Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Madziu bardzo cię podziwiam, ;:180 jak już raz połknie się bakcyla sportu, to jak z ogródkowaniem, nie można się lenić. :D Nigdy nie próbowałam ukorzeniać hortensji bukietowych z pędów zielnych. A tak lubię eksperymenty. ;:306 W jakim miesiącu można, czerwiec czy lipiec? Później już kwitną. Miskanty to najlepiej w rękawicach do róż lub innych wysokich. Jak cięłam ręcznie, to zawsze między rękawiczką a rękawem byłam poraniona. Teraz M tnie elektrycznymi nożycami do żywopłotu. ;:215
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

hortensje z pędów zielnych najlepiej ukorzeniać w pierwszej połowie czerwca.
Każda gałązka oderwana z piętką szybko zmienia się w samodzielną roślinkę.
Ja odrywam te, które i tak nie mają szans - cienkie, rosnące z dołu.
Zawsze cos takiego znajdzie się przy dolnych gałązkach.
Nieraz zdarzało się, ze taka sadzonka kwitła jeszcze w tym samym sezonie.
Innym, doskonałym sposobem na uzyskanie nowych hortensji, jest ukorzenianie z odkładów.
Przygina się dolną gałązkę do ziemi i przyciska kamieniem.
W kolejnym roku ma się duże, kwitnące rośliny potomne - od krzewu macierzystego najlepiej oddzielać wczesną wiosna, może być teraz.
Wczoraj patrzyłam - samoistnie ukorzeniło mi się kilka nowych hortensji, niebawem je odsadzę.
Co do ochrony rąk - mądry Polak po szkodzie, czyli Madzia po robocie w ogrodzie - do następnego razu - poharatane łapy to moja specjalność.
W tym roku miskanty cięłam ręcznie, normalnie robię to tarcza do drzewek, podkaszarką.
Jednak tym razem mokry śnieg przydusił pędy traw i tarczą trudno było dojść - łęty owijały się wokół głowicy.

A co do sportu - uzależnia.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu dzięki za instrukcję, ;:196 będę ukorzeniać zielne. Tylko po co, :?: już tyle hortensji rośnie, a w garażu kilka w doniczkach. :roll: Jednak nie mogę żyć bez wypróbowania nowych pomysłów. ;:306 Kiedyś cięliśmy miskanty piłą do drewna, strasznie śmieciła, bo szarpała pędy. Najlepiej jednak tnie się suche i wyprostowane. Swoje duże kępy powiązałam dwa razy, raczej pionowo stoją.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu nie mogło i mnie zabraknąć w nowym wątku :) sprawdzałem wcześniej czy już się pojawił, a tu już 3 strona :) no wiosna daje się we znaki choć na razie trochę w kratkę :) wszyscy czekamy na więcej ;:3 jak zawsze pięknie u Ciebie i powoli ogród zaczyna tętnić życiem :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

;:oj Rzeczywiście przy takie ilości obcinanie jest uciążliwe :roll: Ja bym chyba nie mógł mieć ich tyle :D
Z ostróżek powinnaś się cieszyć, to piękne kwiaty ;:306
Kupiłem sobie pietruchę naciową, piękna ozdoba do dań :wink:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu ;:196
Jak dobrze, że znalazłam Twój nowy wątek. I nawet nie tak późno.
Też już przycięłam swoje hortensje. Najłatwiej szło mi z nowo posadzonymi. Te cięłam nisko .
Gorzej z tymi, co już trochę mi rosną. Cięłam nad drugim oczkiem ale ubiegłoroczne przyrosty.
Jak byś mi radziła, czy przyciąć jeszcze krócej ?
:wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, bardzo się cieszę, że furtka do twojego ogrodu już otwarta, piękne zdjęcia wybrałaś na rozpoczęcie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz miło, że zajrzałeś. Obrazek U ciebie to dopiero się dzieje. ;:oj U mnie jeszcze marazm wiosenny, jestem ciepłolubna. Czekam na więcej słońca i będę szaleć w ogródku. Obrazek

Seba tnę bukszpany tylko raz w roku, jakoś sobie radzę. Zajmuje mi to z tydzień, żeby się nie przemęczać. ;:306 Ostróżki jednoroczne, to takie krzaczory, że pięć na moim areale wystarcza. W dodatku kwitną na górze i na bocznych pędach, a dolne już zawiązują nasiona i nie da się opanować samosiewu. ;:223 Jak mam je wyrzucać szybko, to szkoda zachodu, bo jednak zajmują sporo miejsca. Można posadzić dłużej kwitnące rośliny, nie siejące się tak masowo.

Krysiu też małe hortensje cięłam nad drugim oczkiem. W tym roku niektóre pędy ubiegłoroczne wycięłam całkiem, szczególnie z przodu krzewu. Pozostałe za pierwszym oczkiem. Starałam się wszystkie starsze, tak uformować, żeby od strony żywopłotu były wyższe, a od słonecznej strony niższe. Nie wiem na ile moje pomysły się sprawdzą. Najstarsze sześcioletnie są już za duże na miejsca, w których je posadziłam. ;:160

Małgosiu już tyle wspominków było, że teraz prawie same portrety wybrałam, żeby nie zanudzać. :) Dzisiaj zaczyna świecić słońce, może po południu uda mi się trochę posprzątać na rabatach, nie lubię pracować jak zimno.Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, witaj w tej pięknej wiosennej odsłonie ;:196 Widzę że porządki ogrodowe już poczynione ;:138 Ja ostatnio zamierzałam się na trawy, ale jednak nic z tego nie wyszło. Potem zastanawiałam się czy to aby nie za wcześnie, ale teraz widzę że wszędzie już pełno ich łodyg wywianych przez wiatr, więc chyba same dają znać że czas na nie ;:198 Pozdrawiam wiosennie :wit
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu mam nadzieję,że i do Ciebie dotarło dzisiejsze ciepełko..Pojechałam rozsypać nawozy przed jutrzejszym deszczem ale było takie cieplutko, że kolejno zdejmowałam z siebie części garderoby... Poszalałam z sekatorem i grabiami a i ognisko rozpalił eM i palił mój urobek...Sama radość! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu ;:168 Dzisiaj był piękny dzień na działkowanie, a dzięki tobie mój dzień był wyjątkowo pracowity ;:173 byle okazało się, że będzie równie owocny ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, mimo że twierdzisz, jakobyś była ciepłolubna, to jednak uczciwie i w pocie czoła pracujesz w ogrodzie. ;:63
Ja zafundowałam sobie jakiegoś lenia i wmawiam sobie zmęczenie i że należy mi się odpoczynek. ;:223 Tylko od czego?
Nie rozumiem siebie w tym roku. ;:185 Tak czekałam wiosny, a teraz bardzo trudno mi się wybrać na działkę. :oops:
Tobie życzę owocnej pracy przy niewielkim zmęczeniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Soniu a ja cię szukam a ty już w nowym wątku. Kłaniam się pani ogrodu. Czy miskanty i lawendy już tniesz?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

cyma2704 pisze:
Dominiko wspominków tyle, że wymyśliłam kolaże, jestem w trakcie uczenia się. :oops: Na początku tworzenia krzaczka hortensji cięłam przeważnie nad pierwszym, czasem drugim oczkiem. W zależności w jakim kierunku świata chciałam ukształtować krzaczek. Moje w większości przy żywopłotach, to od jego strony cięłam nad drugim oczkiem. Wtedy tamta strona jest wyższa, a z przodu niższa i kwiaty są ładnie rozłożone. Nawet jak się przytniesz jednakowo, to i tak pędy mające mniej światła wyciągną się i będą wyżej kwitły.

Soniu, bardzo sprytnie z tym cięciem ;:215 Ja też mam przy żywopłocie,, zrobię tak samo :D Dzięki za wskazówki ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,czytam ,że też pracujesz powolutku w ogrodzie ,ja może 2 hortensje dopiero przycięłam ,jak nie ma słońca to się tak smutno pracuje,a jak świeci i jest cieplutko,to zaraz lepiej ,też uwielbiam słońce i ciepełko,pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”