zielone parapety :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zielone parapety :)

Post »

nic się nie martw, mój Sorrento też chwile odpoczywał a teraz zakwitł na nowym pędzie i zaczął wypuszczać następny pęd mimo, że na poprzednim kwiaty jeszcze nie obleciały ;) co więcej.. chyba wychodzi mu kolejny ;:131
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 22:18

Post »

W takim razie w Twoim wątku przypomnę sobie jaki to słodziaczek :wink:

Oj nie mogę przeboleć zdjęć które mi na kompie wsiąkły ;:185 miałam fotkę każdego kwitnącego a SORRENTO-cała sesja ;:223 , taka byłam wściekła że przestałam fotografować :evil:
Ale znowu mi odbiło ;:300 to przez te forum ;:219 ;:306

Pozdrawiam :D
Pozdrawiam Aga :)
Moje storczyki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75178" onclick="window.open(this.href);return false;
kupię, sprzedam, zamienię: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=76040" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję zakupu nowego dendrobium. :D
Ten pożółkły liść na zdjęciu, wygląda jak poparzony. Więc może to nie szkodniki, a słoneczko go wcześniej gdzieś dopadło? :wink:
Oczywiście jeżeli nie widać nadal szkodników. :roll:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p

Post »

Hejka :wit
Emila zostawiłam dendrobium od razu na balkonie gdzie światło jest ale przefiltrowane, może jakiego szoku dostał czy co, bo przecież stał przy sztucznym oświetleniu w markecie ;:131 no ale ziemiórki grasowały :evil: po dawce Substralu na razie nie widać wędrowników, ale powtórzę zabieg po 14 dniach ;:333
Moje storczyki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75178" onclick="window.open(this.href);return false;
kupię, sprzedam, zamienię: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=76040" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Dobre są też żółte lepki na ziemiórki. :wink: Na dworze teraz pełno tego lata, może stąd one? Chyba że w supermarkecie je zaobserwowałaś? :?
Choć latające nie sprawiają tyle problemu, co ich larwy wielkości ok. 7mm. Które lubią siedzieć w podłożu. :roll:

-- 30 kwi 2014, o 11:18 --

W nadmiarze są uciążliwe. :?
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p

Post »

W tym samym dniu w którym kupiłam zauważyłam intruza w podłożu :?
Nigdy nie miałam problemu z robactwem w podłożu, może dlatego że kupione od razu płuczę i przesadzam, no chyba że są kwitnące to zostawiam, tego akurat nie mogłam dokładnie oglądnąć w sklepie bo miał na podłożu opadnięte kwiaty i był w folii, nie sądziłam że coś takiego tam siedzi ;:14 .
Dendrobium miał już zainfekowane podłoże w markecie albo i wcześniej, w sumie nie wiem ile tam stał, miał strasznie mokro :shock:
No ale na razie jak już wcześniej wspomniałam po Substralu nie widać żeby jeszcze coś chodziło.
Te lepki sobie zakupię.
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

W supermarketach niestety jest takie ryzyko przyniesienia z jakimś szkodnikiem, chorobą, choć to nie reguła. :lol: A do tego używają do podlewania zwykłej kranówki. :roll:
Często bywa że korzenie są w fatalnym stanie; pogniłe, zasuszone.. :?
Ciężko jest trafić na coś bez jakiegokolwiek "ale". Zawsze coś jest nie tak. Choć o ile jest to świeża dostawa, wtedy można trafić na perełki.. :wink: Choć nie koniecznie muszą to być, od razu perełki. ;:204
Już kupiłam dwa z promocji i póki co dziękuję. Niedawno na allegro był piękne dendrobium o żółtych kwiatach z bordowym środkiem. Nawet miałam sobie je kupić, ale co do czego przyszło.. Zrezygnowałam.
Zaciskam pasa :;230 na prezent, dla przyszłej chrześnicy. :D ..Co człowiek musi sobie w życiu odmawiać.... ;:224
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Storczyk z 1 strony -na samym dole przypomina mojego, którego nie doceniam a on chce mi udowodnić, że jest the best =]
Obecnie ma już tylko 3 małe kwiatuszki od miesiąca. I stoi taki biedny niedoceniany... Chyba zacznę go bardziej chwalić :D

Za to Twój nabytek z przed świąt mógłby być krewnym mojego. Cudowny fiolet/lilia/róż ? Właśnie porównuje sobie oba i stwierdziłam że są boskie :D Cudooooo ! ;:167
Dobrze, że mój kocurek nie rusza storczyków. Może dlatego że JEGO okna są obstawione innymi roślinkami, kwiatkami. Dobra metoda :D
Dla kota polecam szeroką trawę. Skubnąć z trawnika, dać mu. Zajada jak krowa, kwiatków nie rusza :D
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p

Post »

Emila ja to już sobie postanowiłam że żadnych z promocji nie kupię, wolę mieć mniej ;:204 ale porządne, nie wiem jak długo wytrzymam ale na razie od ostatniego dendrobium nic nie kupiłam tak dawno to było ;:306
Poza tym zainwestowałam w nowe osłonki ;:173 (czekam na paczkę) bo maluszki zwiększyły gabaryty, przesadziłam i siedzą na ścisk w starych osłonkach :? więc również nie mogę pozwolić sobie na nowy nabytek przynajmniej do 10-tego ;:306

Skrzacik3 podobno te niedocenione najlepiej się odwdzięczają, zwracają na siebie uwagę :;230
Moja kocica zabrała się za jukę stojącą na podłodze :evil: choć storczykami też nie gardzi, wczoraj jeden wylądował na podłodze, na jaskółeczkę za oknem polowała ;:219
Jestem w trakcie robienia klatki na balkonie więc kwiatuchy odpoczną od futrzanego szkodnika :twisted:

W pełnym rozkwicie:
Obrazek
I zmiana kolorku:
Obrazek
(tylko dla zdjęcia wyniesione na balkon)
Podejrzewam że ciapek na reszcie pokazał swój prawdziwy charakter ;:3

Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Masz racje, z promocji są w fatalnym stanie. Choć można trafić na dobre okazy. ;:173
Ciekawy ten ciapek. Pokazał na co go stać. ;:333
Różowy pięknie rozkwitł. ;:oj Oj, chciała bym by tak rozkwitały mi moje. Różowy ten nr.3 z mojego bloga też taką wiechę miał kwiatów. Jednak dla eksperymentu ucięłam znowu końcówki po przekwitnięciu i czekam, co dalej postanowi zrobić. ;:224 Za to wypuścił ogromnego liścia. :shock:
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p

Post »

A co to za eksperyment :?: jak można wiedzieć ;:173
Śliczne masz storczysie ;:108 super jest ten filmik z rozkwitającym pąkiem ;:333 za każdym razem oglądam go z zachwytem ;:oj

Mam następne kwitnienie falka po reanimacji :tan już myślałam że pąki nie rozkwitną tak długo to trwało ;:3 (ze str.1 pod dendrobium nobile)
Taka oto gwiazdeczka:
Obrazek
Obrazek
W realu kolor warżki (dobrze nazwałam? :oops: ) jest bardziej brązowy ;:7
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

:shock: ;:oj ;:oj ;:oj jaki fajny!!! ;:167
Takiego jeszcze nie widziałam. Ma zachwycające umaszczenie i kolory. :D

Co do mojego eksperymentu, mam nadzieją oczywiście na roślinkę.. Choć nie jetem pewna czy doczekam się na tym pędzie. Jest dwu pędowy. ;:173
Dziękuję. ;:196 Twoje storczyki też są piękne. ;:167
U mnie aktualnie jeden kwitnący przekwita.. Coś wydaje mi się że długo zaczekam na ich kwiaty. :lol:
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aga, jestem u Ciebie pierwszy raz, jednak zapewne nie ostatni. Podziwiam Twoje Phal. U mnie ich sporo, jednak masz takie kolory, których ja nie mam i chętnie będę podziwiać w Twoim wątku.
Listek na Dendrobium pewnie ma jakąś chorobę, nie jest to zapewne wpływ słoneczka. Ja też tego paskudztwa doświadczyłam (późną jesienią), niemal zabiła mi kolekcję Dendrobium, zaatakowała również Dendrobium Phal. Do dziś nie ustaliłam co to jest, więc nic Ci niestety nie podpowiem. Ale też proponuję bacznie obserwować roślinkę.
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p

Post »

Emila707 pisze::shock: ;:oj ;:oj ;:oj jaki fajny!!! ;:167
Takiego jeszcze nie widziałam. Ma zachwycające umaszczenie i kolory. :D

Co do mojego eksperymentu, mam nadzieją oczywiście na roślinkę.. Choć nie jetem pewna czy doczekam się na tym pędzie. Jest dwu pędowy. ;:173
Dziękuję. ;:196 Twoje storczyki też są piękne. ;:167
U mnie aktualnie jeden kwitnący przekwita.. Coś wydaje mi się że długo zaczekam na ich kwiaty. :lol:
W takim razie trzymam kciuki i czekam na wieści ;:333
A kiedy własny wątek na tym forum?
;:196

gianna pisze:Aga, jestem u Ciebie pierwszy raz, jednak zapewne nie ostatni. Podziwiam Twoje Phal. U mnie ich sporo, jednak masz takie kolory, których ja nie mam i chętnie będę podziwiać w Twoim wątku.
Listek na Dendrobium pewnie ma jakąś chorobę, nie jest to zapewne wpływ słoneczka. Ja też tego paskudztwa doświadczyłam (późną jesienią), niemal zabiła mi kolekcję Dendrobium, zaatakowała również Dendrobium Phal. Do dziś nie ustaliłam co to jest, więc nic Ci niestety nie podpowiem. Ale też proponuję bacznie obserwować roślinkę.
Witam i dziękuję za odwiedziny ;:196
Aj tak się sparzyłam że teraz przed zakupem następnego to chyba z doniczki wyciągnę :roll:
No cóż, objawy ustąpiły, lekkie przebarwienia zostały, poczekamy zobaczymy ;:131
Ale troszkę się wystraszyłam że to na liściu zaraźliwe cusik jest ;:202 od wczoraj dendrobia i cambria w domu bo paskudnie zimno ale i tak postawiłam chorowitka z daleka od innych :|

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a ja właśnie zauważyłam na nowo takie zażółcanie liści u dendrobium, kiedy wystawiłam go na balkon :( Może to za duża ilość słonka albo za niska temperatura? Tak się będę łudzić..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”