Czereśnia karłowa
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Czereśnia karłowa
Tylko pamiętajmy, że czereśnie nie lubią drastycznego skracania gałęzi. Jeżeli musimy przyciąć, gdy nam ucieka w górę, to skracamy o 1m w jednym sezonie.
A jak z długością życia takich czereśni na podkładkach karłowych, np. przywołanej wcześniej Giseli 5
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tmf30 ale Anula ma szczepione na PHL, to może inni się wypowiedzą 

Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zmartwiłam się , że te czereśnie mogą być krótkowieczne .
Szukałam wczesnych karłowych odmian samopylnych i jak do tej pory nic nie znalazłam . Te , które mam są póżne .

Szukałam wczesnych karłowych odmian samopylnych i jak do tej pory nic nie znalazłam . Te , które mam są póżne .
-
Trafiłam na ofertę czereśni Sakcen , samopylna i kolumnowa . Znacie takie nowości ?
-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
W czereśniach wyhodowano sporo mutantów krótkopędowych - to nie to samo co kolumnowe niemniej wąskie i nieduże, by się pod osłony mieściły.
Osobiście nie znam, jakosi żadne mi kurduple nie pasują na wysokościach...

Osobiście nie znam, jakosi żadne mi kurduple nie pasują na wysokościach...

Neque qui plantat est aliquid, neque qui rigat; sed Deus, qui incrementum dat.
-
Czy to znaczy , że nie warto uprawiać kolumnowych czereśni ? O zaletach sprzedawcy piszą a jakie są wady ?
-
- 100p
Czemu nie, ogródkowo takie drzewka są poręczne. A wady jakieś tam każda odmiana swoje mieć będzie, przy nowościach o informacje jeszcze niełatwo, i tyle.
Z niskich drzewek wyleczyły mnie przymrozki: poniżej półtora metra owocu nie mam
Największą wadą drzew kolumnowych zwykle podkładka, gdyż szczepią toto na różnych karłach a te zaś kłopoty czynić mogą.
A przy słabiej rosnących - jeszcze więcej mogą
Z niskich drzewek wyleczyły mnie przymrozki: poniżej półtora metra owocu nie mam

Największą wadą drzew kolumnowych zwykle podkładka, gdyż szczepią toto na różnych karłach a te zaś kłopoty czynić mogą.
A przy słabiej rosnących - jeszcze więcej mogą

-
Mam dwie karłowe odmiany samopylne . Owocowały w tym sezonie , u mnie , lepiej niż tradycyjne odmiany .
Nie było dużych przymrozków , w granicach -2 stopni . W czasie kwitnienia wiało , padało i zimno . Zapylaczy nie było .
Te , które mam ,są szczepione na PHL-a .
Ta ,którą chciałam dokupić , brak informacji o podkładce .
https://szkolkalusowo.pl/czeresnia-kolumnowa-sakcen
Nie było dużych przymrozków , w granicach -2 stopni . W czasie kwitnienia wiało , padało i zimno . Zapylaczy nie było .
Te , które mam ,są szczepione na PHL-a .
Ta ,którą chciałam dokupić , brak informacji o podkładce .

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Nie ma czegoś takiego jak czereśnia kolumnowa, tzn. żadna odmiana czereśni nie będzie rosła tak jak kolumnowe jabłonie, np. te z serii balerin.
Taki pokrój można uzyskać tylko i wyłącznie odpowiednim cięciem.
Są czereśnie karłowe, z reguły szczepione na karłowych podkładkach takich jak pH-L A czy GiSelA 5.
Są też ze dwie odmiany karłowe - rosnące naturalnie kompaktowo i nawet na silnie rosnących podkładkach tworzą małe drzewka o zwartych koronach: Garden Bing (chyba po napromieniowaniu zrazów standardowego Binga) i Sylvia. Ta ostatnia często sprzedawana jest jako kolumnowa a ma normalny pokrój, tylko skrócone międzywęźla.
Takie drzewka - karłowe też można uzyskać za pomocą cięcia, pisał o tym ciut wyżej Rysie. Z tym że jak to cięcie, nad 5-7 liściem stosowałem na początku sierpnia. Przy wcześniejszym cięciu wybijał nowy pęd z najwyższego oczka. Wzrost trochę wyhamowywał ale przy późniejszym/sierpniowym/ cięciu nie było przyrostu wtórnego. Pęd zaczynał rosnąć dopiero wiosną, a potem latem znów "ciach".
@anulab, możesz napisać priv skąd masz te drzewka?
Taki pokrój można uzyskać tylko i wyłącznie odpowiednim cięciem.
Są czereśnie karłowe, z reguły szczepione na karłowych podkładkach takich jak pH-L A czy GiSelA 5.
Są też ze dwie odmiany karłowe - rosnące naturalnie kompaktowo i nawet na silnie rosnących podkładkach tworzą małe drzewka o zwartych koronach: Garden Bing (chyba po napromieniowaniu zrazów standardowego Binga) i Sylvia. Ta ostatnia często sprzedawana jest jako kolumnowa a ma normalny pokrój, tylko skrócone międzywęźla.
Takie drzewka - karłowe też można uzyskać za pomocą cięcia, pisał o tym ciut wyżej Rysie. Z tym że jak to cięcie, nad 5-7 liściem stosowałem na początku sierpnia. Przy wcześniejszym cięciu wybijał nowy pęd z najwyższego oczka. Wzrost trochę wyhamowywał ale przy późniejszym/sierpniowym/ cięciu nie było przyrostu wtórnego. Pęd zaczynał rosnąć dopiero wiosną, a potem latem znów "ciach".
@anulab, możesz napisać priv skąd masz te drzewka?
Pozdrawiam,
J
J
-
Z Czech .
-
- 100p
Phil to dobra podkładka, rzekłbym półkarłowa, nie robi kłopotów, z tym że trzeba ziemię rozluźnić, z próchnicą, nawożenie i nawodnienie jakby susza. Ale mniej wymaga niż Gizela.
U mnie nie rośnie antypka, bo to na piaszczyste a tu twarda glina, a najgorzej z Coltem mam bo wymarza. Po ostatnich zimach bez śniegu zaschly znienacka całe drzewa...
Wspomniana Sakcen to jakiś przebój ostatnio, może warto.

U mnie nie rośnie antypka, bo to na piaszczyste a tu twarda glina, a najgorzej z Coltem mam bo wymarza. Po ostatnich zimach bez śniegu zaschly znienacka całe drzewa...
Wspomniana Sakcen to jakiś przebój ostatnio, może warto.

-
Na taką zachętę czekałam .