Owady w ogrodzie,czym przywabiać.
Re: Czym przywabiacie owady do ogrodu.
Gdzieś ktoś napisał, że ważne są wczesne pożytki dla pszczół - tu jest gwóźdź programu. To co się dzieje na krokusach wiosną to Marszałkowska w godzinach szczytu
To samo się tyczy jesiennego kwitnienia.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawy wątek, dorzucę swoje.
Mogę potwierdzić, że rzeczywiście krokusy bardzo się owadom podobają, a z wcześnie kwitnących bylin bardzo oblegana jest gęsiówka alpejska. Mój ogród jest jeszcze bardzo młodziutki, brak kwitnących krzewów lub drzew (dopiero sadzę) rekompensuję kwiatami jednorocznymi, cebulowymi i bylinami, bardzo często dobranymi właśnie pod kątem pożytku dla owadów.
Od początku mam warzywnik i w nim sieję również aksamitki i nagietki, korzyść z tego jest obopólna, bo pszczoły i trzmiele przylatują zwabione do tych kwiatów, ale przy okazji oblatują też warzywa.
Mogę potwierdzić, że rzeczywiście krokusy bardzo się owadom podobają, a z wcześnie kwitnących bylin bardzo oblegana jest gęsiówka alpejska. Mój ogród jest jeszcze bardzo młodziutki, brak kwitnących krzewów lub drzew (dopiero sadzę) rekompensuję kwiatami jednorocznymi, cebulowymi i bylinami, bardzo często dobranymi właśnie pod kątem pożytku dla owadów.
Od początku mam warzywnik i w nim sieję również aksamitki i nagietki, korzyść z tego jest obopólna, bo pszczoły i trzmiele przylatują zwabione do tych kwiatów, ale przy okazji oblatują też warzywa.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się zarówno na początku wiosny jak i na jesieni pewne rośliny zwabiają masę pszczół i trzmieli. Na wiosnę krokusy i przebiśniegi i fiołek pachnący. Z drzew czy krzewów to dereń jadalny, jagoda kamczacka, wierzba czy leszczyna. Na jesieni astry krzaczaste i dzielżany. Kros tez zauważył, ze aksamitki te wąskolistne, które kwitną cały sezon a dodatkowo w warzywniaku penia dwojaką rolę ochronną i wąbiąca. Ja zauważyłem, ze posadzone ogóreczniki między pomidorami , zwiększają plon pomidorów i zanim dopadnie ich zaraza ziemniaczana mogę cieszyć się sporym plonem. Te, które nie zdążą dojrzeć na krzaku w porę zbieram i dojrzewają na parapecie okiennym.
Moi drodzy i teraz wielka prośba. Pogoda jest piękna wiosenna i skłania do ogrodowych porządków i niestety do wypalania traw. Są osoby ograniczone, które uważają, ze jak podpalą trawę to pozbędą się śmieci i suchej trawy, bo nie chce im się tego zgrabiać. W tym czasie w trawie jest masa owadów, budzących się do życia i do słoneczka zwierząt często pożytecznych, które giną. Wcześniej pisałem o trzmielach, które składają jaja tuz pod powierzchnią gleby. Zaczynają sie gniazdować ptaki naziemne. Ogólnie zgłaszajcie policji/straży takie przypadki wypalania, może jak ten ktoś dostanie kare to się od nauczy.
Moi drodzy i teraz wielka prośba. Pogoda jest piękna wiosenna i skłania do ogrodowych porządków i niestety do wypalania traw. Są osoby ograniczone, które uważają, ze jak podpalą trawę to pozbędą się śmieci i suchej trawy, bo nie chce im się tego zgrabiać. W tym czasie w trawie jest masa owadów, budzących się do życia i do słoneczka zwierząt często pożytecznych, które giną. Wcześniej pisałem o trzmielach, które składają jaja tuz pod powierzchnią gleby. Zaczynają sie gniazdować ptaki naziemne. Ogólnie zgłaszajcie policji/straży takie przypadki wypalania, może jak ten ktoś dostanie kare to się od nauczy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Ustawa z dn. 16 kwietnia 2004 r o ochronie przyrody:

Art. 124.
Zabrania się wypalania łąk, pastwisk, nieużytków, rowów, pasów przydrożnych, szlaków kolejowych oraz trzcinowisk i szuwarów.
Można postraszyć artykułami - czasem bardziej działa niż jakiekolwiek tłumaczenie zagrożeń wynikających z wypalaniaArt. 131.
Kto:
12) wypala łąki, pastwiska, nieużytki, rowy, pasy przydrożne, szlaki kolejowe, trzcinowiska lub szuwary,
? podlega karze aresztu albo grzywny.

-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorzucę parę świeżych obserwacji. Bardzo się spodobała zarówno pszczołom jak i trzmielom mydlnica bazyliowata. Mnie zresztą też się podoba, więc na pewno w moim ogrodzie zostanie na dłużej.

A dzisiaj miałam w ogrodzie pięknego gościa, rzadko w moich stronach widywanego. Paź królowej odwiedził goździki pierzaste, które innym motylom również bardzo odpowiadają. Pozował mi do zdjęć przez kilka minut.

A dzisiaj miałam w ogrodzie pięknego gościa, rzadko w moich stronach widywanego. Paź królowej odwiedził goździki pierzaste, które innym motylom również bardzo odpowiadają. Pozował mi do zdjęć przez kilka minut.

- damek1718
- 1000p
Paź królowej - piękny motyl 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wczesną wiosną kwitnące wrzośce niesamowicie przyciągają trzmiele.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- damek1718
- 1000p
Teraz faktycznie rozpoczyna się "owadzi sezon". Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia, bo ostatnio kwiaty różaneczników były oblatywane przez trzmiele, ale takie duże włochate miśki 

-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Teraz hipermarket owady urządzają sobie u mnie na złocieniu, część urzęduje również na piwonii, z tym że to przygoda jednorazowa bo odlatują lekko oszołomione zapachem. Wiosną miodunki są oblegane i cebulowe
Pozdrawiam Paulina
- damek1718
- 1000p
Z tego co kojarzę to na złocieniu uwielbiają przebywać bzygi i kruszyca złotawka- taki połyskujący na zielono duży chrząszcz. 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
U mnie trzmiele przylatują teraz do żywokostu 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- damek1718
- 1000p
A wiecie, że w Polsce jest zidentyfikowanych 31 gatunków trzmieli i 9 gatunków trzmielców. 

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Osobiście kojarzę 22/23 trzmieli i 7/8 trzmielców.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
U mnie jest szał na facelii
Podejść nie można tyle trzmieli głównie się koło niej kręci
Nawet niedaleko kwitnącą szałwię omijają.

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja w tym roku wysiałam 2kg facelii dla pszczół, ładnie wykiełkowała i w chwili obecnej roślinki mają około 10 cm ale od tygodnia cały obszar na którym mam facelię stoi w wodzie, więc wątpię żeby miała szansę zakwitnąć
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia