Świat Beci
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko gdybyś się nie przyznała, że jesteś początkującą działkowiczką, ogrodniczką, to po wyglądzie Twojej działki nigdy bym się tego nie domyśliła.
Masz naprawdę ciekawe pomysły, i efekt jest świetny.
Bardzo ładnie wygląda ta część działki, którą pokazałaś na zdjęciach.
Ja mam też gliniastą glebę. Trudno się ją uprawia, jak wyschnie, to tyko kilof, ale wykorzystaj rady, które Ci udzielono we wcześniejszych postach. Załóż kompostownik, ściółkuj czym możesz, kora, pocięte gałązki, podsypuj torfem kwaśnym, a gdzie trzeba odkwaszonym. W ten sposób za parę lat ziemia nie będzie już taka trudna w uprawie.
Chociaż gliniasta gleba ma też swoje plusy.
Lepiej zatrzymuje składniki pokarmowe i wodę. To bardziej odpowiada roślinom.
A najważniejsze, że już złapałaś bakcyla, zachorowałaś na miłość do roślin, i to jest w tym wszystkim najważniejsze.
Bardzo ładnie wygląda ta część działki, którą pokazałaś na zdjęciach.

Ja mam też gliniastą glebę. Trudno się ją uprawia, jak wyschnie, to tyko kilof, ale wykorzystaj rady, które Ci udzielono we wcześniejszych postach. Załóż kompostownik, ściółkuj czym możesz, kora, pocięte gałązki, podsypuj torfem kwaśnym, a gdzie trzeba odkwaszonym. W ten sposób za parę lat ziemia nie będzie już taka trudna w uprawie.
Chociaż gliniasta gleba ma też swoje plusy.
Lepiej zatrzymuje składniki pokarmowe i wodę. To bardziej odpowiada roślinom.
A najważniejsze, że już złapałaś bakcyla, zachorowałaś na miłość do roślin, i to jest w tym wszystkim najważniejsze.

Miło słyszećlila31 pisze:Beatko gdybyś się nie przyznała, że jesteś początkującą działkowiczką, ogrodniczką, to po wyglądzie Twojej działki nigdy bym się tego nie domyśliła.
Bardzo ładnie wygląda ta część działki, którą pokazałaś na zdjęciach.![]()

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku ja też miałam taki niespodziankowy ogród.Sąsiadka dała mi trochę roślinek do posadzenia.
Przyznam się,że żadnej nie znałam.Kiedy zaczęły kwitnąć nie mogłam się napatrzeć na swoje pierwsze kwiaty.To był niezapomniany widok w moim ogrodzie.
Przyznam się,że żadnej nie znałam.Kiedy zaczęły kwitnąć nie mogłam się napatrzeć na swoje pierwsze kwiaty.To był niezapomniany widok w moim ogrodzie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Jest już na co popatrzeć na twojej działce:sklaniaczek,iglaczki,nowe rabatki, nawet dwupoziomowa.
Najbardziej jednak zainteresował mnie ten odwrócony garnek.
Widzę,że jest gliniany.Czy nie masz problemu z rozchodnikem tam rosnącym ,szczególnie po deszczu ?
Ja w tym roku posadziłam dalie w gliniaku i niestety mam z nią kłopot.
Po deszczu [a było go w tym roku bardzo dużo] kwiatek stał dosłownie w błocie.Mój garnek nie ma u dołu dziurki i nadmiar wody nie jest odprowadzany.
Najbardziej jednak zainteresował mnie ten odwrócony garnek.
Widzę,że jest gliniany.Czy nie masz problemu z rozchodnikem tam rosnącym ,szczególnie po deszczu ?
Ja w tym roku posadziłam dalie w gliniaku i niestety mam z nią kłopot.
Po deszczu [a było go w tym roku bardzo dużo] kwiatek stał dosłownie w błocie.Mój garnek nie ma u dołu dziurki i nadmiar wody nie jest odprowadzany.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7