To samo się tyczy jesiennego kwitnienia.
 To samo się tyczy jesiennego kwitnienia.Owady w ogrodzie,czym przywabiać.
Re: Czym przywabiacie owady do ogrodu.
Gdzieś ktoś napisał, że ważne są wczesne pożytki dla pszczół - tu jest gwóźdź programu.  To co się dzieje na krokusach wiosną to Marszałkowska w godzinach szczytu  To samo się tyczy jesiennego kwitnienia.

To samo się tyczy jesiennego kwitnienia.- 
				Kasia79
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawy wątek, dorzucę swoje.
Mogę potwierdzić, że rzeczywiście krokusy bardzo się owadom podobają, a z wcześnie kwitnących bylin bardzo oblegana jest gęsiówka alpejska. Mój ogród jest jeszcze bardzo młodziutki, brak kwitnących krzewów lub drzew (dopiero sadzę) rekompensuję kwiatami jednorocznymi, cebulowymi i bylinami, bardzo często dobranymi właśnie pod kątem pożytku dla owadów.
Od początku mam warzywnik i w nim sieję również aksamitki i nagietki, korzyść z tego jest obopólna, bo pszczoły i trzmiele przylatują zwabione do tych kwiatów, ale przy okazji oblatują też warzywa.

Mogę potwierdzić, że rzeczywiście krokusy bardzo się owadom podobają, a z wcześnie kwitnących bylin bardzo oblegana jest gęsiówka alpejska. Mój ogród jest jeszcze bardzo młodziutki, brak kwitnących krzewów lub drzew (dopiero sadzę) rekompensuję kwiatami jednorocznymi, cebulowymi i bylinami, bardzo często dobranymi właśnie pod kątem pożytku dla owadów.
Od początku mam warzywnik i w nim sieję również aksamitki i nagietki, korzyść z tego jest obopólna, bo pszczoły i trzmiele przylatują zwabione do tych kwiatów, ale przy okazji oblatują też warzywa.
- damek1718
- 1000p 
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się zarówno na początku wiosny jak i na jesieni pewne rośliny zwabiają masę pszczół i trzmieli. Na wiosnę krokusy i przebiśniegi i fiołek pachnący. Z drzew czy krzewów to dereń jadalny, jagoda kamczacka, wierzba czy leszczyna. Na jesieni astry krzaczaste i dzielżany. Kros tez zauważył, ze aksamitki te wąskolistne, które kwitną cały sezon a dodatkowo w warzywniaku penia dwojaką rolę ochronną i wąbiąca. Ja zauważyłem, ze posadzone ogóreczniki między pomidorami , zwiększają plon  pomidorów i zanim dopadnie ich zaraza ziemniaczana mogę cieszyć się sporym plonem. Te, które nie zdążą dojrzeć na krzaku w porę zbieram i dojrzewają na parapecie okiennym.  
Moi drodzy i teraz wielka prośba. Pogoda jest piękna wiosenna i skłania do ogrodowych porządków i niestety do wypalania traw. Są osoby ograniczone, które uważają, ze jak podpalą trawę to pozbędą się śmieci i suchej trawy, bo nie chce im się tego zgrabiać. W tym czasie w trawie jest masa owadów, budzących się do życia i do słoneczka zwierząt często pożytecznych, które giną. Wcześniej pisałem o trzmielach, które składają jaja tuz pod powierzchnią gleby. Zaczynają sie gniazdować ptaki naziemne. Ogólnie zgłaszajcie policji/straży takie przypadki wypalania, może jak ten ktoś dostanie kare to się od nauczy.

Moi drodzy i teraz wielka prośba. Pogoda jest piękna wiosenna i skłania do ogrodowych porządków i niestety do wypalania traw. Są osoby ograniczone, które uważają, ze jak podpalą trawę to pozbędą się śmieci i suchej trawy, bo nie chce im się tego zgrabiać. W tym czasie w trawie jest masa owadów, budzących się do życia i do słoneczka zwierząt często pożytecznych, które giną. Wcześniej pisałem o trzmielach, które składają jaja tuz pod powierzchnią gleby. Zaczynają sie gniazdować ptaki naziemne. Ogólnie zgłaszajcie policji/straży takie przypadki wypalania, może jak ten ktoś dostanie kare to się od nauczy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras

Ustawa z dn. 16 kwietnia 2004 r o ochronie przyrody:

Art. 124.
Zabrania się wypalania łąk, pastwisk, nieużytków, rowów, pasów przydrożnych, szlaków kolejowych oraz trzcinowisk i szuwarów.
Można postraszyć artykułami - czasem bardziej działa niż jakiekolwiek tłumaczenie zagrożeń wynikających z wypalaniaArt. 131.
Kto:
12) wypala łąki, pastwiska, nieużytki, rowy, pasy przydrożne, szlaki kolejowe, trzcinowiska lub szuwary,
? podlega karze aresztu albo grzywny.

- 
				Kasia79
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorzucę parę świeżych obserwacji. Bardzo się spodobała zarówno pszczołom jak i trzmielom mydlnica bazyliowata. Mnie zresztą też się podoba, więc na pewno w moim ogrodzie zostanie na dłużej.

A dzisiaj miałam w ogrodzie pięknego gościa, rzadko w moich stronach widywanego. Paź królowej odwiedził goździki pierzaste, które innym motylom również bardzo odpowiadają. Pozował mi do zdjęć przez kilka minut.

A dzisiaj miałam w ogrodzie pięknego gościa, rzadko w moich stronach widywanego. Paź królowej odwiedził goździki pierzaste, które innym motylom również bardzo odpowiadają. Pozował mi do zdjęć przez kilka minut.

- damek1718
- 1000p 
Paź królowej - piękny motyl 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras

- jokaer
- -Moderator Forum-. 
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wczesną wiosną kwitnące wrzośce niesamowicie przyciągają trzmiele.

Pozdrawiam- Jola   Spis treści w uprawie warzyw 
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie

----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- damek1718
- 1000p 
Teraz faktycznie rozpoczyna się "owadzi sezon". Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia, bo ostatnio kwiaty różaneczników były oblatywane przez trzmiele, ale takie duże włochate miśki  

- 
				Lucia
- 200p 
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Teraz hipermarket owady urządzają sobie u mnie na złocieniu, część urzęduje również na piwonii, z tym że to przygoda jednorazowa bo odlatują lekko oszołomione zapachem. Wiosną miodunki są oblegane i cebulowe

Pozdrawiam Paulina

- damek1718
- 1000p 
Z tego co kojarzę to na złocieniu uwielbiają przebywać bzygi i kruszyca złotawka- taki połyskujący na zielono duży chrząszcz.  

- Kasienkar
- 500p 
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
U mnie trzmiele przylatują teraz do żywokostu 

Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia
- damek1718
- 1000p 
A wiecie, że w Polsce jest zidentyfikowanych 31 gatunków trzmieli i 9 gatunków trzmielców. 

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Osobiście kojarzę 22/23 trzmieli i 7/8 trzmielców.

Pozdrawiam Paweł

- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
U mnie jest szał na facelii   Podejść nie można tyle trzmieli głównie się koło niej kręci
 Podejść nie można tyle trzmieli głównie się koło niej kręci   Nawet niedaleko kwitnącą szałwię omijają.
 Nawet niedaleko kwitnącą szałwię omijają.

Podejść nie można tyle trzmieli głównie się koło niej kręci
 Podejść nie można tyle trzmieli głównie się koło niej kręci   Nawet niedaleko kwitnącą szałwię omijają.
 Nawet niedaleko kwitnącą szałwię omijają.- Kasienkar
- 500p 
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja w tym roku wysiałam 2kg facelii dla pszczół, ładnie wykiełkowała i w chwili obecnej roślinki mają około 10 cm ale od tygodnia cały obszar na którym mam facelię stoi w wodzie, więc wątpię żeby miała szansę zakwitnąć

Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia