Moje roślinki - Zaczarowany
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
- Zaczarowany
- 200p
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje drzewka szczęścia rosły zawsze na polu w momencie przenosin do domu na zime zaczeły właśnie spadać liście
teraz trzymam na chłodnym ciemnym korytarzu - neico zbniedniały ale liście na miejscu
wielkiego okazu sie nigdy nie dochowałam bo miejsca nie było ale z obserwacji widze ze lepiej chłodniej - bo śpią
teraz trzymam na chłodnym ciemnym korytarzu - neico zbniedniały ale liście na miejscu
wielkiego okazu sie nigdy nie dochowałam bo miejsca nie było ale z obserwacji widze ze lepiej chłodniej - bo śpią
- Zaczarowany
- 200p
Jeszcze kalendarzowa zima się nie zaczeła a ja mam już zmartwienia

Na tym kaktusiku pojawiły się białe plany. Czy to jakaś choroba?
Poza tym na palmie pojawiły się takie plamy:

Wygląda jakby wysychała. Podlewam ją do podstawki, staram się utrzymywać wilgotną glebę.
Ale i ma optymistyczny akcent. Kwiatuszki!!

Wygląda jakby wysychała. Podlewam ją do podstawki, staram się utrzymywać wilgotną glebę.

- Zaczarowany
- 200p
Dziękuje, dziękuje!! Kupiłem go w tamtym roku. Był gdzieś październik/listopad. Były dwa rodzaje. Ten drugi miał ciemniejsze liście o kształcie przypominające groty strzał. Ten kształt co ja mam bardziej mi się podobał. Sprzedawczyni nawet znalazła mi kwitnący egzemplarz z tamtego rodzaju - ale ja się uparłem na tego!
Dobrze że pamiętałem że trzeba go na zimno wystawić żeby kwitł. Mój stał ten ostatni miesiąc przy oknie. Drugi jaki mam (zdjęcie na pierwszej stronie) nie zakwitł - ale też nie stał przy oknie (chyba że to ten co kwitnie na wielkanoc heheh).
Tak myślałem że to jakiś szkodnik! Jak tylko kupie dynaturat to biorę się do pracy!! Mam nadzieję że zniknie!! Pozdrawiam
Dobrze że pamiętałem że trzeba go na zimno wystawić żeby kwitł. Mój stał ten ostatni miesiąc przy oknie. Drugi jaki mam (zdjęcie na pierwszej stronie) nie zakwitł - ale też nie stał przy oknie (chyba że to ten co kwitnie na wielkanoc heheh).
Tak myślałem że to jakiś szkodnik! Jak tylko kupie dynaturat to biorę się do pracy!! Mam nadzieję że zniknie!! Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wcześniej pisałeś o kłopotach z gruboszem,
jeśli nadal gubi listki koniecznie wystaw go do bardzo chłodnego pomieszczenia.
Miałam taka sytuacje ubiegłej zimy z moim dużym okazem-
robiły się pomarszczone i srebrzyste i sypały się wręcz z niego.
Pomogło zimne pomieszczenie.
Dzisiaj stoi na nieogrzewanej klatce schodowej ,przy oknie i jest ok.
jeśli nadal gubi listki koniecznie wystaw go do bardzo chłodnego pomieszczenia.
Miałam taka sytuacje ubiegłej zimy z moim dużym okazem-
robiły się pomarszczone i srebrzyste i sypały się wręcz z niego.
Pomogło zimne pomieszczenie.
Dzisiaj stoi na nieogrzewanej klatce schodowej ,przy oknie i jest ok.
Na kaktusie faktycznie wełnowiec, poza umyciem wodą z denaturatem zastosowałbym oprysk na wełnowce nawet profilaktycznie po innych kaktusach w sąsiedztwie tego zaatakowanego, co do palmy ma najprawdopodobniej za sucho i za suche powietrze musisz zwiększyć wilgotność powietrza poprzez ustawienie doniczki na keramzycie częściejszym a bardziej umiarkowanym podlewaniu, możesz również postawić koło doniczki jakieś naczynie z wodą by parowała i codziennie rano jeśli masz powyżej 18 stopni spryskuj palmę letnią odstaną wodą. Napisz jaki kolor ma twój zygzokaktusik na fotce wygląda jakby czerwono-pomarańczowy.Zaczarowany pisze:Jeszcze kalendarzowa zima się nie zaczeła a ja mam już zmartwienia
![]()
![]()
![]()