Moje storczyki-Perła
Po usunięciu wszystkich zgniłych korzonków od Mojego bidulka pozostał tylko jeden długości ok 1cm- Nie wiem czy coś z niego będzie.... Nie wiem czy mam go w doniczkę wsadzić czy może położyć w jakieś wilgotne miejsce żeby wypuścił choć jeszcze jeden korzonek. Poradźcie proszę co mam zrobić , bo szkoda mi go- ma takie ładne wzorki na listkach
Robie tak na długiej
podchodzę nie do kas a do tego stoiska
ładnie sie uśmiecham do pani
muszę kiedyś wypróbować ten motyw z panem
może bardziej "obniży"
a takiej bardziej zniszczone mają najczęściej na podłodze ;)
Ciekawe czy pracownicy mają jeszcze większe zniżki
Pozdrawiam Madzia

a takiej bardziej zniszczone mają najczęściej na podłodze ;)
Ciekawe czy pracownicy mają jeszcze większe zniżki

Pozdrawiam Madzia
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)
Witaj Magdo!
Ja kupuję na Czekoladowej,ale nigdy nie przyszło mi do głowy pertraktować ze sprzedawcą....
Jak są wystawione na "specjalnym' regale z duzym napisem :wyprzedaż - tam buszuję ,są często w dobrym stanie,tyle tylko,że przekwitnięte najczęściej.
Można nawet Cymbidium kupić za 20 zł...
Twojego sposobu nie znałam,ale z pewnością przetestuję....Dzięki za info
Ja kupuję na Czekoladowej,ale nigdy nie przyszło mi do głowy pertraktować ze sprzedawcą....

Jak są wystawione na "specjalnym' regale z duzym napisem :wyprzedaż - tam buszuję ,są często w dobrym stanie,tyle tylko,że przekwitnięte najczęściej.
Można nawet Cymbidium kupić za 20 zł...
Twojego sposobu nie znałam,ale z pewnością przetestuję....Dzięki za info

Pozdrawiam,Małgorzata
Trzeba wsadzić w doniczkę i można spróbować zrobić mu na tej doniczce "namiot" z przezroczystej torby foliowej co pomoże zachować odpowiednią wilgotność dookoła rośliny. Na ok 8 tygodni. Najlepiej wetknąć na obrzeżu doniczki 3-4 wysokie patyczki i na nich oprzeć rozpostarty worek. Konstrukcja ma wyglądać mniej więcej tak (zdjęcie z książki autorstwa J. Pinske):perla pisze:Po usunięciu wszystkich zgniłych korzonków od Mojego bidulka pozostał tylko jeden długości ok 1cm- Nie wiem czy coś z niego będzie.... Nie wiem czy mam go w doniczkę wsadzić czy może położyć w jakieś wilgotne miejsce żeby wypuścił choć jeszcze jeden korzonek. Poradźcie proszę co mam zrobić , bo szkoda mi go- ma takie ładne wzorki na listkach

Podłoże tylko zraszać.
Pamiętać, że roślin z uszkodzonymi korzeniami nie nawozimy.
Pamiętać, żeby namiocik przewietrzyć od czasu do czasu.
No i trzeba czekać i być dobrej myśli

Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Storczyki
Witaj!!!
Sliczna masz kolekcje
mam nadzieję, że uda Ci sie uratować to biedactwo z jednym korzonkiem będe trzymać kciuki
Ja jak tylko będę miała możliwość też dopadne jakieś OBI albo coś podobnego tylko na razie sie nie zapowiada bo mam ciut daleko
No ale jakoś wytrzymam tym bardziej, że dopiero wchodze w ten temat 
Pozdrawiam
Sliczna masz kolekcje

Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
A więc nie kupowałam ich z Allegro ale mając na Uczelni zajęcia z Biotechnologii roślin zakładaliśmy taką hodowlę z tym że w mojej grupie były to skrętniki. Ale korzystając z okazji poprosiłam laborantkę i dała mi maleństwa z innej grupy, która właśnie zajmowała sie storczykami:)dewuka pisze:No właśnie napisz o tym coś więcej. Skąd je masz? Widziałam aukcję na allegro ale po namyśle nie kupiłam. Jestem za dużym cieniasem w tej dziedzinie.
Tak więc od tamtej pory posiadam 3 maluszki. Na zdjęciach są dwa większe, posiadam jeszcze jednego, którego najdłuższy listek ma w tej chwili 2cm długości.
Pozdrawiam Aga