SEZON 2007
Arielu, ALFRED ma pięknego koloru kwiaty, ja również na niego ostrzyłam sobie pazurki ,ale niestety w kilku szkółkach koło mnie nie było , musiałam zadowolić sie RASPUTINEM. Jak tylko cały rozkwitnie ,poproszę o kilka zdjęć --OBIECAJJJJJJJJJJJ

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę poradźcie mi jakie drzewo zasadzić(niewysokie najlepiej parasolowate do 3-4 metrów)aby pod nim można było założyć wrzosowisko i posadzić rododendrony.Mam bardzo nasłoneczniony ogródek i boję się,że bez tego drzewa rododendrony nie będą miały dobrych warunków. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
ARIEL-
widzisz mówiłam że kwiaty prześliczne ,na pewno paru forumowiczów juz ALFREDA szuka u ogrodnika
LEDY-najlepiej jakieś iglaste ,może sosne ,świerk, bo w kwaśnej ziemi sadzone ,a to odpowiednie i dla wrzosów i rododendronów. Ale musisz brać poprawkę że i tak cienia od razu nie będziesz miała a one lubią cień .Ja jak posadziłam pare lat temu rododendrona w słońcu, to paliło mu liście i musiałam rozkładać parasol ,naprawde nie żartuję ,a potem i tak musiałam go przesadzić.
widzisz mówiłam że kwiaty prześliczne ,na pewno paru forumowiczów juz ALFREDA szuka u ogrodnika

LEDY-najlepiej jakieś iglaste ,może sosne ,świerk, bo w kwaśnej ziemi sadzone ,a to odpowiednie i dla wrzosów i rododendronów. Ale musisz brać poprawkę że i tak cienia od razu nie będziesz miała a one lubią cień .Ja jak posadziłam pare lat temu rododendrona w słońcu, to paliło mu liście i musiałam rozkładać parasol ,naprawde nie żartuję ,a potem i tak musiałam go przesadzić.

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
[quote="mora1"]Mam też pytanie odnośnie mikoryzy, u mnie rodonendrony rosną w sąsiedztwie iglaków, tego roku pojawiły się smardze i teraz jeszcze pojawiają się jakieś grzyby. Czy mogę to potraktować jako samorodną szczepionkę mikoryzową?
-----------------------------------------------------------------------
Mora ! Chyba nie. Mikoryza to symbioza grzybów i korzeni roślin.Dla rośliny- gospodarza korzyść z symbiozy to tworzenie przez strzępki licznych rozwidleń korzeni, co ułatwia dostęp do składników pokarmowych z gleby, oraz zwiększenie powierzchni, z której te składniki są czerpane. (System korzeni roślin zwiększa swą powierzchnię chłonną KILKASET razy !)
Grzyby mikoryzowe mają zdolność tworzenia " pomostu" między glebą a rośliną . Tym samym ułatwiają pobieranie wody, substancji odżywczych , a także wytwarzają substancje chem. o charakterze antybiotycznym , które chronią roślinę przed czynnikami wywołującymi choroby. Z w. wym. powodów korzystne jest sztuczne szczepienie roślin grzybami ,które mogą z nimi współżyć.Stosując szczepionki mikoryzowe należy jednak zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego" partnera " grzybowego dla gatunku roślinyDlatego są szczepionki dla iglaków , roślin wrzosowatych( tu : rododendrony), dla kwiatów, dla warzyw...
Szczepionkę stosuje się tylko raz w życiu rośliny ! Nie wolno zaszczepionych roślin podlewać środkami grzybobójczymi , np. Aliette- to uszkadza grzybnię . Nie wiem , ile w tym wszystkim prawdy, ale szczepionkę nabyłam ( firmy Biopon, w proszku) i moje rododendrony zaszczepiłam.
-----------------------------------------------------------------------
Mora ! Chyba nie. Mikoryza to symbioza grzybów i korzeni roślin.Dla rośliny- gospodarza korzyść z symbiozy to tworzenie przez strzępki licznych rozwidleń korzeni, co ułatwia dostęp do składników pokarmowych z gleby, oraz zwiększenie powierzchni, z której te składniki są czerpane. (System korzeni roślin zwiększa swą powierzchnię chłonną KILKASET razy !)
Grzyby mikoryzowe mają zdolność tworzenia " pomostu" między glebą a rośliną . Tym samym ułatwiają pobieranie wody, substancji odżywczych , a także wytwarzają substancje chem. o charakterze antybiotycznym , które chronią roślinę przed czynnikami wywołującymi choroby. Z w. wym. powodów korzystne jest sztuczne szczepienie roślin grzybami ,które mogą z nimi współżyć.Stosując szczepionki mikoryzowe należy jednak zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego" partnera " grzybowego dla gatunku roślinyDlatego są szczepionki dla iglaków , roślin wrzosowatych( tu : rododendrony), dla kwiatów, dla warzyw...
Szczepionkę stosuje się tylko raz w życiu rośliny ! Nie wolno zaszczepionych roślin podlewać środkami grzybobójczymi , np. Aliette- to uszkadza grzybnię . Nie wiem , ile w tym wszystkim prawdy, ale szczepionkę nabyłam ( firmy Biopon, w proszku) i moje rododendrony zaszczepiłam.

Może sumak octowiec. Szybko rośnie i przycinany odpowiednio tworzy świetny parasol. Nieprzycinany zresztą także.Lady-r pisze:Proszę poradźcie mi jakie drzewo zasadzić(niewysokie najlepiej parasolowate do 3-4 metrów)aby pod nim można było założyć wrzosowisko i posadzić rododendrony.Mam bardzo nasłoneczniony ogródek i boję się,że bez tego drzewa rododendrony nie będą miały dobrych warunków.

Pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Zgadzam się z Lilą ! Tylko nie Sumak ! Jest b. ekspansywny, a poza tym gubi liście ...rododendronom nie bardzo służy mroźna , sucha, słoneczna pogoda zimą . Z tego względu lepiej, żeby było to drzewo zimozielone- może sosna ? Rośnie szybko, wytwarza sporą koronę , a do tego jej igły lekko zakwaszają glebę , co dobre dla rododendronów .
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedż Ewelina. Już wszystko wiem odnośnie moich grzybów i mikoryzy . Odpuszczam sobie te wszystkie szczepionki mikoryzowe
.

Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Sumak jest spoko jeśli jest to PAN,jeśli będzie to PANI to nam się wtedy pojawi w kilku miejscach
a uszkadzając system korzeniowy PANI-nastąpi zemsta ;:44
z jej strony i pozostanie nam
Życzę dużo
Piękne masz kwiaty aż zapierają dech...Pozdrawiam.

Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie