A więc mała aktualka. Do tej pory wykiełkowały m.in. tamaryndowce. Póki co rosną bez problemów w growboxie, fajnie wyglądają wyciągając materiał zapasowy z pestki ponad powierzchnię ziemi
Daktylowiec z pestki rośnie powoli, ale trzeba przyznać, że jak na palmę wykiełkował szybko. Wsadziłem nasionko na wacik do przezroczystej kasetki, zamoczyłem i postawiłem na kaloryferze. Korzonek przebił skorupkę po jakichś 2 tygodniach..
Wanilia ładnie rośnie:
Aturi wykiełkowało jako pierwsze z kupionych wcześniej nasion. Tu widać jak składa listki na noc (zdjęcia robione wieczorem).
Annona ozdrowiała i wypuszcza nowe, coraz to większe i ładniejsze listki.
Jako gratis do zamówienia dostałem nasiona moringi olejodajnej (Moringa Oleifera). Liście tej rośliny mają wiele składników odżywczych (zawierają siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, cztery razy więcej witaminy A niż marchewki, cztery razy więcej wapnia niż mleko i trzy razy więcej potasu niż banany), są spożywane jak warzywo, z nasion natomiast wytwarza się olej. Można je gotować jak groch lub prażyć jak orzechy. Idą jak burza, potrafią zakwitnąć po 6 miesiącach od wysiewu.
A na deser fotki kwitnącej akebii pięciolistkowej. Najpierw odmiana Silver Bells:
I biała 'Alba':