Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Maryniu, ja też trzymam pokrzywy, dwie kępy na gnojówkę, nawozy oraz dla zdrowotności, na ziele dla kuzynki, która zbiera ich młode pędy na herbatkę. Lubię je w tych miejscach co mam, nie przeszkadzają a dużo pożytku :)

Lucynko, Dorotko u mnie rudbekie powędrowały do sąsiada (brak płotu ;:306 ), ja im też nie przeszkadzam, no chyba że wyrastają w takich miejscach, że wiem że mi coś zdominują, to wywalam... ;:333

Mati
, one niesamowite twardzielki, może prażyć smażyć... te co wyrosły u sąsiada, to na glinie i prawie kamieniach i nic sobie z tego nie robi ;:306

Dorotko, no może potrzebowały przenosin i dostały życiowej energii
Nie będę zaglądać do F..., nie, nie, nie... Chyba, żeby... no przecież tylko patrzeć będę... :roll: ;:306 A popatrzę, miejsca przecież i tak chwilowo nie mam ;:202 To może lepiej nie zaglądać? Och te wieczne walki wewnętrzne... bardzo słabą wolę mam... :;230

Małgosiu, właśnie, to taki pozytywny kwiatuszek. I patrząc na niego to każdy inny. Jeden bardziej brązowy, inny żółciejszy.
Urocze są ;:167

Iwonko, musiałam oprzeć hortnesję, bo kładą się, a nie mam podpórek dla nich. Może one chcą udawać płożące? ;:306

Soniu, i nie masz wrażenia, że ten odcień żółci jest taki gorący? Wiosenne żółcie jednak inne są... Miłego ;:196

Julciu,
ja je też pilnuje, ale ogólnie to mam rożne takie zakątki, w których nic nie rośnie i je tam wynoszę. A w jednym z takich miejsc nawet nawłoć mi wyrosła i trzymam ją, za kilka dni pójdzie do wazonu :)

Krysiu, ;:196 chyba będę musiała poznaczyć moje kamienie ;:306 Ja też lubię takie kształty, i stokrotkowe. W ogóle, to bardzo lubię te "zwykłe" kwiatuszki :)
Dzisiaj wracając z pracy stałam w korku, i widziałam łąkę kosmosów! Coś niesamowitego!

Marto ;:196 oj powiem Ci, że tyle lat, a ciągle tak jakoś w lesie ze wszystkim jestem... Wielu rzeczy nie mogłam i do tej pory nie mogę, bo nie mam pełnego ogrodzenia.

Daysy, oj czas zasuwa szybko...
Susza straszna, jednak zbyt długo u mnie było wietrznie i gorąco i ziemia naprawdę mocno wysuszona, jakbym miała teraz cokolwiek kopać w ziemi, to...
Ja hortensję na pewno będę dokupywać jeszcze, mam taki pomysł na nie, ale oczywiście jak będzie pełne ogrodzenie. One teraz wnoszą dużo do ogrodów.

Różyczki dla Was, miłego tygodnia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Basiu :wit . Zgadzam się co do rudbekii chociaż ich nie mam to kiedyś na pewno będę miała :lol: . Skoro one takie twardzielki to muszą być koniecznie ;:224 . Kolorek mają bardzo energetyczny i choć jeszcze się go nie nauczyłam to na pewno kiedyś do mnie zawita ;:224 . Póki co podziwiam u Ciebie i u innych ;:108 . Hortensje teraz czarują, mają swój czas ;:138 . Róże nie chcą być gorsze i chwałą im za to ;:138 . Pozdrawiam i udanego tygodnia Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Basiu czytam że się na róże obraziłaś ;:202 nie wierzę ,to chyba tylko taka chwilowa złość,ale powiem ci że i ja miałam takie złości na nie ,robiłam wszystko dla nich a one jak nie plamy ,to grzyby :evil: w zeszłým roku za radą Dorotki naszej podlewałam końskim złotkiem i powiem ci że że róże były znacznie zdrowsze ;:108
Bardzo ładne masz hortensje ,a jakie łany rudbekii ;:oj ja moją musiałam przywołać do porządku ,bo się za bardzo panoszyła :lol:
Kupujesz już cebulowe ? Coraz częściej pojawiają się w marketach ,to już chyba czas pomysleć rzeczywiście ,żeby później wszystkiego na raz nie robić ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, proszę przypomnij mi się w okolicach maja i wyślę ci rudbekii ile będziesz chciała :) Żebyś mi przypadkiem nie kupowała!!!!
Ja dawniej za nimi nie przepadałam, ale przekonałam się, że mają w sobie same zalety!
....poza tym żółty coraz częściej gości w moim ogrodzie... chyba muszę odszczekać to co o nim mówiłam ;:306 Ale czerwony nadal w odstawce (szczególnie w stosunku do róż) :roll:

Tolinko, już mi różana złość przeszła, ale powiem Ci że cholera mnie wzięła jak zobaczyłam te nieudolne próby powtarzania kwitnienia i liście okraszone albo plamistością, albo mączniakiem tudzież innym grzybem i broszki na szklietach po liściach z zielonych gąsienic ;:223
Zrobiłam oprysk, wiem, że już za późno, ale cóż... deszcz trochę odżywił róże i pobudził do życia. Będzie dobrze.
Zastanawiam się gdzie to złotko mogłabym dostać... Bo chyba takie suszone, granulowane to nie bardzo?

Cebulowe już zamówiłam w internecie, trochę kupiłam w ogrodniczym i biedronie. Póki co skupiam się na tych najwcześniej kwitnących: przebiśniegach, tulipanach botanicznych, krokusach i szafirkach. Kupiłam też szachownice.
Chcę jeszcze czosnki olbrzymie, ale na te czekam w lidlu, bo kupowałam w ub. roku i są rewelacyjne.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jednak w tym roku to nie sezon na róże czy hortensje oczywiście tam gdzie nie było opadów .Rosną bo rosną,kwitną bo kwitną lecz żadna rewelacja.Nawet moja Pinky Winky w tym roku jakaś mało wybarwiona i sporo pąków sie nie otwarło, bo tylko jakieś muchówki do niej się zlatywały zamiast osowatych czy pszczołowatych a to co za jedna https://images83.fotosik.pl/770/6f9bf946346a23d9.jpg
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety Jadziu, też mam takie spostrzeżenia.
Co nie wymarzło, to wyschło... mam nadzieję, że przyszły sezon będzie lepszy...

Ta róża to Princess Alexandra of Kent :)
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

;:180 Basiu Aleksandra też cudna no jednak nie można mieć wszystkich róż trzeba wybierać, a szkoda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Basiu

Ja też mam te rudbekie, przyznam szczerze, że nigdy ich nie lubiłam ;:131 Była to jedna z pierwszych bylin, którą wysiałam sama z nasion, łatwo poszło, szybko zakwitła i z roku na rok było ich coraz więcej. Nigdy ich w sumie za bardzo nie lubiłam, bo duet brązowy z żółtym uważam za brzydki. Ale... W tym roku zupełnie zmieniłam zdanie :D Poprzesadzałam rudbekie pod drzewka owocowe i później, gdy zakwitły, z wielkim zainteresowaniem przyglądałam się jak są wyjątkowo chętnie odwiedzane przez motyle. Bardzo mi się to spodobało ;:215 Moje dzieci zresztą były tymi motylami zachwycone! :D Tak że więc - rudbekie zostają ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu i u mnie rudbekie są główną plama koloru, bo inne to plamki :D Ciekawa jestem czy to wyrwane maleństwo Ci się przyjmie :lol: Róże też zaczynają swoje ostatnie kwitnienie. Nie ścięte floksy też nabrały koloru :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne różyczki. Piękne kwitnienia jak w czerwcu.
Taki obrazki zawsze na człowieka pozytywnie wpływają. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Basiu, jak nie zapomnę to się przypomnę, zgoda ;:306 ?? Żółty w ogrodzie jest potrzebny ;:108 . Ja uwielbiam go głównie w wydaniu wiosennym ;:224 . Co do czerwieni mam taki sam stosunek jak Ty ;:306 . Co prawda planuję zakupić trawę Red Baron w kolorze czerwonym ;:173 . Czerwień liści to jednak nie to samo co czerwone róże ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu długo masz P.Alexandrę of Kent, bo nie wiem ile muszę czekać na taki pokaźny krzaczek. Moja mizerota, zamiast rosnąć to maleje ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu nie dostawałam powiadomień ale Cię znalazłam. :D
Trochę nadrobiłam ale miło spędziłam czas. Piękne są te rudbekie z ciemnym oczkiem i wydaje mi się, że je kiedyś miałam...hmm powinnam je ponownie zaprosić do ogrodu. ;:108 Róże pięknie kwitną a cała reszta im wtóruje.
Susza była już bardzo męcząca bo to ciągłe podlewanie ale na szczęście popadało to i odpoczniemy my i nasze roślinki.
:D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu już nadrobiłam zaległości w Twoim wątku :oops: ... Podoba mi się pomysł zasłonięcia pokrzyw rudbekią ... chyba go zaadoptuję :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Rudbekie to takie radosne kwiatuchy, że nawet jak nie lubi się żółtego koloru w ogrodzie, to one muszą być . Tylko sieją się jak ...Ale znajomi biorą siewki, póki co na razie bez pyskowania :lol:
Ja Basiu mam kilka czerwonych róż, i wiesz co....one mają w sobie to coś. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”