Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Post »

Jadziu, kochanie ależ dzięki Tobie mam wspomnienia :D robiłam ten serowy domek z 15 lat temu :lol: , przypomniałaś mi o nim , po przepisie już dawno nie ma śladu, więc z wielką przyjemnością zrobię korzystając z Twojego przepisu. Pamiętam , że był pyszny :D .Pochwal się jaką sałatkę robisz, może jest szansa na jakieś kolejne pyszności :D
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Posty: 67
Od: 10 lis 2008, o 10:22
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Podajecie same słodkości,to podam inny przepis: "pseudo" gołąbki,

Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
około 0,5kg kapusty włoskiej;
2szt duże marchwi
1 por - biała część
1szt pietruszki
bułka tarta
2 jaja
mąka pszenna
sól, pieprz - do smaku
oliwa

ok. 1l bulionu warzywnego lub dobrego rosołu
pól kostki masła
słoiczek przecieru pomidorowego
dwa ząbki czosnku
0,3l śmietany 30% - słodkiej

jarzyny zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić dość grubo ( kostka 2x2cm), porę pokroić drobno dodać do tego wszystkiego mięso,żółtka, sól i pieprz dość dużo, muszą mieć wyraźny smak pikantny można dodać majeranek. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać ją z resztą. Do wszystkiego wsypywać bułkę tartą, tyle, by konsystencja masy było plastyczna.
Formować klopsy wielkość wg uznania; obtoczyć w mące przyrumienić na rozgrzanej oliwie (krótko, a dość porządnie opiec z wierzchu); przełożyć do rondla, zalać bulionem, przykryć szczelnie pokrywką i włożyć do rozgrzanego piekarnika i dusić około 1godz w temp. 150stC.

Po tym czasie odlać około 0,5l wywaru z duszenia klopsów, przestudzić .
Sos:
do rondelka dać: masło, rozpuścić, dodać drobna pokrojony czosnek(nie przeciskać!!!), trochę przesmażyć, dodać słoiczek przecieru smażyć dość chwilę mieszając, dodać 1-2 łyżek mąki wymieszać - uważać by nie przypalić, rozprowadzić wywarem, zagotować,dodać śmietanę, sól, pieprz trochę cukru (odrobinę) doprowadzić do wrzenia, można dodać posiekaną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilkę, i... koniec

Podawać z ziemniakami, polane obficie sosem .
Smacznego
jack55
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Dzięki za domek. Robiłam go w liceum na zajęciach praktycznych :lol:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2686
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Znam przepis na pseudo -gołąbki ,który podał/a jack55 są rzeczywiście wspaniałe
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Post »

Ja przepis na ala/ gołąbki mam z dodatkiem dwóch łyżek suchego ryżu - też jest b.dobry :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie skończyłam robić sernik z rosą,wygląda apetycznie :D .
Jadziu mam pytanie odnośnie ciasta bezowego-czy ono nie przykleja sie do folii aluminiowej
kiedyś mi na niej pół ciasta zostało :oops: .
I czy mogę dać octu jabłkowego?nie chce mi się iść do sklepu
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Agnieszko kochanie myślę ,że możesz dać ocet jabłkowy :wink: kochanie ja folię jeszcze smaruję Kasią i posypuje jednak mąką , bo boje się ,że zostanie tak jak piszesz :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Dziękuję
Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2686
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Agnieszko,można bezę kokosową piec na papierze woskowanym , wtedy nawet bez smarowania nic się nie przykleja( wypróbowałam)
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Danusiu :D .
Tylko takiego papieru w domu nie mam,a już mi się nie chce do sklepu wybierać.
Białka mi zostały z ciasta makowego dlatego mam chęć coś bezowego wypróbować.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dziś bardzo prosty w wykonaniu Tort :D .
Potrzebne będą;
- 3-pak podkładów tortowych (np.z Lidla) mogą być wykonane samodzielnie ale ja mam lenia :oops:
- 1 Litr śmietany 30% +4 śmietanfixy lub 1 Litr 18% +5 śmietanfixów śmietana ma być gęsta + ok.5 łyżeczek cukru-pudru,cukier waniliowy
-nutella
-2 połówki brzoskwiń z puszki
-dżem-wiśniowy lub taki jaki jest pod ręką
-coś czym nasączymy spody-ok.szklanki (pół cytryny,3 łyżeczki cukru-pudru i do pełna daję sok
z tych puszkowych brzoskwiń.
I po kolei-nasączam 1 spód,smaruję go cieńką warstwą nutelli i z 2cm ubitej śmietany.
Nakładam drugi nasączony spód,układam pokrojone w cieńkie plasterki brzoskwinie i znowu 2 cm bitej śmietany.Kładę 3 nasączony spód,smaruję delikatnie dżemem i na to bita śmietana.
Łopatką rozsmarowuję żeby miało jakiś kształt.
Wczoraj było tak

Obrazek
Trochę problemu jest z obsypaniem boków-delikatnie pochylam bokiem nad zlewem.
Mogą być wiórki kokosowe,orzechy drobno pokrojone lub migdały.
Wszelkie niedoskonałości maskujemy przybraniem :D
A tu w zależności co mam-mrożone owoce a do bitej śmietany dolewam sok malinowy lub dodaję kakao.Najlepiej robić na talerzu,tortownicy na której pójdzie na stół,bo może być problem z przełożeniem :roll:
Na koniec było tak
Obrazek
A kiedyś tak

Obrazek
Miło mi będzie jak komuś się przyda :D
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga

dobrze zrozumiałam, do ubitej śmietany dajesz sok????
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Post »

Bardzo podoba mi się to nadzienie smietanowo/owocowe - zapisałam sobie w notesie.....wykorzystam na pewno ...dziękuję :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3847
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tesko tak :D .Trochę żeby kolor zmieniła do przybrania :D .
Basiu owoce mogą być różne-zależy co kto woli-u mnie lubią brzoskwinie :D .
Dziewczyny naprawdę polecam -u mnie na urodzinach znika od razu :D .
Nie ma szans na zdjęcie -od środka :lol:
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Aga...Dzieło sztuki, muszę córci pokazać, ona lubi gotowe biszkopty ozdabiać, kurczę, też mam zawsze problem z obsypaniem boków.
często obsypuję startą czekoladą! Pycha!

a do kremu np waniliowego dodaję pół łyżeczki kawy i dużą łychę startej, gorzkiej czekolady!
Pychota!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”