SEZON 2007

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne kwiaty Ariel. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Arielu, ALFRED ma pięknego koloru kwiaty, ja również na niego ostrzyłam sobie pazurki ,ale niestety w kilku szkółkach koło mnie nie było , musiałam zadowolić sie RASPUTINEM. Jak tylko cały rozkwitnie ,poproszę o kilka zdjęć --OBIECAJJJJJJJJJJJ :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Obiecuję, ja polowałem na inną odmianę, ale musiałem zadowolić się Alfredem :lol: Paradoks :P

Pewnie jutro będzie cały w kwiatach ;)
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wobec tego jutro poproszę o zdjęcia ;:33
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Proszę poradźcie mi jakie drzewo zasadzić(niewysokie najlepiej parasolowate do 3-4 metrów)aby pod nim można było założyć wrzosowisko i posadzić rododendrony.Mam bardzo nasłoneczniony ogródek i boję się,że bez tego drzewa rododendrony nie będą miały dobrych warunków. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ARIEL-
widzisz mówiłam że kwiaty prześliczne ,na pewno paru forumowiczów juz ALFREDA szuka u ogrodnika :D :D :D
LEDY-najlepiej jakieś iglaste ,może sosne ,świerk, bo w kwaśnej ziemi sadzone ,a to odpowiednie i dla wrzosów i rododendronów. Ale musisz brać poprawkę że i tak cienia od razu nie będziesz miała a one lubią cień .Ja jak posadziłam pare lat temu rododendrona w słońcu, to paliło mu liście i musiałam rozkładać parasol ,naprawde nie żartuję ,a potem i tak musiałam go przesadzić. :lol:
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

[quote="mora1"]Mam też pytanie odnośnie mikoryzy, u mnie rodonendrony rosną w sąsiedztwie iglaków, tego roku pojawiły się smardze i teraz jeszcze pojawiają się jakieś grzyby. Czy mogę to potraktować jako samorodną szczepionkę mikoryzową?
-----------------------------------------------------------------------
Mora ! Chyba nie. Mikoryza to symbioza grzybów i korzeni roślin.Dla rośliny- gospodarza korzyść z symbiozy to tworzenie przez strzępki licznych rozwidleń korzeni, co ułatwia dostęp do składników pokarmowych z gleby, oraz zwiększenie powierzchni, z której te składniki są czerpane. (System korzeni roślin zwiększa swą powierzchnię chłonną KILKASET razy !)
Grzyby mikoryzowe mają zdolność tworzenia " pomostu" między glebą a rośliną . Tym samym ułatwiają pobieranie wody, substancji odżywczych , a także wytwarzają substancje chem. o charakterze antybiotycznym , które chronią roślinę przed czynnikami wywołującymi choroby. Z w. wym. powodów korzystne jest sztuczne szczepienie roślin grzybami ,które mogą z nimi współżyć.Stosując szczepionki mikoryzowe należy jednak zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego" partnera " grzybowego dla gatunku roślinyDlatego są szczepionki dla iglaków , roślin wrzosowatych( tu : rododendrony), dla kwiatów, dla warzyw...

Szczepionkę stosuje się tylko raz w życiu rośliny ! Nie wolno zaszczepionych roślin podlewać środkami grzybobójczymi , np. Aliette- to uszkadza grzybnię . Nie wiem , ile w tym wszystkim prawdy, ale szczepionkę nabyłam ( firmy Biopon, w proszku) i moje rododendrony zaszczepiłam. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Jarek_74
50p
50p
Od: 12 sty 2007, o 15:13

Post »

Lady-r pisze:Proszę poradźcie mi jakie drzewo zasadzić(niewysokie najlepiej parasolowate do 3-4 metrów)aby pod nim można było założyć wrzosowisko i posadzić rododendrony.Mam bardzo nasłoneczniony ogródek i boję się,że bez tego drzewa rododendrony nie będą miały dobrych warunków. :roll:
Może sumak octowiec. Szybko rośnie i przycinany odpowiednio tworzy świetny parasol. Nieprzycinany zresztą także. :) Ja posadziłem wierzbę i nieźle się prezentuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Jarku tylko nie sumak. Wygra konkurencję z rododendronami, jest strasznie agresywny, zadusi je. :(
Awatar użytkownika
Jarek_74
50p
50p
Od: 12 sty 2007, o 15:13

Post »

Mogę polemizować :) U mojego sąsiada pod około 3 metrowym sumakiem rosną rododendrony od kilku ładnych lat i rosną wspaniale
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Wiesz, że to ciekawe. U mnie pod sumakami nawet trawa jest marniejsza. Natomiast korzenie sumaków znajduję na rabacie o dobrych kilka metrów od drzewa. Może tylko moje są takie pazerne?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Lilą ! Tylko nie Sumak ! Jest b. ekspansywny, a poza tym gubi liście ...rododendronom nie bardzo służy mroźna , sucha, słoneczna pogoda zimą . Z tego względu lepiej, żeby było to drzewo zimozielone- może sosna ? Rośnie szybko, wytwarza sporą koronę , a do tego jej igły lekko zakwaszają glebę , co dobre dla rododendronów .
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Dzięki za odpowiedż Ewelina. Już wszystko wiem odnośnie moich grzybów i mikoryzy . Odpuszczam sobie te wszystkie szczepionki mikoryzowe :) .
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p
Od: 5 maja 2007, o 19:23

Post »

Sumak jest spoko jeśli jest to PAN,jeśli będzie to PANI to nam się wtedy pojawi w kilku miejscach :cry: a uszkadzając system korzeniowy PANI-nastąpi zemsta ;:44 ;:125 ;:163 z jej strony i pozostanie nam ;:223 ;:223 Życzę dużo ;:3 Piękne masz kwiaty aż zapierają dech...Pozdrawiam.
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ha ja też go mam zobaczcie
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”