliwkowych, zwłaszcza, że ubiegłoroczne jeszcze są ;) na szczęście rodzinę mamy do obdzielenia ;)

Tadeuszu u nas popadało przez kilka dni, ale dzisiaj jak sie rozejrzałam to na działce w większej części sucho już się zrobiło, al mamy teraz chłodniejsze noce, to woda trochę paruje i potem ta wilgoć opada na roślinach, to zawsze coś je zrosi.

A dalie są niezmordowane, non stop kwitną, wspaniałe rośliny :P
Dzisiaj kupiłam pierwsze cebulki :oops: 3 narcyzy, szafirki i krokusy (takie był tanie, że nie mogłam się oprzeć,a i kupiłam je Amelce ;)). Dodatkowo kupiłyśmy z mamą nawóz zielony - żyto, łubin i wykę. Żyto i wyka akurat przydadzą mi się na podmokłe rabaty.

A teraz porcja fotek, na szczęście jednoroczne coraz bardziej rozkwitają, niedługo dojdą astry, to piękne będzie zakończenie lata i początek wiosny. Fajnie byłoby jakby była prawdziwa polska złota jesień, róże lepiej przyjęłyby się... :D

- w roli głównej ślaz karolciowy :D
Obrazek

Obrazek

- no i proszę drugi liliowiec, tym razem gratisowy z cebul
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Judi specjalnie dla Ciebie zrobiłam tą fotkę - rokoko zakwitł :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek