Storczyki Mariolki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolko, piękna kolekcja, ach........!
Czy to jakaś specjalna "opieka", skutkuje tak wspaniałym kwitnieniem?
Czy to jakaś specjalna "opieka", skutkuje tak wspaniałym kwitnieniem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolko, co jeden storczyk to piękniejszy
Mi również baaaardzo się spodobał pierzasty falenopsis, ale gdy zobaczyłam tą granatową cambrię to mi szczęka opadła
co za niespotykany kolor
I serdecznie gratuluję tak obfitych i pięknych kwitnień i oczywiście życzę wieeeelu kolejnych

Mi również baaaardzo się spodobał pierzasty falenopsis, ale gdy zobaczyłam tą granatową cambrię to mi szczęka opadła

I serdecznie gratuluję tak obfitych i pięknych kwitnień i oczywiście życzę wieeeelu kolejnych

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dostałam szczękościsku i nie mogę z zachwytu słowa wydusić. Ile parapetów zajmują te cuda?Mówisz, że nic specjalnego z nimi nie robisz. No a te podlewanie jednych co drugi dzień innych co trzeci a jeszcze innych raz w tygodniu, a nawożenie z każdym podlewaniem, co drugie podlewanie, a zraszanie dwa razy dziennie. Jak to zapamiętać co, kiedy i któremu. Toż to cały dzień pracy od świtu do nocy. Ja mam dopiero jakieś / nie znam sie wcale jakie to rodzaje/ storczyki, jeden od lipca i cały czas kwitnie, drugi od października i tez ma kwiatki. Myślałam, że to wielki wyczyn i moja zasługa ale już wiem, że te kwiaty po prostu chcą kwitnąć mimo mojej słabej opieki ograniczającej sie do podlewania i to jeszcze nie wiem czy właściwego.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Storczyki
Witam!!!
Niesamowita
ta Twoja kolekcja
ach można tak patrzeć i patrzeć, nic Tylko pogratulować i Zyczyc nowych okazów
Ja na razie posiadam tylko 3 szt. i uczę się jak o nie dbać.
Pozdrawiam Cieplutko
Niesamowita

Pozdrawiam Cieplutko
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
Witam 
Bardzo sie ciesze
ze storczyki Wam sie podobaja
Dendrobium Stardust latem trzymam w tunelu, i tak jak inne dendrobia zostaje tam do pierwszych do pierwszych przymrozkow. Oczywiscie na suchutko. W domu trafia na okno wschodnie tuz przy szybie, gdzie nie nawoze, jak tylko ukaza sie paki, zaczynam leciutkozraszac podloze, a gdy paki sa juz duze podlewam roslinke, ale bez nawozu. Kwitnie mi raz w roku, ale na takie kwitnienie warto czekac
Moim zdanie nie jest wymagajacy, mam 2 okazy i zaden z niech nie sprawia mi problemu. Kwitna co roku, raz slabiej, raz obficiej, to tez zalezy od tego ile pseudobulw dojrzeje w danym sezonie. Czsami zdarza sie tak ze niektore pseudobulwy, wydaja sie dojrzale, a nie kwitna i zakwitaja na drugi rok.
Moje storczyki zajmuja 2 i pol parapeta
! okno poludniowe, wschodnie, i polnocne. Najbardziej wymagajace swietlnie stoja na poludniowym, a te mniej na wschodnim i polnocnym.
Krysko, alez ja nie robie nic z tych rzeczy
podlewam je co 9 dni, wszystkie naraz. Nie zraszam bo z tym jest wiecej strat, niz pozytku szczegolnie zima kiedy jest chlodno i zagniwaja przyrosty, kiedy dostanie sie do niech woda.
Wkrotce nowe zdjecia
Pozdrawiam

Bardzo sie ciesze

Moje storczyki zajmuja 2 i pol parapeta

Krysko, alez ja nie robie nic z tych rzeczy

Wkrotce nowe zdjecia

Pozdrawiam
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolko, piszesz, że dendrobium nie nawozisz, a co z pozostałymi storczykami?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
Witam 
Dendrobia nawoze i niebawem zaczne je dokarmiac, bo juz widac mlode przyrosty. Dendrobia będę nawozic od teraz, az do momentu dojrzenia nowych przyrostow, pseudobulw. Po czym stoponiowo ograniczam podlewanie (polowa wrzesnia), a tym samym nawozenia. Zaczyna sie dla dendrobiow suchy i chlodny okres spoczynku, lecz z duza iloscia swiatla. Ma to na celu sprowokowanie rosliny do kwitniecia, co mi sie udaje
Mysle ze rozwialam wszelkie watpliwosci...
Inne storczyki takze nawoze, ale jak pisalam co nie kazde podlewanie, czasami mi zabraknie nazwozu to nie dostana. Storczyki kiedys sama trzymalam na dworze bez tunelu, i moga spokojnie stac, nawet jest to dla niech korzystniejsze niz mialby zostac w domu. Jednak jak to w polsce bywa letnia wichura i trzeba szybko biegac i chowac bo stroczyki beda porozrzucane po calym ogrodzie
Phalaenopsisow z tego co czytalam raczej nie nalezy wystawiac, i ja tez nie wystawialam, reszte tak.
Pozdrawiam

Dendrobia nawoze i niebawem zaczne je dokarmiac, bo juz widac mlode przyrosty. Dendrobia będę nawozic od teraz, az do momentu dojrzenia nowych przyrostow, pseudobulw. Po czym stoponiowo ograniczam podlewanie (polowa wrzesnia), a tym samym nawozenia. Zaczyna sie dla dendrobiow suchy i chlodny okres spoczynku, lecz z duza iloscia swiatla. Ma to na celu sprowokowanie rosliny do kwitniecia, co mi sie udaje

Inne storczyki takze nawoze, ale jak pisalam co nie kazde podlewanie, czasami mi zabraknie nazwozu to nie dostana. Storczyki kiedys sama trzymalam na dworze bez tunelu, i moga spokojnie stac, nawet jest to dla niech korzystniejsze niz mialby zostac w domu. Jednak jak to w polsce bywa letnia wichura i trzeba szybko biegac i chowac bo stroczyki beda porozrzucane po calym ogrodzie

Pozdrawiam