Ogrodowe początki.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe początki.

Post »

Dotarłam i ja. :wit Zaczynałam w podobnych warunkach. Czeka Cię ogrom pracy, ale jaka potem satysfakcja. ;:65 Wiem, że są dwie szkoły, pokazywać tylko dobre widoki, ale ja należę do drugiej. Żeby docenić wykonaną pracę, należy pokazywać od czego się zaczynało i jakie błędy się popełniało. :oops: Może innym będzie oszczędzone robienie tego, co nam nie wyszło. Bardzo podoba mi się, że masz tak sprecyzowane plany. Warzywnik i sad obowiązkowy, zioła z ogrodu mają zupełnie inny smak i aromat ;:333 niż marketowe, czy suszone. Różankę będę podziwiać, choć na różach się nie znam, ale są niezastąpione, ;:138 a hortensje to już wiesz, że to moja miłość. Słońca życzę. :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tynkowanie, róże i hortensje - no to teraz już jest wszystko jasne skąd takie a nie inne wybory.
Też mnie bolało to, że prace w ogrodzie musiałam rozpocząć od wykarczowania drzewek owocowych. Z ciężkim sercem ale musiałam, bo były nie do uratowania.
Ja kupuję obornik granulowany naturalny, pod wszystko i wygodnie :D / ok 35 zł
Kiedy nadejdą Twoje róże?
Bo ja mam mieć przesyłkę dopiero w maju.... ;:224
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozeto,
dzięki za info odnośnie obornika suszonego :) chyba coraz bardziej skłaniam się ku tej opcji :wink:
A winorośl chciałabym po prostu wycharatać :roll: Jej owoce są cierpkie i kwaśne, do niczego się nie nadają, więc jak dla mnie do odstrzału. Aktualnie winorośl rośnie na dużej pergoli, a ja oczami wyobraźni o wiele bardziej widzę tam pnącą różę ;:3

Aprilko,
właśnie głównie o logistykę chodzi w temacie nawozowym ;:108 Poza tym jak już nie raz wspominałam, jeśli Ty tego używasz u siebie, to ja biorę go w ciemno :heja A czy są jakieś jego różne rodzaje czy jeden uniwersalny?

Ilonko,
jestem urzeczona Twoim ogrodem... ;:180 Spędzanie czasu w takim miejscu musi niesamowicie ładować akumulatory ;:3
Nawet nie chcę myśleć kiedy ja się doczekam choćby namiastki tego 8-)
Dziękuję za info odnośnie sadzenia róż, przyznaję, że o wiórach rogowych nigdy nie słyszałam :shock: Nawet nie wiem co to jest.
Filmik obejrzałam, rzeczywiście cięcie winorośli nie wygląda na bardzo skomplikowane, aczkolwiek u mnie to będzie dość drastyczne cięcie.

Cyma,
wydaje mi się, że właśnie najfajniejsze są metamorfozy tego co było, na to co powstało. Takie wątki najbardziej przykuwają moją uwagę ;:108 Jakoś nie przepadam za wielkimi zbliżeniami kolejnych kwiatów i roślin, bardziej kręcą mnie fotki całościowe, pokazujące większy fragment ogrodu.
O różach też nie mam pojęcia :wink: Po prostu zachwyciły mnie tu na forum różane ogrody, nie miałam pojęcia, że róże mogą być tak piękne i to we własnym ogródku, a nie w kwiaciarni :wink:
Pracy z pewnością mnóstwo przede mną, mam tylko nadzieję, że zdrowie pozwoli mi się zająć wszystkim po kolei. Chcę stworzyć sobie przyjemne miejsce do wypoczynku, rodzinnego grilla, gdzie w każdej chwili można coś pysznego zerwać z krzaczka/grządki/drzewa :wink:
Zobaczymy jak mi się to uda.

Beaby,
tak to już jest, że życie to sztuka dokonywania wyborów. Tynkowanie altanki to priorytet nie tylko ze względu na jej kiepski stan, ale też na to, że będzie ona wizytówką całego ogródka. Rośliny na jej nowym tle będą wyglądały świetnie - co do tego nie mam żadnych wątpliwości ;:108 Na chwilę obecną domek bardzo oszpeca działkę i nie ukryją tego oplatające go pędy winorośli czy winobluszczu ;:185
Żadnych kwiatów jeszcze nie zamawiałam, ciągle miotam się z moją listą. Tu coś dodam, tu wyrzucę... Musiałabym sobie zrobić szlaban na oglądanie ogrodów forumek, bo to właśnie przez to włączają mi się kolejne chciejstwa ;:224 Ale i tak jestem twarda, jak tak patrzę na inne forumki :wink:
Drzewka postaram się uratować, jeśli tylko będzie to możliwe, m.in. ze względu na takie wspomnienia :wink:
Rok 2008:
Obrazek
Bywało, że jednorazowo zbieraliśmy 50 kg śliwek.
Obrazek

Śliwki, śliwki wszędzie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ratuj na działce każde drzewo, jeśli to możliwe. ;:108 Ja mieszkam, jak na pustyni i zazdroszczę każdego wyrośniętego, dającego cień i robiącego klimat.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

cyma2704 pisze:Ratuj na działce każde drzewo, jeśli to możliwe. ;:108 Ja mieszkam, jak na pustyni i zazdroszczę każdego wyrośniętego, dającego dzień i robiącego klimat.
Tak właśnie zamierzam ;:108 Szczególnie lubię stare drzewa i właśnie ich szkoda mi najbardziej, gdy ktoś je gdzieś ścina.. niestety czasem nie ma innej możliwości.. ;:185

Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji poniższego krzaczka? Kupiliśmy go dawno temu w szkółce, był malutki i niepozorny, ale rozrósł się do wielkich rozmiarów :roll: Cały czas zastanawiam się gdzie i - przede wszystkim - JAK go przesadzić... :roll: Wiosną jest obsypany charakterystycznymi, drobniutkimi, białymi kwiatuszkami. To stare zdjęcia, teraz jest o wiele większy... :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Szamanko ten krzew to może być TAWUŁA SZARA GREFSHEIM . A pachnie intensywnie kiedy kwitnie ???
Szamanka
1000p
1000p

Post »

zuzola11,
hmmm.... wydaje mi się, że pachnie, ale to taki bardzo specyficzny zapach...
Taaak! to na pewno tawuła :lol: (zerknęłam w google). Dziękuję za pomoc w identyfikacji ;:196

Btw, czy ja dziś naprawdę napisałam tutaj, że jestem twardsza od innych forumek w kwestii opierania się zakupom? :;230
O naiwności! Wszystko przez Was! :roll: Sprowadzacie mnie na złą drogę ;:224
Ekhmmm... zatem moje zamówienie w L... u wygląda następująco:
1 x Lilia Orientalna THE EDGE- opakowanie 2 szt.
1 x Lilia Orienpet FUJIAN- opakowanie 2 szt.
1 x Dalia dekoracyjna BODACIOUS- opakowanie 1 szt.
1 x Lilia Orienpet GUARDIA opakowanie 1 szt.
1 x Lilia Orienpet PINK MIST opakowanie 2 szt.
1 x Dalia dekoracyjna FERNCLIFF ILLUSION-opakowanie 1 szt.
1 x Dalia dekoracyjna ISLANDER- opakowanie 1 szt.
1 x Dalia dekoracyjna CREME DE CASIS- opakowanie 1 szt.
1 x Lilia Orienpet LAVON- opakowanie 2 szt.
1 x Lilia Orienpet AGOSTINI- opakowanie 2 szt.

Ciekawe gdzie ja to wszystko upcham skoro jeszcze nawet nie wzięłam się za zamawianie róż i hortensji... :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, to będzie pięknie jak dasz nowe tło dla roślin.
Owoce bardzo apetyczne, chyba ciężko już teraz dostać te starsze, smaczne i smakujące śliwką - śliwki :roll:
Co do zamówień kwiatów, np róż - to nie wiem ale chyba możesz spokojnie juz zamawiać by sobie zaklepać na maj np.
A jak Ci się coś jeszcze po drodze spodoba - to zawsze można domówić :;230
Najprawdopodobniej do hortensji można podejść tak samo :tan
Co do dalii - ja absolutnie - dalii nie, bo nie mam gdzie trzymać przez zimę, itp itd....
No i co? I dziesięć worków z daliami kupionymi w poprzednim sezonie zimuje u mnie na remontowanym ganku.....
Trzeba? To miejsce się znalazło ;:306
Tak samo będzie u Ciebie - i miejsce w ogródku się znajdzie dla każdej nabytej roślinki i miejsce na zimowanie tych, które tego potrzebują ;:215
Miłego buszowania po chciejstwach ogrodowych życzę :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanko ja z wątku poziomkowego. Siałam dwa lata temu i już w tym samym roku było dużo owoców. Na pewno gotowe sadzonki są prostszą alternatywą do wysiewów, ale satysfakcja. :) Lista zakupowa imponująca, wczesnym latem lilie, potem dalie, będzie kolorowo. ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No jak to się stało, że dotarłam dopiero na trzecią stronę! ;:124
Szamanko ależ masz pole do popisu. ;:oj Tak jak dziewczyny mówią, tylko na spokojnie. Przemyśl wszystko, czytaj co się da. Będzie pięknie, choć na pewno nie unikniesz przesadzania. Ponoć każdy szanujący się ogrodnik musi coś co sezon przesadzić. ;:306
zamówienie liliowe szalenie atrakcyjne. ;:215
czekamy wiosny i Twojej pracy a potem efektów. ;:215
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Bea,
ja nawet nie chcę czytać, że po zrobieniu zamówienia można coś domówić ;:224
Lata temu moi rodzice mieli na działce mnóstwo różnokolorowych dalii - uwielbiałam je ;:167 Tworzyło się z nich świetne bukiety, które długo stały w wazonie. Niestety jednej zimy wszystkie bulwy uległy zalaniu. Rodzice nie kupili nowych.
A dzisiaj, sznupiąc po stronie L...u za liliami, na tyle mnie zachwyciły dalie, że poległam i kliknęłam ich kilka... :roll: Nie mam pojęcia gdzie je będę przechowywać, ale po co się zamartwiać zawczasu ;:224

Cyma,
oooo! z nieba mi spadasz! ;:180 świetnie, że masz doświadczenie poziomkowe ;:108 Jakie dokładnie siałaś? Dużo ich wzeszło? Czy siałaś na parapetach czy do gruntu?
Nie wiem gdzie można kupić sadzonki ;:224
Na działce mieliśmy kilka krzaczków, ale mam apetyt na dużo więcej :wink:
Truskawek też potrzebuję 8-)

Aneczko
,
spokojnie? hahaha... coś mi się zdaje, że za późno na te słowa :;230 Ale ok, staram się trzymać i nie szaleć za bardzo, zwłaszcza jak rozrysowałam sobie dziś działeczkę i zaczyna mi się troszkę dusznawo robić na myśl, gdzie ja to wszystko upchnę 8-)
Pocieszam się, że w końcu AŻ tyle trawnika nie jest potrzebne... tylko kto go przeora ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Szamanka pisze:
Pocieszam się, że w końcu AŻ tyle trawnika nie jest potrzebne... tylko kto go przeora ;:224
Gadasz jak ja. :wink: Ja też chętnego nie mam. Mój Małż ani słuchać nie chce o kolejnym zrywaniu darni. :oops:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

aneczka1979 pisze: Gadasz jak ja. :wink: Ja też chętnego nie mam. Mój Małż ani słuchać nie chce o kolejnym zrywaniu darni. :oops:
Bo to przecież jest zaraźliwa choroba :;230 w życiu bym nie pomyślała, że przez czytanie forum mogę się tyloma "choróbskami" zarazić :lol:
W zeszłym roku sama sobie powiększyłam rabatkę o część trawnika i naprawdę nie była to lekka robota ;:185 Dlatego dobrze wiem z czym to się je :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dziewczyny,
Ja w tym sezonie też trawnik zamierzam zamienić w kwitnące rabaty, a że jestem tak na to konkretnie zakręcona, to na łopacie sama będę latać, jak eM chęci nie wyrazi... ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Zuza,
oczywista oczywistość, że tak banalna sprawa jak brak chętnego do przeorania trawnika nie stanie nam na drodze do realizacji celu jakim jest zwiększenie terenów kwiatowych ;:136
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”