Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Re:

Post »

tak jak pisalam wczesniej wklejam kilka fotek moich Adenium ... Niestety jak widac na kilku zdjeciach troche sie pomarszczylo i szczerze mowiac nie wiem czy to z nadmiaru czy z braku wody :0((( .... Ocencie sami ... No i kilka innych roslinek ktore sa u mnie w domku :0))) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak tylko macie jakies uwagi albo cenne wskazowki to piszcie z gory dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hmm, rzeczywiscie nieco pomarszczone te twoje maluchy :? Nie mam pojecia dlaczego sie takie porobily. Ja na twoim miejscu bym je przykryla jakims przezroczystym plastikiem albo folia kuchenna zeby mialy wiecej wilgoci i cieplej. Jaka mialas ziemie? Moje rosna w torfie, od gory przysypane piaskiem 'dla dekoracji'. Podlewam codziennie po kilka kropli, sama woda.
jeśli chodzi o cactusplaza to koszty przesylki sa stosunkowo wysokie (5 euro) w porownaniu do ceny nasion, ale skoro nasiona tanie to chyba ogolnie ok. Ja zaplacilam za paczke + przesylke ok. 8 euro. Mieszkam w Wielkiej Brytanii, firma jest holenderska, wiec mysle ze do Polski tez wysylaja. Wlasciciel byl bardzo pomocny jeśli chodzi o wskazowki, przeslal mi nawet zdjecia swoich kielkujacych adenium. Sa niepodobne ani do Twoich, ani do moich :/ Jak bys chciala zobaczyc podaj mi swojego maila na privie to przekaze.
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
kaksa266
50p
50p

Post »

ziemia specjalna do kaktusów na spodzie zrobiłam drenaż z keramzytu żeby woda nie stała w doniczce. Może dlatego się pomarszczyły że podlewałam tylko 1 w tygodniu. Bałam się przelać bo gdzieś tam wyczytałam że padły z nadmiaru wody :0/ ... No nic będę kombinować mam nadzieję że się odratują :0)))

Pozdrawiam K.
Monia80
50p
50p
Od: 15 lut 2008, o 14:45

Post »

Witam wszystkich. Przyznam się, ze ja też kilka miesięcy temu zachorowałam na różę pustyni. Kupiłam nasionka na allegro, już nie pamiętam ile kosztowały dokładnie, ale było 3 sztuki a cena... gdzieś w granicach 5-6 zł. Paczka przyszła, nasiona pięknie zabezpieczone. Od razy zasiałam i czekam, czekam, czekam..... czekałam 2 miesiące i..... nic z tego. Nie wykiełkowały :cry: . Szkoda, nie wiem dlaczego żadne nasionko nie zeszło. Stwierdziłam, ze spróbuje jeszcze raz ale może tym razem na wiosnę. A ma ktoś może do sprzedania sadzonki???
kaksa266
50p
50p

Post »

hej :0))
Sadzonki są do kupienia na allegro w granicach 50 zł ... Ja moje nasionka też kupiłam na allegro .. . ale przed wsadzeniem do ziemi moczyłam je w wodzie ok 10 godzin . Później włożyłam je w ziemię dla kaktusów na głębokość ok 1 cm mocno podlałam i doniczkę przykryłam folią. Wykiełkowały po ok 4 dniach . Wykiełkowały 4 nasionka z 6 zamówionych. Ale ostatnio coś zmarniały jak widać na załączonych wcześniej zdjęciach :0((( .... No nic może się zbiorą :0)))
Pozdrawiam Kasia.
Monia80
50p
50p

Post »

No właśnie ja też wcześniej moczyłam zakupione nasionka, ale wysiałam do ziemi uniwersalnej. No i o folii też pamiętałam. Ktoś mi jeszcze poradził, że oprócz folii to trzeba jeszcze doniczkę przykryć np. gazetą. Nasionka powinny mieć wilgotno ciepło i ciemno. Nie wiem ile w tym prawdy. Ale ta osoba zawsze w ten sposób postępuje z nasionami i wszystkie jej pięknie schodzą. A moja róża pustyni nie zeszła. No cóż, kupię następne nasionka. Pozdrawiam serdecznie. I mam nadzieję ze twoje sadzonki wyzdrowieją Kasiu:)
kaksa266
50p
50p

Post »

Niestety moje siewki właśnie padły :0((( Nie wiem co mnie naszło żeby je czymś przykryć , było tak gorąco że się chyba ugotowały :0((((( . Zamówiłam już następne .... ehhhhhhh zła jestem na sama na siebie co mi przyszło do głowy :0((((
Pozdrawiam Kasia.

Proszę o pisanie używając ą,ę,ś,ó,ż itp. Regulamin. Poprawiłem Twoje posty.
Obrazek
Monia80
50p
50p

Post »

Oj wielka szkoda:( świeżo wyrośnięte sadzonki powinny być odkryte. Nakrycie folią pomaga w schodzeniu ale potem trzeba folię usunąć. A gdzie zamówiłaś nowe nasionka?? Na allegro?? Jak zejdą to musiosz się wszystkim pochwalić:) pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Oj wielka szkoda Kasiu :( Czuje sie winna bo polecilam ci ta folie. Musze byc straszne upaly w Polsce, moje stoja pod plastikiem i sie dobrze maja. Te wieksze sa pod wycieta szyjka plastikowej butelki (odsloniete od gory). Kupujesz na allegro? Moze sprobuj tym razem z www.cactusplaza.com? Czekamy z niecierpliwoscia na wiesci!
Pozdrawiam,
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
kaksa266
50p
50p

Post »

DAHIRA Ty nie możesz się czuć winna :0))) Sama nie przemyślałam sprawy a upały są ogromne .... Niestety nie poradze sobie sama z tym zamowieniem z tej Twojej stronki bo nie znam na tyle języka i boje się że coś poplątam ... No i nie wiem ile wyniosłyby koszty przesyłki do PL :0((( .
Pozdrawiam z upalnej PL ;0)))) I nie przykrywaj swoich maleństw folią ;0)))))
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam; od dziś jestem posiadaczką adenium obesum (na razie to maluch mający ok. 20cm) i kilku nasionek, które właśnie zamierzam wysiać. Przyznam szczerze, że troszkę się tego obawiam, bo niestety moje doświadczenia z siewkami sukulentów są raczej nieciekawe. Roślinki wschodziły, a potem - nie wiadomo dlaczego - padały. Wyglądało to dokładnie jak na zdjęciach kaksa266; też nie wiedziałam, czy powodem jest przelanie czy niedomiar wody :? Teraz myślę, że może to nieodpowiednia ziemia; czytałam, że do wysiewu adenium trzeba zrobić mieszankę z ziemi do kaktusów, perlitu, żwirku i włókien kokosowych, a całą mieszankę "wyparzyć" w tem. 150*C, żeby zabić drobnoustroje, które mogą być w ziemi i zaszkodzić siewkom. Trochę to czasochłonna operacja, ale chyba spróbuję :wink: Jak tylko (a raczej - jeżeli) coś wzejdzie, to pokażę fotki.

Obrazek
kaksa266
50p
50p

Post »

Witam
AGAR moje siewki wygladały bardzo mizernie mimo że na początku rosły ładnie i bardzo szybko wykiełkowały ... niestety padły :0(( ale w tej chwili mam kolejne i podlewam je tak jak DAHIRA codziennie w bardzo malutkich ilościach (spryskiwaczem) , nie wystawiam ich na zewnątrz na sloneczne miejsce (tak robilam wcześniej) teraz stoją w domu na parapecie i jest im bardzo dobrze ;0). Co do ziemi ja wsadziłam w zwykłą ziemie do kaktusów tylko tyle że zrobilam drenaż na spodzie żeby się pozbyc ewentualnego nadmiaru wody ... podlewam tylko czystą wodą. Miałam 6 sztuk nasion i wykiełkowały mi wszystkie. Twoje adenium ze zdjęcia jest naprawde śliczne :0) (tfu tfu tfu) Jak możesz to powiedz gdzie takie cudo mozna zdobyc :)
Pozdrawiam K.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam wszystkich,
Wyhodowałem adenium obesum z nasion. Właściwie to wykiełkowała mi jedna roślina z trzech nasion. Stało się to w styczniu tego roku. Obecnie siewka ma ze 3 cm wysokości, dość gruby "pieniek" i kilka zielonych listków. Podlewam ja tak jak kaktusy tzn. raz w tygodniu. Stoi na dworze od maja i... prawie nie rośnie. Zobaczymy co będzie dalej. U mnie w ogóle rośliny wolno przyrastają....

Obrazek Obrazek

pozdrawiam, arkandor
kaksa266
50p
50p

Post »

No tych listkow to ma dosyc sporo ;0)) ale rzeczywiscie jest mala jak od stycznia ... moje maja kilka tygodni i juz maja 3 cm ... ale za to Twoja ma fajny "pieniek" a to cały urok tej roślinki :0))) Ja swoje przykrywam butelka bez dna i bez korka a podlewam praktycznie codziennie po kilka kropel .... Pozdrawiam

PS.
DAHIRA jak tam twoje skarby ?? :0))) moze jakies nowe zdjecia ;0)))
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich obesumaniakow ;) Moje maluchy powoli sobie podrastaja (tfu tfu tfu!) i glownie tyja w pasie ;) Ogolnie rozwijaja sie bardzo roznie, jako ze mialam ponad 20 nasion mam teraz cale spektrum rozwoju. Najstarsze maja jakies dwa miesiace. Postaram sie je obcykac w weekend, to zamieszcze cos na forum.

Nowych zdjec podrostkow jako takich nie mam, ale za to mam fotke biedronki ktora wpadla w odwiedziny:
Obrazek

Przed biedronka jedno z moich obesum zostao nawiedzone przez mszyce, podlewam rano a tam w rzadku na lisciu 3 robale i dwa pod drugim lisciem. Skad one sie wziely nie mam pojecia, ale zostaly wytepione metoda manualna. Ta biedna szczepka jeszcze dochodzi do siebie...

Z ciekawoscia czytam Wasze wiesci i czekam na kolejne doniesienia z pola uprawy adenium:)

Pozdrawiam,
Dorothy Galyean
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”