Moje storczyki-Perła

ODPOWIEDZ
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po usunięciu wszystkich zgniłych korzonków od Mojego bidulka pozostał tylko jeden długości ok 1cm- Nie wiem czy coś z niego będzie.... Nie wiem czy mam go w doniczkę wsadzić czy może położyć w jakieś wilgotne miejsce żeby wypuścił choć jeszcze jeden korzonek. Poradźcie proszę co mam zrobić , bo szkoda mi go- ma takie ładne wzorki na listkach
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Robie tak na długiej :lol: podchodzę nie do kas a do tego stoiska :) ładnie sie uśmiecham do pani :lol: muszę kiedyś wypróbować ten motyw z panem :lol: może bardziej "obniży"

a takiej bardziej zniszczone mają najczęściej na podłodze ;)

Ciekawe czy pracownicy mają jeszcze większe zniżki :twisted: :twisted: :twisted:

Pozdrawiam Madzia
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Witaj Magdo!
Ja kupuję na Czekoladowej,ale nigdy nie przyszło mi do głowy pertraktować ze sprzedawcą.... :oops:
Jak są wystawione na "specjalnym' regale z duzym napisem :wyprzedaż - tam buszuję ,są często w dobrym stanie,tyle tylko,że przekwitnięte najczęściej.
Można nawet Cymbidium kupić za 20 zł...
Twojego sposobu nie znałam,ale z pewnością przetestuję....Dzięki za info :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

perla pisze:Po usunięciu wszystkich zgniłych korzonków od Mojego bidulka pozostał tylko jeden długości ok 1cm- Nie wiem czy coś z niego będzie.... Nie wiem czy mam go w doniczkę wsadzić czy może położyć w jakieś wilgotne miejsce żeby wypuścił choć jeszcze jeden korzonek. Poradźcie proszę co mam zrobić , bo szkoda mi go- ma takie ładne wzorki na listkach
Trzeba wsadzić w doniczkę i można spróbować zrobić mu na tej doniczce "namiot" z przezroczystej torby foliowej co pomoże zachować odpowiednią wilgotność dookoła rośliny. Na ok 8 tygodni. Najlepiej wetknąć na obrzeżu doniczki 3-4 wysokie patyczki i na nich oprzeć rozpostarty worek. Konstrukcja ma wyglądać mniej więcej tak (zdjęcie z książki autorstwa J. Pinske):
Obrazek
Podłoże tylko zraszać.
Pamiętać, że roślin z uszkodzonymi korzeniami nie nawozimy.
Pamiętać, żeby namiocik przewietrzyć od czasu do czasu.
No i trzeba czekać i być dobrej myśli :D .

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
perla
500p
500p

Post »

Dziś zauważyłam pędy kwiatowe u Epidendrum i Coelogyna cristata ( to już drugi raz więc chyba im dobrze u mnie) ;:87 ;:1 Cieszę się bardzo
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Storczyki

Post »

Witaj!!!

Sliczna masz kolekcje :) mam nadzieję, że uda Ci sie uratować to biedactwo z jednym korzonkiem będe trzymać kciuki :) Ja jak tylko będę miała możliwość też dopadne jakieś OBI albo coś podobnego tylko na razie sie nie zapowiada bo mam ciut daleko :( No ale jakoś wytrzymam tym bardziej, że dopiero wchodze w ten temat :)

Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to gratuluję Perełko!!!! ;:215
Masz widać rękę nie tylko do roślin ogrodowych... ;:112
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

:lol: Brawa, brawa, czyli dobrze sie opiekujesz storczykami. Ale będzie radość jak zakwitną ;:1 ;:138
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Perlo - a jak tam Twoje falki z hodowli in vitro?
perla
500p
500p

Post »

Pięknie rosną, powypuszczały już nowe listki:)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Witaj Perlo ! Jeszcze nie miałyśmy chyba okazji spotkać się w jednym wątku. Bardzo ciekawi mnie temat uprawy storczyków od maluszków. Może pokażesz nam na zdjęciu jak wyglądają twoi podopieczni ? To nic, że malutkie i nie mają kwiatów. Takie też są cudne.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No właśnie napisz o tym coś więcej. Skąd je masz? Widziałam aukcję na allegro ale po namyśle nie kupiłam. Jestem za dużym cieniasem w tej dziedzinie. :roll:
perla
500p
500p

Post »

Witaj Lana :) cieszę się że zawitałaś do mnie...
Zerknij na pierwszą stronkę tematu, tam w moich zdjęciach są 2 maluszki właśnie z hodowli in vitro. Traktuję je tak samo jak resztę i ładnie rosną.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Perełko no piękne te twoje maluszki, a czasowo to ile już te sadzoneczki sobie liczą ?
Ciekawa jestem, gdzie je kupiłaś i czy były oznaczone ?
perla
500p
500p

Post »

dewuka pisze:No właśnie napisz o tym coś więcej. Skąd je masz? Widziałam aukcję na allegro ale po namyśle nie kupiłam. Jestem za dużym cieniasem w tej dziedzinie. :roll:
A więc nie kupowałam ich z Allegro ale mając na Uczelni zajęcia z Biotechnologii roślin zakładaliśmy taką hodowlę z tym że w mojej grupie były to skrętniki. Ale korzystając z okazji poprosiłam laborantkę i dała mi maleństwa z innej grupy, która właśnie zajmowała sie storczykami:)
Tak więc od tamtej pory posiadam 3 maluszki. Na zdjęciach są dwa większe, posiadam jeszcze jednego, którego najdłuższy listek ma w tej chwili 2cm długości.
Pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”